Minimalizm, dekorasyonda adından çok söz ettiren ve etkisi yüksek bir akım. Kişisel tarz ve estetik tercihlerimiz ne olursa olsun, hepimizin zaman zaman minimalist tarzı uygulamaya ihtiyacı oluyor. Dağınıklıktan kurtulmak ruh halimize iyi geliyor ve zihnimizi toparlamamıza yardımcı oluyor. Bu konuda yapılmış bilimsel araştırmalar bile var. Eşyaların düzenli tutulması bu kadar önemliyken odalarımızı daha sade halde yeniden dekore etmek için neler yapabiliriz? Gelin, sabahları gözümüzü ilk açtığımız yer olan yatak odalarımızda bazı düzenlemeler yapalım ve güne sade bir adımla başlayalım.

Odaya bütünüyle ele alın

Eşyalarınızın çoğunu elden çıkarmak gibi görünse de minimalist bir dekorasyon aslında sadece gerekli olanı tutmak ama şıklıktan da ödün vermemek. Odayı sadece basitleştirmek değil, kullanışlı hale getirmek de önemli. Bu bakımdan öncelikle odanızın bütününe bir bakın. Odanın farklı açılardan fotoğrafını çekin ve dışarıdan bir gözle bakmaya çalışın. İlk gözünüze çarpan şey nedir? Bu eşyayı elden çıkarmak veya farklı bir kullanım şekli düşünmek mümkün mü? Bir bakın.

Mevcut eşyalarda yeniliğe gidin

Minimalist dokunuşlar bazen bir mobilyanın yenilenmesi ile başlar. Oymalı, girintili çıkıntılı, çok detaylı bir dolap kapağı veya mobilya stili eğer desenlerin ağırlıkta olduğu bir odanız varsa göze ekstra yorgunluk verebilir. Mobilyaları yenilemeyi düşünmüyorsanız, dikkati çekecek tek bir gösterişsiz ama estetik parça ekleyebilirsiniz. Çerçevesiz bir duvar aynası, çekmecesi olmayan ve alt kısmı boş kalacak bir başucu sehpası odada sadeliğe vurgu yapar.

Çok amaçlı eşyalar kullanın

Yatak odanızda derli toplu, sade bir kullanıma kavuşmak için tek bir eşyadan farklı şekillerde faydalanabilirsiniz. Örneğin sandalye gibi bir eşya hem sehpa hem giysi askısı olarak işinizi görür. Ancak burada sıklıkla yaptığımız hata, bu amaçla kullanılan bir eşyayı dekorasyona uyan bir tarzda seçmemek oluyor. Özellikle renk olarak uyumsuz bir parça kullanmanız odanızda fazlalık olarak görünüp dağınıklık hissini arttırabilir. Seçeceğiniz çok amaçlı eşyanın da minimalist karakterde, sade tasarımda olmasına dikkat edin. Örneğin metalik bir sandalye kullanabilirsiniz.

Yatak önemlidir

Odanızın en göz önündeki parçası, adeta vitrini sayılabilecek olan yer elbette ki yatağınız. Yataktaki karmaşadan kurtulmak, özellikle yatak örtüsü seçimi odanın havasını bir anda değiştirir. Burada öncelikle sade ve düz, mümkünse keten ağırlıklı bir yatak örtüsü, en az eşya kullanarak şıklık sağlamanın kolay bir yolu. Odaya sıcak bir görüntü vermek için ekleyeceğiniz parçalar içinse çekinmeyin. Minimalist bir yatak odası, sıcaklıktan ödün vermek zorunda değil. Samimi görüntüyü yatağınızın üzerine atacağınız tek bir şal veya yumuşak dokulu büyük boy bir dekoratif yastıkla yakalayabilirsiniz.

Desen kullanmaktan vazgeçmeyenlere

Yatak odanızı minimalist olarak dekore etmeniz, desenleri asla kullanamayacağınız anlamına gelmez. Desenlerden vazgeçemiyorsanız, monokrom renk uygulaması yapmak kurtarıcı bir seçim. Aynı rengin farklı tonlarını özellikle açık renklerde tercih ederseniz desen zevkinizden ödün vermeden sade kalmaya devam etmiş olursunuz. Minimalist dekorasyonda ilk akla gelen gri tonlar yerine açık pastel tonlar kullanmanız da mümkün. Siyah-beyaz ve gri ağırlıklı kalacaksanız, beyaz tüylü objeler kullanarak odaya doku ve hareket getirebilirsiniz.

Ortalıkta duran eşyalara el atın

Odanızın genelinde düzenlemeler yaptıktan sonra, son ve en önemli dokunuş gündelik dağınıklıklara el atmak. Çoğumuzun yatak odasındaki en büyük dağınıklık sebebi tuvalet aynası önündeki eşyalar. Burada takı düzenleyiciler, sade tasarımlı dekoratif kutular işinizi görür. Ayna önünde duran resimleriniz varsa bunları düz bir resim çerçevesine taşıyıp aynanın önünden kaldırmanız çok fark katar. Yatak odanız günün sonunda dinlendiğiniz ve özel eşyalarınızı sakladığınız bir yer. İrili ufaklı eşyaların dağınıklık sebebi olmasına izin vermeyin. Son dokunuşlardan sonra, odanız hazır!