Şifonyerler, genellikle adı yatak odası takımları ile birlikte anılan bir mobilyadır. Bilinenin aksine bu tür mobilyaların tek kullanım alanı yatak odaları ile sınırlı kalmamaktadır. Şifonyer olarak adlandırılan mobilyalara ev girişi, hol, yemek odası ve daha birçok alanda yer verebilirsiniz. 

Saklama alanı açısından size şık bir seçenek sunan şifonyerlerin ana malzemesinde genellikle ahşap türleri kullanılır. İki çekmeceliden altı çekmeceliye birçok alan alternatifi bulunan mobilyalar içerisinden zevkinize ve kullanım alanına yönelik modeli bulmak ise çok kolaydır. 
Şifonyer modellerine göz atarak bu mobilyayı evinizin hangi odasında nasıl bir amaçla kullanacağınız konusunda aklınıza takılan sorular mı var? Sizler için hazırladığımız şifonyer kullanım alanlarına dair yazımızı inceleyerek bu soruların cevaplarına erişebilirsiniz. Böylelikle bu mobilyayı evinizde ihtiyaç duyduğunuz herhangi bir bölümde dilediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.

Şifonyer Nedir

Adını Fransızcadan alan şifonyer, genellikle yatak odalarında tişört gibi katlanabilen kıyafetleri, çamaşırları ya da aksesuarları saklamak için kullanılan bir mobilya türüdür. Dekorasyon anlayışının değişimi ile birlikte şifonyerlerin kullanım alanları da genişlemeye başlamıştır. 

Yatak odalarının yanı sıra bu türde tasarlanan mobilyaları kullanmak için birçok alan bulunur. Ayna ve kitaplık gibi farklı parçalar ile bir araya getirilen şifonyerler, az yer kaplamalarına rağmen oldukça geniş bir iç hacme sahiptir. Şifonyerlerin yalnızca çekmeceleri değil, üst kısımları da eşya depolama açısından size geniş bir alan sunar. Yatak odası şifonyerinin üst kısmına parfüm gibi kişisel bakım ürünlerinizi yerleştirebilir ya da dekoratif eşya ve bitkilerle yatak odanıza estetik bir görünüm kazandırabilirsiniz. 

Eşya Depolamada Pratik Çözümler İçin Şifonyer

Birçok kişi, şifonyer ile komodin arasındaki farkı merak eder. Komodini şifonyerden ayıran özelliklerden biri, komodinin şifonyere oranla daha küçük boyutlara ve daha alçak yüksekliklere sahip olmasıdır. Ayrıca komodin, genellikle yatakların iki ucunda yer alır. Şifonyer çeşitleri, komodinler ile kıyaslandığında daha geniş bir yapıdadır. 

Bir şifonyer satın almaya karar vermeden önce, evinizin hangi bölümünde eşya saklama ihtiyacı duyduğunuzu belirlemeniz gerekir. Aynalı şifonyer, hem size eşya depolamada önemli ölçüde geniş bir alan yaratır hem de ayna eklentisi ile fonksiyonel bir kullanımı bulunur. Aynalı modellerin üst kısmına kolye, saat ve küpe gibi aksesuarlarınızı yerleştirebilir, kombinlerinizin son dokunuşunda bu aksesuarların kıyafetleriniz ile birlikte nasıl göründüğünü de gözlemleyebilirsiniz. 

Şifonyerin kullanımı konumlandığı odaya göre değişiklik gösterir. Örneğin yatak odasında kullanılan bir şifonyer kıyafet ve çamaşır konusunda depolama alanı sunarken, holde yer verebileceğiniz yüksek şifonyer modelleri ise şemsiye, güneş gözlüğü ve şapka gibi dışarıda kullanılan aksesuarları saklamak amacıyla tercih edilebilir. 

