Evlerin zeminlerini kaplayan halılar, en çok göz önünde bulunan dekorasyon öğeleri. Son yıllarda shaggy halı modelleri birçok çeşidi olan halıların içinden sıyrılarak öne çıkıyor. Dikkat çekici bir görünüm sunan shaggy halılar, farklı dokusuyla da üzerine bastığınızda yumuşak bir his sağlıyor. Dekoratif açıdan çoğu kişinin beğenisini kazanan bu halıların temizliği ise dikkat ve özen gerektiren bir iş. Eğer siz de eviniz için shaggy halı almak istiyorsanız ama temizliği ve bakımı nasıl yapılır merak ediyorsanız; sizler için hazırladığımız bu yazıdan faydalanarak ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.    

Shaggy Halı Nedir?

Shaggy halı, hav yüksekliği 3 ila 6 cm arasında değişen ipliklere sahip bir halı çeşididir. İplikleri diğer halı türlerine göre daha uzun olan bu halılar, ekstra yumuşak dokuları ve kabarık görünümleriyle dikkat çeker. 

Shaggy Halı Ne Demek?

Genellikle modern tarzda döşenmiş evlerde kullanılan shaggy halı çeşitleri postu andıran görünümüyle dekorasyona hareketlilik kazandırır. İplikleri oldukça uzun olduğu için diğer halılar gibi dik ve düzgün durmaz. Halının iplikleri farklı yönlere doğru yatarak dağınık ve kabarık bir görünüm oluşturur. Shaggy halılar sadece iplerinin uzunluğuyla değil, kalınlığıyla da kullanıcılara bambaşka bir alternatif sağlar. Oldukça kalın olan iplikler, soğuk hava akışını keserek özellikle kış aylarında sıcak tutar. Ayaklarınız temas ettiğinde yumuşacık bir his sağlayan bu halıları soğuk havalarda mekanı sıcak tutmak için tercih edebilirsiniz.

Shaggy Halı Çeşitleri

Shaggy halılar farklı renk ve desen alternatifleriyle her türlü zevke hitap eden bir seçenektir. Renk seçimini dekorasyon tarzına, eşyaların rengine ve mekanın aydınlığına göre yapabilirsiniz. Fazla ışık almayan ortamlarda aydınlık ve ferah bir görünüm yakalamak için açık ve pastel tonlara yönelebilirsiniz. Modern ve sade bir görünüm için beyaz, gri ve siyah shaggy halı çeşitlerini dekorasyonunuza hakim olan renklerle uyumlu bir şekilde kullanabilirsiniz. Canlı ve parlak renkleri bulunan shaggy halılar ise retro bir görünüm sağlayarak ortama enerji katar. Shaggy halılarda genellikle desen olarak geometrik şekiller kullanılır. Dekorasyona biraz hareketlilik katmak için bu modelleri tercih edebilirsiniz. Yalnız desen konusunda fazla aşırıya kaçmamakta fayda var. Zaten uzun tüylü yapısından dolayı oldukça gösterişli olan shaggy halıların yoğun desenli modelleri, abartılı ve göz yoran bir görünüm oluşturabilir. Shaggy halı modelleri arasında halıyı sermek istediğiniz alanın büyüklüğüne göre değişik boy ve ebatlarda seçenekleri rahatlıkla bulabilirsiniz. Modellerin şekilleri, diğer halı çeşitlerinde olduğu gibi yuvarlak, kare ve dikdörtgen olabildiği gibi alternatif tasarımlar da barındırır. Uzun ve yumuşacık tüylerinden dolayı posta benzetilen shaggy halıların, koyun postu şeklinde tasarlanmış modelleri de dikkat çekici ve sıra dışı bir seçenek olarak çeşitler arasında yer alır.     

Shaggy Halı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Şıklığı ve yumuşaklığıyla herkesi cezbeden shaggy halıların kullanımı sırasında mutlaka dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bu hususlar genellikle halının temizliğiyle alakalıdır. Shaggy halı kullananlar tarafından en çok şikayet edilen konu; çabuk kirlenmesi ve temizliğinin zahmetli olmasıdır. Shaggy halıların uzun ve kalın iplikleri çok çabuk tozlanır. Düzenli süpürülmezse de zamanla tozu ve kiri içine hapseder. Bu sebeple shaggy halı kullanımı insan trafiğinin yoğun olduğu, çabuk tozlanan ve evcil hayvan beslenen evler için pek tavsiye edilmez. Shaggy halıları çocuk odaları için de kullanmak sakıncalı olabilir. Uzun tüylü yapısından dolayı dökülme yapabilen bu halılar, çocuklarda alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Bu hususları, hoş görünümlerinden dolayı eviniz için shaggy halı almadan önce göz önünde bulundurmanız gerekir. 

Shaggy Halı Nasıl Silinir?

Daha önce de belirttiğimiz gibi shaggy halıların en büyük dezavantajı temizliğinin zahmetli olmasıdır. Shaggy halı temizliği konusunda öncelikli olarak dikkat etmeniz gereken halıyı kısa aralıklarla düzenli olarak süpürmektir. Süpürme işlemini süpürgeyi en yüksek emiş gücüne ayarlayarak gerçekleştirmeniz gerekir. Halıda bulunan uzun ve kalın iplikler, düzenli süpürülmediğinde kirin ve tozun derinlere işlemesine neden olur. Shaggy halıları düzenli olarak silmek de temiz görünmesi konusunda işi yarar bir yöntem olabilir. Shaggy halılar farklı malzemelerden üretilir. Silme işlemi için halının üretildiği malzemeye uygun ürünler kullanmak önemlidir. Halının yapısına ve dokusuna zarar veren ağır kimyasallardan kaçınmalısınız. Eğer halının çeşidine uygunsa arap sabunuyla silebilirsiniz. Arap sabununu suya ekledikten silme işleminde kullanacağınız bezi suya batırıp iyice sıktıktan sonra halının yüzeyini silebilirsiniz. Yalnız bezin çok ıslak olmamasına dikkat etmeniz gerekir. Shaggy halıların kuruması uzun zaman alabilir. Fazla ıslak bezle silerseniz özellikle ev ortamında kuruması zaman alacağından halınızda kötü koku ve küf oluşabilir.   

Shaggy Nasıl Yıkanır?

Shaggy halıların nasıl yıkanacağı en çok merak edilen diğer bir konudur. Yıkama söz konusu olduğunda yine silme işlemi gibi halının özelliklerine ve kullanım talimatlarına dikkat etmek önemlidir. Bazı modeller çamaşır makinesinde kolaylıkla yıkanabilir. Bazı modelleri ise ancak elle yıkamak mümkündür. Eğer halınızı yıkamayı düşünüyorsanız öncelikli olarak köklerinde bulunan toz ve kirleri çözmeniz gerekir. Aksi halde kirler suyla beraber daha da çok köklere yapışarak temizliği imkansız hale getirebilir. Çözme işlemi için çırpma yöntemini kullanabilirsiniz. Sert bir şekilde çırparak ya da sert bir sopa yardımıyla halıyı döverek köklerde bulunan tozları dışarı atabilirsiniz. Daha sonra kullanma talimatları doğrultusunda yıkama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.