Batı tarafında gelişen ve tüm dünyaya yayılan tiny house akımı günümüzde hala herkesin hayallerini süsleyen alternatif konutların kapısını aralar. Farklı malzemelerden ve tasarımlardan oluşan modeller, metrekaresine yüzlerce lira verilen evler ile aynı işlevi görür. Peki hangi şartlarda bir eve bu isim verilir, ne gibi standartlara uymalıdır ve beklentinizi karşılayacak ürünü ararken nelere dikkat etmelisiniz sorularının cevapları oldukça basittir. Tek yapmanız gereken bir model arayışındaysanız iyice araştırmak ve seçenekleri karşılaştırmaktır.

Ev seçimi kadar dekorasyon tercihleriniz de önem taşır. Dikkat edilmesi gereken unsurlar ve uzun süre kullanım için gerekli şartlar vardır. Eğer yıllarca kullanmak istediğiniz bir ürüne sahip olmak istiyorsanız derinlemesine araştırmak ve acele karar vermekten kaçınmak gerekir. Temeli atılmayacağı veya kalıcı bir yapı olmayacağı için imar izni gerektirmez. Tek yapmanız gereken tiny house satın almaktır. 

Tiny House Ne Demek?

Sadece belli standartlara ve yönetmeliklere göre inşaa edilmesi gerekir. Taşınabilir ve taşınamaz olarak iki türü vardır ve taşınamayan türlerin tek dezavantajı vinç yardımıyla yerleştirilmesidir. Taşınan modeller tekerlekleri sayesinde aracınızın arkasına bağlanılarak taşınabilir. Karavanı yaşam tarzı olarak benimseyen insanlar taşınabilir evleriyle diledikleri yerlerde konaklarlar. Tiny house modelleri de aynı bu şekilde çalışır. Aracınızın arkasına takacağınız eviniz ile birlikte dilediğiniz yerde konut sahibi olabilirsiniz. Hazır olarak satılan modellerin dışında oldukça çeşitli modellerde üretilebilen bu evler huzuru yakalamanıza yardımcı olur. Hem ekonomik hem de çevreci bir seçenektir. Sürdürülebilen malzemeler ile üretildiğinde uzun yıllar az bakım maliyetleriyle varlığını sürdürür ve sıkıntı çıkarmaz. Günümüzde sürdürülebilir malzemeler oldukça revaçtadır ve kullanımı hayati önem taşır. Çevreye verilen zararın azaltılması için bu tarz malzemelere ve yapılara yönelimin artması gerekir.

Tiny House Nedir?

Bir yapıya tiny house isminin verilebilmesi için 10 ile 30 metrekare arasında büyüklükle sınırlı olması gerekir. Bu evlerin genellikle demir iskeleti vardır ve depreme karşı oldukça dayanıklıdır. Konteynerlara benzerler lakin işlevsel olarak daha fonksiyoneldirler ve estetik açıdan da tatmin ederler. İki katlı veya tek katlı olarak üretilebilir. Yüksekliğinin karayolları yönetmeliğine göre maksimum 4 metre olması mümkündür. Eni maksimum 2,55 metre olabilirken ağırlığı da 3500 kiloyu geçmeyecek şekilde üretilmelidir. Her ne kadar ufak bir ölçüye sahip olduğu düşünülse de oldukça kullanışlı alanlar ortaya çıkar.

Ev Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sahip olacağınız evi seçerken dikkat edilmesi gereken başlıca kalemler vardır. Bunlardan ilki yalıtımının eksiksiz yapılmış olmasıdır. İster soğuk iklimlerde isterseniz de sıcak iklimlerde yaşamayı tercih edin, her durum için yalıtım oldukça önemli bir husustur. Yağmurda veya karda eve zarar verebilecek herhangi bir sıvının ustaca yalıtılması gerekir. 

Malzemelerin az bakım maliyetine sahip olması ve doğayla uyum içinde olması da önemlidir. Doğada yaşamaya uygun olarak tasarlanmalı ve her iklim şartına uygun olmalıdır. Tiny house yapımı sırasında tüm bu faktörler göz önünde bulundurulmalı ve inşası ona göre tamamlanmalıdır. Suya dayanıklı kaplama malzemeleri kullanılarak dayanımı yüksek ürünler tercih edilmelidir. Doğada tek başına varlığını sürdürebilecek kalitede olması çok önemlidir.

Dekorasyon İçin Püf Noktaları

Bu tip taşınabilir evlerde dekorasyon kapsamında akla gelebilecek ilk şey her şeyin sabitlenmiş olmasıdır. Tüm alanlarda kullanılan ürünler sabitlenebilir ve kırılmaya karşı dayanıklı olmalıdır. İsteğe göre plastik tabak çanak kullanılabilir lakin bu geri dönüşüm yaklaşımına ters düşer. Bu nedenle geri dönüşüme uygun plastikler veya bambu gibi ürünler tercih edilmelidir. Genellikle bir yatak odası, giriş ile birleştirilmiş mutfak ve yatak odası bulunur. Bu alanları işlevsel olarak farklı alanlara hizmet edecek şekilde dekore etmek önemlidir. Böylece sahip olunan ufak metrekareler daha anlamlı alanlara dönüşür.

Alan küçüldükçe yerleştirilmek istenen malzemelerin de boyutu küçülebilir. Tek yuvalı ocaklar, minik lavabo ve klozetler oldukça kullanışlıdır. Her işlev için minimum ölçülerde üretilmiş ürünler seçilmeli ve alandan maksimum tasarruf edilmelidir. Bir diğer güzel yöntem ise katlanabilir platformlar ile farklı fonksiyonları birleştirmektir. Örneğin katlanabilir bir masayı yemeğiniz bittiğinde kaldırabilir, mutfak tezgahınızı açıp yemeğinizi yaptıktan sonra yerine kaldırabilirsiniz. Bu sayede her an kullanılmayacak zeminler ortadan kaldırılarak alan büyütülür ve işlev kazanır.

Birbirinden Farklı Modeller ile Sayısız Seçenekler

Her zevke ve anlayışa göre model mutlaka vardır. Tiny house modelleri size en uygun olacak şekilde tasarlanır ve zekice hesaplamaların ürünüdür. Her alan minimum metrekarede olacak şekilde hesaplanıp uygun kullanıma göre tasarlanır. Duş klozet ile birleştirilebilir ve bu da alan tasarrufu sağlar. Her ürünün ve mobilyanın en küçük modelleri kullanılarak uygun forma kavuşulur. Alanlarınızı kişiselleştirmek her zaman kullanımınız ve modunuz için kritiktir. İçinde mutlu hissedeceğiniz alanlar oluşturmak paha biçilemezdir.

Depolama alanı olarak kullanabileceğiniz dolaplarınızın yanından dik bir merdiveni kullanarak alçak bir asma kata çıkmak güzel bir fikirdir. Böylece sadece yatarken ve uyurken kullanacağınız alanda tavan yüksekliğinden tasarruf ederek oldukça fazla alan yaratabilirsiniz. Doğal yaşamda kendinizi korumalı ve evinizin hijyenine de dikkat etmelisiniz. Bu şekilde bir çözümle dekorasyonunuza eşsiz bir dokunuş yapabilir ve hijyeninize gereken önemi verebilirsiniz. Katlanabilir mobilyalar dışında bu tarz alçak asma katlar ile yaratılan alanlar da çözümcül olabilir. Böylece dilediğiniz kadar erzağı veya eşyayı kolayca depolayabilirsiniz.