Bembeyaz tertemiz bir masa örtüsü, tabaklar, çatallar, kaşıklardan oluşan özenli bir sofra… Ancak unutulmaması gereken bir şey daha var; peçeteler…

Sofralarda detay gibi düşünülse de peçeteler aslında şık ve özenli sofraların vazgeçilmez öğesidir. Kumaş peçeteler özellikle daha resmi masalarda kullanılır ve sofranın çok daha şık görünmesini sağlar.

Renk uyumuna dikkat!

Kumaş peçete kullanırken dikkat etmeniz gereken pek çok nokta vardır; bunlardan ilki kumaş peçetenizin temiz ve iyi ütülenmiş olmasıdır. Sofradaki kazalara karşı kumaş peçetenizin yanı sıra kağıt peçeteleri de sofranızda bulundurmanızı öneririz. Kumaş peçetelere göre kullanımı çok daha pratik olan kağıt peçetelerinizi bir sepetin içine yerleştirerek güzel bir sunum hazırlayabilirsiniz.

Peçete kullanırken masa örtünüzle olan renk uyumunu da her zaman dikkate almalısınız. Beyaz ya da krem renkte bir masa örtünüz varsa renkli kumaş peçeteler kullanarak masanızı renklendirebilirsiniz. Aynı şekilde desenli kumaş peçeteler de masanızın daha hoş görünmesini sağlayacaktır.

Peçetelerin sofradaki konumu nasıl olmalıdır?

Peçeteleri yerleştirmeden önce masa düzeninin doğru yapılması son derece önemlidir. Peçeteler resmi olmayan yemeklerde çatalların soluna, resmi yemeklerde ise servis tabağının içine konur. Bunun dışında şu noktalara da dikkat etmelisiniz:

  • Peçetenizi katlarken kumaşını da göz önünde bulundurmalısınız. Keten kumaştan olan peçeteler katlandığında jilet gibi olur. Saten peçetelerin ise katlaması biraz daha zahmetlidir.
  • Kumaş peçete katlarken basit tasarımlardan başlayabilirsiniz. Zamanla daha farklı katlama çeşitlerini de deneyebilirsiniz.
  • Ağız silmek için de kumaş peçeteler kullanılır, fakat sofranızda ayrıca kağıt peçeteler de bulundurmanız doğru olacaktır.
  • Peçeteler kare şeklinde katlandıktan sonra, bir katlamayla daha dikdörtgen olacak biçimde katlanmalıdır. Özellikle resmi davetler için bu katlama şeklini uygulayabilirsiniz.

Kağıt peçete kullanımı

Günlük kullanımda kumaş yerine kağıt peçete seçmeniz daha yerinde bir karar olacaktır. Kağıt peçeteler renk ve desen yönünden çok çeşitlidir. Günümüzde kumaş peçeteleri aratmayacak derece kalın ve geniş kağıt peçeteler de vardır ve son derece şık bir görünüme sahiptirler. Ayrıca kalabalık bir davet veriyorsanız kağıt peçeteler imdadınıza yetişecektir ve bolca bulundurmanızı tavsiye ederiz.