Evlilik kararı alındıktan sonra çiftler için heyecanlı ve meşakkatli bir süreç başlar. Yeni bir ev kurmak nişanlınızla birlikte hoş anılar biriktirerek birlikte vakit geçirmenizi sağlamanın yanı sıra detaylı bir araştırma yapmanızı gerektiren ciddi bir iş olarak karşınıza çıkıyor. Evin en önemli alanlarından biri olan yatak odaları geleneksel olarak kız tarafının sorumluluğunda olarak görülüyor. Siz de yatak odanız için çeyiz hazırlıyorsanız ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız bu yazımızdan faydalanabilirsiniz.

Her şeyden önce gerekli olan eşyaları tespit edip buna uygun bir liste oluşturmak işinizi kolaylaştırır. Eşyaları seçerken set halinde sunulan ürünler arasından seçim yapmak da eksiksiz bir alışveriş için kolaylık sağlıyor. Yatak odası çeyiz listesi için gerekenler genel olarak mobilya ve tekstil ürünleri başlıkları altında sıralanıyor. 

Yatak Odası İçin Mobilya Çeyiz Listesi

Yatak odasının en önemli eşyaları arasında mobilyalar yer alıyor. Mobilya seçimi sırasında göz önünde bulundurulması gereken hususların başında seçilecek eşyaların boyutlarının yatak odanıza uygun olması geliyor. Dar mekanlar için büyük mobilyaların seçilmesi alanı daraltarak hareket etme imkanını kısıtladığı gibi odanızı daha da küçük gösteriyor. Eğer yeterli alanınızın yoksa farklı mobilya seçeneklerinden faydalanabilirsiniz. Kapaklı dolaplar yerine sürgülü gardrop modellerini seçerek hem kullanım hem de alan açısından avantaja sahip olabilirsiniz. Karyola yerine bazalı yatakları tercih etmeniz de eşyalarınızı depolamak için kullanılan bölmeleri sayesinden alandan tasarruf etmenizi sağlıyor. Odanızda boy aynası kullanmak istiyorsanız ama yeterli alanınız yoksa kapaklarında ayna bulunan gardrop modellerini seçebilirsiniz. Aynalı şifonyer modellerini de makyaj masası yerine kullanabilirsiniz. Yeterli alanınız bulunuyorsa şayet ayrıca makyaj masası satın almak günlük kişisel bakımınızı yapmanız için rahatlık sağlar. Birbirinden farklı mobilya modelleri her zevke uygun seçenekler sunuyor. Klasik ya da modern çizgilere sahip olan tasarımlar arasında kişisel zevkinize uygun modelleri rahatlıkla seçebilirsiniz. Yatak odası çeyiz paketi olarak sunulan modeller birbiriyle uyumlu parçaların yer aldığı set halinde kullanıcılara sunuluyor. Takım halinde sunulan bu ürünlerin dışında farklı tasarım özellikleri bulunan parçaları ayrı ayrı satın alarak odanızın dekorasyonunda kendi tarzınızı yansıtabilirsiniz. Satın alınacak mobilyaların uzun ömürlü kullanım imkanı sağlayan kaliteli ve dayanıklı malzemelerden üretilmesi de seçim yaparken dikkat edilmesi gereken diğer önemli faktörler arasında yer alıyor. 

Yatak odası çeyiz seti listesinde bulunması gereken mobilyalar şu şekilde sıralanıyor: 

  • Gardrop
  • Karyola ya da baza
  • Yatak başlığı
  • Komodin
  • Şifonyer
  • Makyaj masası

