Sağlıklı bir yaşamın yolu ideal kiloya ulaşmaktan geçiyor. Doğru beslenmek ve düzenli egzersiz bu amaca ulaşmak için yapmanız gerekenlerin başında yer alıyor. Aynı zamanda kilonuzda yaşanan değişimleri takip edebilmeniz için hassas ve doğru ölçüm yapabilen bir tartı da gerekiyor. Kilo kontrolü için kullanılan tartı ve basküller neredeyse her evde bulunan eşyalar arasında. Peki sadece ideal kiloda olduğunuzu bilmek tamamen sağlıklı olduğunuzun göstergesi olabilir mi? Artık biliyoruz ki sadece ideal kiloda olmak değil, bu kilonun ne kadarının yağ kütlesinden oluştuğunu bilmek de önemli. Yağ ölçer tartı çeşitleri bu imkanı size sunuyor. Yağ oranını evde pratik bir şekilde ölçmeye olanak tanıyan cihazlar, daha ayrıntılı sonuçlar elde etmenizi mümkün hale getiriyor. Ölçüm işlemini hassas bir şekilde gerçekleştiren bu tartı aletleri, gelişen teknolojiyle beraber birçok özellik de sunuyor. En iyi tartı modelleri arasında gösterilen cihazlar yağ oranının yanı sıra kas ve su oranını da ölçebiliyor. Vücut analizi olarak adlandırılan bu ölçüm sayesinde elde edilen sonuçlarla beslenme ya da egzersiz programınızı yeniden gözden geçirebilirsiniz. İstediğiniz oranlara ulaşmak için yaşam tarzınızda değişiklikler yapabilirsiniz. 

Yağ Oranını Ölçmek Neden Önemli?

Kilo vermek için yoğun bir şekilde spor yapıyor, beslenmenize dikkat ediyor ama her seferinde tartıya çıktığınızda ibre yerinden oynamadan aynı değerle mi karşılaşıyorsunuz? Bu yüzden hevesiniz kaçmasın! Kilo vermek kadar ideal yağ oranına sahip olmak da önemli. Yaptığınız egzersizler sonucunda vücudunuzda kas oranı artmış, yağ kütleniz azalmış olabilir. Dolayısıyla klasik tartılarla ölçüm yaptığınızda kilonuzun sabit kaldığını ya da artığını görebilirsiniz. 

Aynı zamanda kilo vermiş olmanız sağlıklı bir bünyeye sahip olduğunuz anlamanı da gelmeyebilir. İdeal kiloda olmanıza rağmen yağ oranınız fazla olduğu için çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. Kalp hastalıkları, hipertansiyon ve diyabet fazla yağ oranıyla ilişkilendirilen hastalıklardan sadece birkaçı. Bütün bu sebeplerden dolayı kilonuzla beraber yağ kütlenizi de düzenli olarak takip edip kontrol altında tutmanız gerekiyor. Ancak dengeli bir yağ ve kas oranıyla dinç ve sağlıklı olmak mümkün. Fit ve sıkı bir görünüm için de aynı durum söz konusu oluyor. 

ağ Oranı Ölçen Tartı Nasıl Çalışır?

Kilonuzu ölçmenin yanı sıra vücut analizi yapabilen cihazların sağladığı özelliklerle hedeflediğiniz yağ orana ulaşıp ulaşamadığınızı öğrenebilirsiniz. Bu tartıların nasıl çalıştığı herkes tarafından merak edilen bir konu. Tartıların çalışma prensibi ayaktan verilen elektrik akımına karşı vücudun gösterdiği direncin ölçümüne dayanıyor. Biyoelektrik İmpedans Analizi kısaca BIA adı verilen bir teknolojiye sahip olan tartılar, fark edilmesi güç oranlarda elektrik akımını bir ayağınızdan vererek bu akımın bütün vücudu dolaşmasını sağlıyor. Akım dolaşımını tamamladıktan sonra diğer ayağınızdan çıkarak tekrar cihaza geri dönüyor. Yağ dokusunun iletkenliği düşüktür. Vücutta bulunan kan, kas ve kemik dokuları ise yüksek ve orta iletkenliğe sahiptir. Dolayısıyla elektrik akımına karşı fazla direnç göstermezler. Bu ölçüm sayesinde vücudunuzun elektrik akımına karşı gösterdiği direnç baz alınarak yağ oranı tespit ediliyor. Yüksek direnç fazla yağ oranı; düşük direnç ise daha az yağ oranı anlamına geliyor.

Yağ Oranını Ölçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tartıları kullanırken daha sağlıklı sonuçlar alabilmek için dikkat edilmesi gereken noktalar var. Ölçüm yapmak için tartıya mutlaka çıplak ayakla çıkmanız gerekiyor. İki ayağınızla ağırlığınızı dengeleyerek basmanız da önemli. Bazı modellerde ayağınızı koymanız gereken yerler işaretlenmiş oluyor. Ölçüm sırasında aç olmanız gerektiğinden tartıyı kullanmak için sabah saatlerini tercih edebilirsiniz. Egzersiz yaptıktan hemen sonra ölçüm yapılmaması gerekiyor. Aynı zamanda kabızlık yaşanması halinde ve menstrual dönemde tartılmak da doğru sonuçlar almanızı engelleyebiliyor. Sürekli tartılmak yerine haftada bir gün hep aynı saatlerde ölçüm yapmanız uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor.

Yağ Oranı Ölçen Tartıların Özellikleri

Yağ oranı ölçen tartılar LED ekranları sayesinde sonuçları kolaylıkla görebilmenizi sağlıyor. Bu yüzden dijital tartı grubunda değerlendirilen modellere kişisel verilerinizi kaydetmeniz de mümkün. Boy, yaş ve cinsiyet gibi veriler aynı zamanda cihazın gerekli hesaplamaları yapması için ihtiyaç duyduğu bilgiler arasında. Elde edilen sonuçları da yağ ölçümü yapabilen dijital tartıların hafızasında saklayabilirsiniz. Bu sayede kilonuzda ya da yağ oranınızda yaşanan değişimleri düzenli olarak takip edip değerlendirebilirsiniz.  

Günümüzde akıllı ürünler hayatın her alanında karşımıza çıkıyor. Aynı durum yağ oranı ölçen tartılar için de geçerli. Akıllı tartı çeşitleri cep telefonuyla eşleşerek çıkan sonuçları telefon ekranında da görüntüleyebilmenizi sağlıyor. Kablosuz bağlantı aracılığıyla veri aktarımı gerçekleştiren cihazlar, kaydedilen bilgilere her yerde ulaşmanızı mümkün kılıyor. Bu tartıları kullanmak için geliştirilen uygulamaları kolay bir şekilde telefonunuza indirerek kurulumu gerçekleştirebilirsiniz. Genellikle kullanımı oldukça basit olan bir arayüze sahip uygulamalar, kaydedilen veriler ışığında tarihe dayalı istatistikler sunuyor. Bazı modeller yağ ve kas oranınıza göre egzersiz ve beslenme önerileri de veriyor. 

Birbirinden farklı özellikler sunan, yağ ölçümüyle beraber vücut analizi de yapabilen tartılar arasından dilediğinizi seçerek daha sağlıklı vücuda ve formda bir görünüme kavuşabilirsiniz.