Araştırmalara göre ortalama bir insan ömrünün neredeyse üçte biri uykuda geçiyor. Bu nedenle uyku kalitesi insanın hem zihinsel hem de fiziksel sağlığı açısından ayrı bir önem kazanıyor. Uykunun kaliteli olması ise kaliteli bir yatak ve yatak mefruşatı seçimiyle direkt olarak doğru orantılı ilerliyor. Öncelikle doğru ve kaliteli uyku için ortamın hazırlanması gerekiyor. Uyku kalitesi için ise öncelikle uygun bir ortam sağlamak gerekiyor. Yatağın kalitesi, odanın ısı ve nemi, yastık kalitesi ve yorgan özellikleri uyku kalitesini de belirliyor. Uygun şartlar sağlanmazsa kalitesiz bir uykunun yaşam şartlarına ve günlük hayata yansıması, ilerleyen süreçlerde ise ortopedik sorunlarla karşılaşılması kaçınılmaz oluyor. Özellikle yastık ve soğuk kış günlerinde yorgan kalitesi fazlasıyla önem taşıyor.

Yorgan Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Yorgan alırken ilk dikkat etmeniz gereken kaç kişilik bir yorgan alacağınız olmalı. Kapasitelerine göre yorganlar tek kişilik, çift kişilik, battal boy ya da bebek ve çocuk yorganı olarak farklı gruplara ayrılıyor. Hangi ebatta ve kaç kişilik yorgana ihtiyacınız olduğunu belirledikten sonra yatağınızın boyutuna ve kapasiteye göre yorgan aramaya başlayabilirsiniz. Ayrıca burada iklim şartları da belirleyici oluyor. Yaşadığınız kent çok soğuksa kalın bir yorgan, ılıman bir bölgede yaşıyorsanız ince bir yorgan tercih edebilirsiniz. Tüm çeşitler arasında en çok tercih edilen olan kaz tüyü yorganlardan birini de alabilirsiniz. İçindeki dolgu malzemesine göre farklılık gösteren yorgan türleri arasında en çok beğenilen olan kaz türü yorganlar hem kullanım kolaylığı hem de hafif yapılarıyla ön plana çıkar.

Kaz Tüyü Yorgan Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Dolgu malzemesi kaz tüyü olan yorganların en büyük özellikleri ısıyı tamamen içer hapsetmeleri olarak bilinir. Isıyı içeride tutma oranları çok yüksek olan bu yorganların diğer özellikleri ise oldukça yumuşak bir yapıya sahip olmaları ve hafif olmalarıdır. Bu nedenle de uyku sırasında kullanıcısına konfor ve deliksiz bir uyku avantajı sunar. Kaz tüyü yorganlar, içinde bulunan tüy çeşidine göre de ikiye ayrılır. Gıdık tüyü ve sırt tüyü adı verilen bu çeşitlerin ayrı ayrı özellikleri vardır. Kaz tüyü yorgan alırken dikkat etmeniz gerekenler ise şöyle sıralanır.

·       Her yorganın yalıtım gücünü göstermek amacıyla kullanılan ve termal direnç birimi adı verilen TOG değerine dikkat edilmelidir. TOG değeri, yorganın vücut ısısını ne kadar süreyle sabit tutabilmesiyle ilgilidir. Bu nedenle TOG değeri yüksek olan kaz tüyü yorganlar, ısı kapasitesi anlamında oldukça iyidir.

·       TOG değeri yazlık, kışlık, mevsimlik gibi çeşitlerde kendi içinde ayrılır. Eğer kışlık olan bir yorgan almak isterseniz, TOG değeri 13.5 ve üzeri bir yorgan almanız gerekir. Yazlık yorganlarda ise 6.5 TOG değeri en ideal olanıdır.

·       Kaz tüyü yorganlarda bazı Avrupa normları da geçerli olur. Tüm kaz tüyü yorganlar ya da ürünlerden zaman zaman numuneler alınır ve bu numuneler sayesinde yorganların kalitesi test edilir. Avrupa normları adı verilen bu sistem, kaz tüyü olan ürünlerin belirli bir standardın altına düşmemesi ve taklit ürünlerden tüketiciyi korumak amacıyla kullanılır. Tüm üreticilerin bu standartlara uyması bu nedenle zorunludur.

·       Kaz tüyü yorganlarda belirli bir etiket standardı bulunur. İçeriğinde bulunan tüy oranına göre etiketlenir. Ayrıca tüyün ne kadar temiz olduğu da yorganın etiketini etkiler. Örneğin yüzde seksen gıdık türü ile üretilen bir ürünün, hasar almış ya da defolu olan tüyler çıkarıldıktan ve tüy havı denilen fazlalıklar atıldıktan sonra en az yüzde yetmiş bir oranında saf kaz tüyü içermesi gerekir.

 

Yorgan Çeşitleri Nelerdir ve Hazır Yorgan Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

İhtiyacınıza göre ve özelliklerine göre çok sayıda yorgan türü var. İpek yorgan, yün yorgan ya da pamuk yorgan gibi dolgu malzemesine göre adlandırılan yorganların hepsinin hazır ya da özel yapım olanları bulunabiliyor.

Yün Yorganlar

Özellikle soğuk iklim özellikleri gösteren yerlerde yaşayanlar tarafından tercih edilen yün yorganlar oldukça sıcak tutan yapılarıyla ön plana çıkar. Kaz tüyü kadar olmasa da sıcaklık kapasitesi yüksek olan bu yorganların en büyük dezavantajı ise hem kalın hem de ağır olması. Modernize edilmiş ve mümkün olduğu kadar hafifletilmiş olan çeşitleri bulunsa da tüm yorgan çeşitleri içinde en ağır olan türün bu olduğunu söylemekte fayda var.

Pamuk Yorganlar

En sık kullanılan yorgan türlerinden olan pamuk yorganlar fiyat performans olarak kullanıcısını tatmin edebiliyor. Genellikle ılıman iklimlerde kullanılan pamuk yorganların da ısıyı hapsetme özelliği bulunuyor. Oldukça hafif ve konforlu bir kullanım sunan pamuk yorganlar, diğer yorgan türlerine göre de ekonomik olmaları nedeniyle tercih ediliyor. Her bütçe için kolaylıkla bulunabilen pamuk yorganlar en çok üretilen yorganlar arasında yer alıyor.

İpek Yorganlar

Hem hafif hem de yumuşak bir yapıya sahip olan ipek yorganlar özellikle yeni evlenenler tarafından en çok tercih edilen yorgan türü olarak biliniyor. İnsan cildine en uygun yorgan türü olan öne çıkan ipek yorganların bir çoğu da antialerjik özellikler gösterecek şekilde üretiliyor. Uykuda karşılaşılan terleme sorunu gibi çeşitli sorunları da ortadan kaldıran ipek yorganlar genellikle özel bir işçilikle üretiliyor. Bu nedenle de fiyatları diğer yorganlara göre normalden çok daha pahalı oluyor.