Doğanın en güzel renkleri deyince ilk akla gelen yeşilin ve mavinin tonlarıdır. Yeşil renk, ev dekorasyonunda kullanıldığında huzur ve rahatlık verir. Dekorasyonda renklerin önemi geçmişten günümüze bilinen bir konudur. Hem daha hoş bir uyum yakalamak hem de renklerin etkilerinden yararlanmak için mekan tasarımlarında alana uygun renklerin kullanılması büyük önem taşır. Renklerin insan psikolojisi üzerinde önemli tesirleri vardır ve duygu durumlarımızı büyük ölçüde etkilerler. Yeşil renk eğer sevdiğiniz bir renkse, açık ve uçuk tonlarından en koyu ve parlak tonlarına kadar evinizin dekorasyonunda bu huzur veren ve doğanın sakinliğini evinize taşıyan renge yer verebilirsiniz. 

Yeşil Renk Anlamı Nedir?

Renklerin duygusal anlamları, köklerini kadim bilgilerden alırlar. Renk teorileri hem sanatta, hem tasarımda yoğun şekilde kullanılır. Uyum söz konusu olduğunda, ev dekorasyonu alanı da sanattan çok şey almıştır. Renk teorilerinin ifade ettiğine göre 3 ana renk vardır bunlar; kırmızı, sarı ve mavi renklerdir. Tüm diğer renkler bu renklerin bir araya gelmesiyle ortaya çıkar. Yeşil renk, turuncu ve mor ile birlikte ara renkler kategorisindedir yani iki ana rengin birleşmesiyle meydana gelir. Yeşil ve yeşil renk tonları mavi ve sarının birleşimi ile elde edilir. İçeriğinde mavinin ya da sarının yoğun olmasına göre yeşil renk tonları oluşur. Koyu yeşil renk mavinin daha baskın olduğu karışımın bir sonucudur. Haki yeşil renk aslında yeşilin kırmızı ağırlıklı olan bir tonudur. Yeşil ve kırmızı karıştırıldığında kahverengi elde edilir ve buna biraz daha yeşil eklendiğinde ise haki yeşil renk oluşur. Yeşil renk çeşitleri renk paletinde çok sayıda renk bulunur ve çoğunun dilimizde kendisine özel adı vardır. Yaprak yeşili, ırmak yeşili, kaktüs yeşili, haki yeşil,  çimen yeşili, limon yeşili, zeytin yeşili, asker yeşili, islam yeşili, koyu yeşil, timsah yeşili, zümrüt yeşili, yosun yeşili, çam yeşili, nane yeşili, ördek yeşili, fıstık yeşili, avcı yeşili, çay yeşili iyi bilinen yeşil renk isimleri arasından bazılarıdır. Yeşil renk tonları isimleri iki ana renk olan sarı ve mavinin doygunluk seviyesi ve renk değeri yani açıklık ve koyuluk oranı ölçüsünde çeşitlenmektedir.

Yeşil, değişik dönemlerde hep doğadaki canlanmanın, bereketin, güven ve huzurun rengi olmuştur. Zodyakta boğa burcunun rengi olarak bilinir. Yeşil renkteki değerli taşların da bu anlamları taşıdığına inanılır. Ayrıca bu rengin ferahlatıcı ve hijyen hissini artıran bir özelliği vardır. Yeşili gördüğünüzde içiniz açılır. Bu nedenle bu renk ev dekorasyonunda da sıklıkla tercih edilir ve özellikle ahşap ile birlikte kullanıldığında mekanları daha doğal göstermeye yardım eder. 

Ev Dekorasyonunda Yeşil Renk Kullanımı

Mekanlarda görsel bir uyum yakalamak ve arzu edilen psikolojik etkiyi sağlamak için her türlü tasarımda renk teorilerinden faydalanılır. Örneğin sıcak renkler enerjiyi ve harareti yükseltirken soğuk renkler yaşam alanlarına sakinlik ve serinlik hissi verir. Yeşil renk çeşitleri evinizin dekorasyonunda hemen hemen her odada rahatlıkla kullanılabilir. Tasarım zevkinize bağlı olarak yeşil tonlarını ister canlı kırmızı, sarı veya mavilerle daha enerjik bir görünüm vermek için, isterseniz de bej, soft yeşil renk, yumuşak ve pastel kum renkleriyle daha dinlendirici ve rahatlatıcı bir ortam yaratmak için kullanabilirsiniz. Nötr tonlardaki bir salona yerleştireceğiniz canlı bir yeşil kanepe ortamı anında canlandıracaktır. Yeşil kanepenizde, yeşilin tonuna ve canlılığına göre sarı, mavi, turuncu, kırmızı veya mor kırlentler çok şık duracaktır. Açık renk perdeler mekanları daha geniş gösterir. Yeşil koltuğa ne renk perde gider diye düşünüyorsanız, odada yaratmak istediğiniz atmosfere uygun bir perde seçmelisiniz. Örneğin ağır ve koyu tonlarla bir İngiliz stili yaratmak istiyorsanız kahverengi, koyu sarı veya kırmızı kadife perdeler tercih edebilirsiniz. Yeşil koltuğa ne renk halı seçilmeli derseniz, bej tonları, kum renkleri daha dingin bir atmosfer oluşturmanıza yardım edecektir. Çok canlı bir yeşil ise kanepeniz, halıları ve perdeleri daha pastel tonlarda seçmek kanepeyi daha da öne çıkardığı gibi odanın da daha geniş gözükmesini sağlar. 

Salonunuzda, yatak odanızda ve mutfağınızda tercih edebileceğiniz tüm perde ve aksesuarları da ortama ve kullandığınız yeşilin tonlarına uyumlu olmalıdır. Yatak odanızda ışığın girmesini engelleyen black out olarak bilinen perdeler son derece işlevsel olabilirken, mutfaklarda stor perdeler daha kullanışlı olur. Salonlarınızda ise daha aksesuarlı ve şık perdeler tercih edebilirsiniz. Ev dekorasyonunda yeşil tonları tamamlayan halı çeşitlerini Evidea’dan güvenle satın alabilirsiniz.