Kitaplıklar, hem işlev hem de dekor açısından birçok kişinin evlerinde sıkça yer verdiği mobilyalardan biridir. Kitap okuma alışkanlığı olanlar için ise olmazsa olmazdır. Kitap okumak, günün yoğun temposuna kısa bir mola vermenize ve gündelik işlerinizin getirdiği yorgunluğu atmanıza yardımcı olan keyifli bir eylemdir. Bu eylemi gerçekleştirirken keyfinizi ikiye katlamak amacıyla salonunuzda şık bir kitap okuma köşesi yaratabilirsiniz. Kitaplık ev dekorasyonu yapmak oldukça basit bir işlemdir. Yalnızca bir kitaplık, koltuk ve loş bir aydınlatma ile kendiniz için konforlu bir köşe oluşturabilirsiniz. 

Kitaplıklar genellikle salonlarda çalışma masasının ya da tekli koltuğun bulunduğu alanlarda konumlanır. Şık bir kitap okuma alanı yaratmak için salonunuzun hangi köşesini değerlendireceğiniz konusunda aklınıza takılan sorular mı var? Kitap okuma köşeniz için seçeceğiniz mobilya ve dekorasyon ürünlerinde kararsız mı kaldınız? Siz de yazımızda yer alan kitaplık dekorasyon fikirlerine göz atarak kendinize ait huzur dolu bir alan oluşturabilirsiniz. Gelin, sizler için hazırladığımız salonda kitaplık dekorasyonu konusunda yazımızı birlikte inceleyelim.

Kitaplık Nasıl Yapılır

Kitaplık dekorasyonunda kitaplığınızı dilerseniz farklı parçaları bir araya getirerek oluşturabilir ya da tek parçalı ve çok bölmeli kitaplık seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Tercihiniz kitaplığın kendi tasarımınız olmasından yanaysa, farklı boyutlarda rafları bir araya getirebilir, farklı raf modelleri ile özgün bir kitaplık elde edebilirsiniz. Kitaplık denildiğinde ilk olarak akla uzun boyutlu çoklu raf yapısına sahip bir model gelse de, televizyon ünitesinden DVD raflarına kadar birçok farklı mobilyayı kendi dokunuşlarınızla kitaplığa çevirebilirsiniz. 

Tamamlayıcı mobilyaların yanı sıra, meyve-sebze kasaları, saklama kutuları, çerçeve ve çekmece bölmeleri ile de dekoratif kitaplık oluşturabilirsiniz. Unutmayın ki kendiniz için oluşturacağınız alanda zevkleriniz ön planda olmalıdır. Hayal gücünüzden faydalanarak yaratıcılığınızı konuşturabilirsiniz. Hali hazırda bir kitaplığa sahipseniz, iskelet materyallerine uygun bir boya ile kitaplığınıza yeni bir dokunuş kazandırabilirsiniz. Sade tasarımlı bir kitaplığın tasarımına müdahale etmeden hareket kazandırmak için raflarını dekoratif objeler, renkli mumlar ya da sukulentler ile süsleyebilirsiniz. 

Salonda Kitaplık Nerede Olmalı

Salonda kitaplık dekorasyonunun yapılacağı alanın genellikle pencereye yakın bir konumda olması önerilir. Böylelikle kitap okurken fazladan bir ışık kaynağına ihtiyaç duymaksızın gün ışığından faydalanabilirsiniz. Kitaplığın salonda hangi alana konulması gerektiği, kitaplık çevresinde yer alacak diğer mobilya ya da aksesuarların çeşitliliği baz alınarak belirlenir. Kitaplık çevresini mini sehpa, puf, tekli koltuk ya da saksı bitkileri ile zenginleştirebilirsiniz. 

