İster gün boyu ister sadece günün sonunda kullanalım, işlev açısından salonlar evimizin en önemli bölümü. Bir çoğumuz salonumuzu dinlenmek, misafir ağırlamak, yemek ve hatta çalışmak için kullanıyoruz. Peki hem kullanışlı hem de cazip görünen bir salon dekorasyonu için neler yapılabilir? Mobilya ve aksesuar yerleşimi en baştan nasıl ele alınabilir? İşte size 6 ipucu; 

  1. Kullanışlı hale getirin

Salon ve oturma odanızın düzenlemesi her şeyden önce işe yarar olmalıdır. Kullanışlı bir mobilya yerleşimi için öncelikle odayı kaç kişinin kullanacağına bakmak gerekir. Birbirinden cazip mobilya modelleri size göz kırparken evinizde kaç kişinin salonu ne kadar süreyle kullandığına bakmak daha gerçekçi olur. Böylece tam olarak ihtiyacınız olan ebatlarda ve tarzda bir oturma grubuna sahip olabilirsiniz. Modaya uymak istiyorsanız ihtiyacınızdan fazla koltuk almadan da bunu yapabilirsiniz. Dekorasyon trendlerini takip ediyorsanız mobilyalar yerine perde, halı, döşeme ve aksesuarlarla da yenilikleri yakalamak mümkün.

  • Bir odak noktası bulun

Salon veya oturma odanızı baştan dekore ederken yapacağınız ilk iş bir odak noktası bulmak olsun. Salonunuzda veya oturma odanızda büyük bir tablo, TV sistemi, şömine veya bir sanatsal obje varsa işiniz kolay! Odak noktası olarak onu kullanın. Odak noktanızı seçtikten sonra odayı bu noktaya göre ortalayabilirsiniz. Tüm mobilyaların bu noktaya göre ortalanması şart değil. Sadece oturma grubunuzu da kullanabilirsiniz. Ancak bu tarz büyük değişiklikler yapamıyorsanız aksesuarlara da başvurabilirsiniz. Odak noktasını vurgulamak için bu noktaya birkaç aksesuar ekleyebilirsiniz.

  • Ölçülere göre dengeyi kurun

Bir oturma odası dekore ederken dikkat edilmesi gerekenlerden biri de ölçekli parçalar seçerken dengeyi bulmaktır. Başka bir deyişle, boyut olarak birbirinden farklı parçaları birlikte denge içinde kullanmaya dikkat edilmelidir. Salon ve oturma odanızda dengeli bir atmosfer sağlamak istiyorsanız büyüklük ve yükseklik bakımından birbirini dengeleyen parçalar seçin. Bunu yapmak için odaya ilk olarak büyük ve en gerekli mobilyaları yerleştirin. Bu mobilyaları seçerken yukarıda bahsettiğimiz şekilde, gerçekten ihtiyacınız olan büyük parçaları kullanmak, ekleyeceğiniz sehpa, abajur ve aksesuarlara dengeli bir alan bırakır. Büyük mobilya yerleşiminden sonra küçük parçaların dağılımını hem hacim hem de yüksekliğe dikkat ederek yapın. Hoşunuza giden bir sonuç alacağınıza eminiz!

  • Dikkat çekici bir merkez oluşturun

Salon ve oturma odanıza ilk girildiğinde bıraktığınız etki önemlidir. Bunun için de dikkat çekici bir merkez oluşturmak gerekir. Orta sehpa, puf veya oturma grubu gibi eşyalar bunu sağlamak için çok uygun olur. Çoğu zaman, çay ve kahve keyiflerine eşlik eden orta sehpalar oturma odalarının merkezini oluşturur. Bazen çocukların oyun oynamak, bir şeyler çizmek için kullandığı, herkesin farklı ihtiyacını karşılayan orta sehpaların yerini büyük salonlarda masalar alıyor. Büyük bir masa kullanma şansınız varsa masanızı evdeki yaşamın merkezi gibi vurgulayabilirsiniz. Herkese ait bir resim çerçevesi, vazoda çiçek, kitap gibi objeler merkez noktanızı işaret eden objelerdir.

  • Boyut ekleyin

Doku ve boyutlar, oturma odanıza ayrı bir görsel bir çekicilik katar. Halihazırda kullanılan bir odaya doku katmak için nereden başlayacağınızı bilemiyor olabilirsiniz. Odaya doku katmak aslında oldukça basit. Duvarlara asacağınız tablolar, fotoğraf çerçeveleri, raflar ve aynalar odanıza yükseklik ve derinlik katmaya, yeni dokular eklemeye yardımcıdır. Duvarlarınıza bir şeyler asmadan önce ise odanın genel görüntüsüne olan katkısına dikkat edin. Örneğin bir tablo asarken zeminle ve tavanla olan mesafesini hesaba katın ve ortalayın. Daha sonra da göz mesafesiyle uyumuna dikkat edin. Astıktan sonra odanın geneline nasıl bir katkı yapacağına bakarak yerleşimini yapın.

  • Işıklandırmadan faydalanın

Ferah ve açık bir his veren, iyi dekore edilmiş bir salon ve oturma odası için ışıklandırmaya da dikkat etmek gerekir. Işıklandırma için sadece tavan aydınlatması kullanıyorsanız, avizelerle kısıtlı kalmayarak ayaklı lambaderler, sehpa üzeri abajurlar, duvar raflarının üzerinde zincir ışıklandırmalar ve hatta mumlardan faydalanın. Elbette ki gün ışığını da unutmamak lazım. Işığın pozitif etkisinden en iyi şekilde yararlanmak için koltuklarınızı pencerelere yakın yerleştirin. Gün ışığından alacağınız verimi perdelerle ayarlayın.