Şifonyer Evin Hangi Alanlarında Kullanılır

Şifonyeri kullanabileceğiniz ilk alanlardan biri yatak odasıdır. Bu tür mobilyalarda ütülenerek katlanan kıyafetlerinizi, çamaşırlarınızı, çorap ve atkı gibi aksesuarlarınızı düzenli bir şekilde saklayabilirsiniz. Şifonyerlerin yetişkin odalarının yanı sıra çocuk ve genç odaları için tasarlanan model seçeneklerine de rastlamak mümkündür. 

Hol ya da koridorlarda da şifonyer kullanımına yer verilebilir. Dışarıda kullanılan aksesuarları, misafir ev terliklerini ayaklı şifonyer içerisinde muhafaza edebilirsiniz. Mobilyanın üst kısmını cüzdan, anahtar gibi dışarıya çıktığınızda her an yanınızda bulundurduğunuz eşyaları koymak için kullanabilirsiniz.

Şifonyerler banyo içerisinde havlu, bornoz ve paspas gibi banyo tekstil ürünlerini saklamak için idealdir. Alt çekmecelere misafir havlularını yerleştirebilir, her tekstil ürününü kategorisine göre ayırarak banyonuzun düzenini tamamlayabilirsiniz. Mobilyanın üst kısmına sevdiğiniz kokulara sahip mumlar ya da oda kokuları koyarak banyonuza ferah bir hava kazandırabilirsiniz. 

Yeterli alana sahipseniz, şifonyerleri mutfak ya da salonların yemek alanlarında da kullanabilirsiniz. Bu mobilya içerisine masa örtüsü, peçetelik ve supla gibi sofra sunum eşyalarını saklayabilirsiniz. 

Şifonyer İle Düzenli ve Şık Odalar

Şifonyer tasarımlarının belirli modelleri yalnızca çekmeceli bölmeler ile sınırlı kalmaz. Kitaplık gibi fazladan depolama alanı bulunduran modeller, evlerinde kısıtlı alana sahip kişiler için cazip bir seçenek olarak gösterilebilir. Kitaplıklı şifonyer, mobilyanın üst kısmındaki kitaplık bölmesi ile ürünün fonksiyonelliğini artırır. 

Şifonyer kullanımında dikkat edilmesi gereken belli başlı kriterler bulunur. Bu tür mobilyalar genellikle bel hizasında olduklarından dolayı alt çekmecelere erişmek için eğilmek gerekir. Çekmeceler içerisine eşyalarınızı yerleştirmeden önce eşyaların kullanım sıklıklarını göz önünde bulundurmanızda fayda vardır. Örneğin üst çekmecelere kombinlerinizde sıkça kullandığınız üst giyim ürünlerini, alt çekmecelere ise gelecek mevsimde giymek üzere ayırdığınız kıyafetlerinizi yerleştirebilirsiniz. 

Her Dekorasyon Tarzına Uygun Şifonyer 

MDF, suntalam ve masif gibi farklı malzemeler kullanılarak tasarlanan tamamlayıcı mobilyaların dolaplı modellerine de rastlamak mümkündür. Dolaplı şifonyer çeşitleri, tasarım öğelerine bağlı olarak birçok odada kullanıma uygundur. Dolap içerisinde daha büyük boyutlu ve katlanma olanağı bulunmayan eşyaları muhafaza edebilirsiniz. 

Ahşap şifonyer, tek dokunuşla doğanın izlerini odanıza taşımak için tercih edilebilir. Kahverenginin birçok tonunun bulunduğu modeller içerisinden mobilyayı koyacağınız odanın tonlarına benzer bir renk seçerek bütün bir görünüm elde edebilirsiniz. Farklı kulp tasarımlarına sahip modelleri küçük detaylarla büyük etkiler yaratmak amacıyla odanızda yer verebilirsiniz. Tasarımında ahşaba yer verilen modellerin dayanıklı ve kaliteli yapısı ile eşyalarınızı uzun yıllar boyunca güvenle saklayabilirsiniz.