Salonunuzda yeterli alana sahipseniz tavana kadar uzanan ve duvarın büyük bir bölümünü kaplayan duvar kitaplık modellerini tercih edebilirsiniz. Böylelikle tüm kitap koleksiyonunuzu bir araya getirebilirsiniz. Duvar boyunca uzanan kitaplıkları yalnızca kitap saklamak için değil, dekoratif objeleri sergilemek için de kullanabilirsiniz. Salon içerisinde kullanacağınız kitaplığı seçerken ilk olarak salon dekorasyonunuza göz atmanız gerekir. Örneğin televizyonunuz duvara monteli ise televizyonun sağ ve sol taraflarına orta boyutlarda bir kitaplık yerleştirebilirsiniz. Kitaplık için en uygun alanlardan biri de salon içerisinde tekli koltukların bulunduğu bölümlerdir. Böylelikle keyifli bir alan yaratmak için ihtiyacınız olan iki ana mobilyayı tek seferde bir araya getirebilirsiniz. 

Kitaplık Dizaynı Nasıl Olmalı

Kitaplık dekorasyonu, estetik bir görünüm elde etmek adına kitap okuyacağınız alanda bulunan eşyalar kadar önem taşıyan bir kriterdir. Ayrıca kitaplık düzenleme işlemi oldukça keyiflidir. Popüler kitaplık dizaynlarından biri kitapları raf içerisinde renklerine göre sıralamaktır. Cam kapaklı kitaplık, renklerine göre sıraladığınız kitapları dekoratif amaçla sergilemek için uygun modellerden biridir. Kitaplık dizaynında kitaplarınızı yazar, yayınevi veya alfabeye göre de sıralayabilirsiniz. Dekora renk kazandırmak adına dekoratif ürünlerden yardım alabilirsiniz. 

Merdivenli kitaplık, tavana kadar uzanan ve oldukça fazla kitap saklayabilme kapasitesi bulunan bir modeldir. Bu tür kitaplıklar kitap tutkunları için cazip bir seçenek olmaya adaydır. Tasarımında merdivene yer vermesi, üst kısımlara fazladan ekipmana ihtiyaç duymaksızın erişmeniz konusunda size avantaj sunar. Büyük boyutundan dolayı bu tür kitaplıkları hem kitap saklama hem de dekoratif eşyalarınızı sergileme amacıyla kullanabilirsiniz. Raf kitaplıklarda birbirlerinden bağımsız aynı boyutlarda raflar bir araya getirilir. Böylelikle farklı parçaları dilediğiniz şekilde duvara monte edebilirsiniz. Ayrıca raf kitaplıklar rafların dikine uzanan bir parça ile bağlanan tasarımlara sahip modelleri de kapsar. 

Kitaplık Dekorasyonu Nasıl Olmalı

Evinizde mini bir kütüphane oluşturmak istediğiniz durumlarda ilk olarak zevkinize ve salon dekorasyonunuza uygun bir kitaplık modeli arayışına girmeniz gerekir. Bu kriterlere uygun modeli bulduktan sonra dekor ve kitaplık dizayn uygulamaları tamamen sizin hayal gücünüze kalır. Tel kitaplıktan raflıya tasarımında birçok materyale yer verilen modeller içerisinden zevkinize ve dekorasyona hitap eden seçeneği bulmak oldukça kolaydır. 

Hali hazırda bir kitaplığa sahip olan kişiler ise kitaplığını nasıl değerlendirebileceklerini merak ederler. Çeşitli dekorasyon ürünleri ve biblolar, kitaplığınızda küçük dokunuşlarla büyük etkiler yaratmak için uygundur. Şerit LED, mumluk, süs bitkileri ve ayaklı çerçeveler, kitaplığınızı klasik görünümden sıyıracak dekorasyon ürünlerinden bazılarıdır. Ev dekorasyonu kitaplık modelleri, zengin boyut ve tasarım seçenekleri ile herkesin salonlarında şık bir kitap okuma köşesi yaratmalarına olanak tanır. Duvara monte kitaplıklar, salonunda kısıtlı bir yere sahip olan kişilerin alandan tasarruf etmelerine yardımcı olur. Ayaklı ve büyük boyutlu kitaplıklar ise göz alıcı bir dekor oluşturmak için idealdir.