Yatak Odası Çeyizi İçin Tekstil Ürünleri Listesi

Çeyiz listesi yatak odası için hazırlanırken tekstil ürünleri önemli bir yer kaplar. Yastık, yatak, yorgan ve perde gibi birçok çeşidin bulunduğu tekstil ürünleri yatak odanız için hem konfor hem şıklık sağlıyor. Bu ürünleri seçerken mobilyaların ölçülerine uygun olması ve farklı mevsimlerde kullanılmak üzere alternatifler barındırması önemli bir unsur. Ayrıca tekstil ürünlerinde kullanılan dolgu malzemelerinin ve kumaşların insan sağlığına uygun ve kolay yıkanabilir olması da gerekiyor. Yastık ve yorganlarda bulunan elyaf, yün, pamuk ve bambu gibi dolgu malzemeleri mevsim özelliklerine göre seçildiğinde ekstra konfor sağlıyor. Soğuk havalar için elyaf ya da yün yastık ve yorganları seçerek sıcacık bir kış geçirebilirsiniz. Yaz ayları için terletmeyen yapıda üretilen pamuk ve bambu yastıklar, yorganlar sıcak havalarda rahatça uykuya dalmanızı sağlıyor. Kış için hazırlanan çeyiz yatak odası listesinde mutlaka bulunması gerekenlerden biri de battaniyeler. Şık tasarımlara sahip olan battaniyeleri aynı zamanda yatak örtüsü olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca satın alacağınız yatak örtüleri de odanızın dekorasyonu için şıklık sunuyor. Dantel ve güpür işlemeli yatak örtüleriyle beraber mobilyalarınız için kullanabileceğiniz örtü çeşitleri de zarif ve nostaljik bir görünüm sağlıyor. 

Yatak için ise vücudu destekleyen ve bakteri oluşumunu engelleyen ürünleri seçmek uykunuzu alarak enerjik bir şekilde güne başlamanızı sağlıyor. Yatakları uzun süre kullanmak için koruma sağlayan yatak alezlerini tercih edebilirsiniz. Yastıklar için kullanılan alezler de temizlik açısından rahatlık sağlayan ürünler arasında bulunuyor.

evresim takımları da listenin olmazsa olmazları arasında. Nevresim kumaşlarının nefes alabilen yapıda olmaları yaz, kış rahatlık sunuyor. Takımları kolay yıkanabilir ve fazla kırışmayan özellikte ürünler arasından seçerek pratik kullanım imkanına da sahip olabilirsiniz. Yatak odalarına şıklık katan takımlar değişik renk ve desen seçenekleriyle göz dolduruyor. Beyaz renk nevresim takımları sade ve aydınlık görünümüyle temizlik hissi uyandırıyor. Yalnız bu ürünlerin çabuk kirlenen yapılarından dolayı sıklıkla yıkanması gerekiyor. Koyu renkli yatak odası çeyiz takımları modern ve zarif seçenekler arasında yer alıyor. Eğer yatak odanız çok güneş alıyorsa koyu renkli takımlardan yana tercih yapabilirsiniz. Fazla aydınlık olmayan odalar için bu ürünler daha da karanlık bir ortam yaratabilir. Canlı ve parlak renklerden oluşan takımlar ise ortama enerjik bir hava katıyor. Bu takımların temizliği için yıkama talimatlarına dikkat etmek gerekiyor. Aksi halde renklerinde solma gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Çeyizlerde mutlaka yer alan saten nevresim takımları kaygan dokusu ve parlak görünümüyle dikkat çekiyor. Kaygan dokusundan dolayı kullanım açısından pek konforlu olmayan bu ürünleri, şık ve elegant görünümünden dolayı özel günleriniz için kullanabilirsiniz. 

Perde ve halı seçerken aynı renk tonlarına sahip olmasına dikkat etmek dekorasyonunuza uyumlu bir görünüm kazandırıyor. 

Tekstil ürünlerinin bulunduğu çeyiz seti yatak odası listesinde olması gerekenler şunlardan oluşuyor:

  • Yatak
  • Yastık
  • Yorgan
  • Nevresim ve Pike Takımları
  • Battaniye
  • Yatak ve yastık alezleri
  • Yatak örtüsü
  • Mobilyalar için örtü
  • Perde
  • Halı

Yatak odası çeyiz setleri arasında aydınlatma ve dekoratif ürünler de yer alıyor. Yatak odanız için avize ve komodinlerin üzerinde kullanılmak üzere abajurları birbirinden şık modeller arasından tercih edebilirsiniz. Listeye ekleyeceğiniz tablo, çerçeve, biblo ve çiçek gibi dekoratif ürünler de odanıza şıklık katan ürünler arasında bulunuyor. Son zamanlarda revaçta olan rüya kapanı çeşitleri dekorasyonunuza bohem bir görünüm sunuyor. Dekorasyon ürünlerini seçerken fazla aşırıya kaçmamaya ve birbiriyle uyumlu parçaları kullanmaya dikkat ederek şık ve ferah bir görünüm yakalayabilirsiniz.