Salonunuzun dekorasyonu için yeni bir tarz arayışınız varsa bunu ufak dokunuşlarla oluşturabilirsiniz. Salon duvarını kendi imkanlarınız ile çok kolay dekore etmek düşündüğünüzden çok daha kolay olabilir. Eğer yeni bir tarz oluşturmak istiyor ama bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız bu yazı tam size göredir. Kolay ve pratik bir şekilde salonunuzun duvarını dekore etmek için bu küçük ipuçlarına göz atabilirsiniz. Salonunuz büyük veya küçük olsun yapılan bu özel dokunuşlar ile salondaki atmosfer bambaşka olabilir. Baştan sona kendinizin tasarlayacağı bir salon hayal ediniz. Bu ilk başta zor görünebilir. Fakat doğru ürün ve uygulamalarla tahmin ettiğinizden daha kolay bir zamanda bunu yapabilirsiniz.  

Sizi En İyi Yansıtan Tarz Hangisi? 

Salonunuzun dekorunu yapmadan önce yapmanız gereken nasıl bir tarza sahip olduğunuzu belirlemektir. Zaman içinde beğendiğiniz tarz değişebilir. Herkesin kendini özel ve rahat hissettiği bir tarzı vardır. Retro tarzı beğeniyorsanız kullanacağınız parçaları antika ürünlerden seçebilirsiniz. Basit, sade ama çarpıcı bir etki bırakan tasarımlardan hoşlanıyorsanız iskandinav tarzı tam size göre. Ev dekorasyonuna geçmeden önce mutlaka hangi tarzda bir tasarım yapılacaksa o belirlenmelidir. Tarzınızı belirledikten sonra salon duvarını dekore etmek çok daha kolay olacaktır. 

Önce Dekor Edilecek Alanı Belirleyin

Dekorasyon aşamasına geçmeden önce hangi alanı kullanacağınız oldukça önemlidir. Seçilen alanın büyüklüğü, ışıklandırması ve kullanılan mobilyalar da dekorasyonu etkiler. Hatta seçilen duvarın rengi bile belirleyicidir. Düz ve sade bir duvara renkli ürünler yerleştirilebilir. Dekore edeceğiniz duvarın renkli olmasını istiyorsanız boyayabilirsiniz. Eğer boyamak uzun ve zahmetli geliyorsa duvar kağıtları da tercih edebilirsiniz. Duvar kağıtları modeline, dokusuna ve rengine göre pek çok çeşit sunar. Zevkinize ve salonunuza uygun olan bir duvar kağıdı ile farklı tasarımlar yapabilirsiniz.  Eğer salon duvarınıza farklı bir boyut katmak isterseniz çıta kullanabilirsiniz. Çıta ile duvarı farklı parçalara ayırabilirsiniz. Daha sonra bu ayrılan bölümlere istediğiniz gibi çerçeve, saat veya farklı objeler asabilirsiniz.  

Çerçeve Kullanımı Nasıl Olmalı? 

Salon duvar aksesuarların en başında hiç şüphesiz kullanılan çerçeveler gelir. Çerçeveler hem ortamdaki atmosferi değiştirir hem de duvara ayrı bir boyut katar. Çerçeveleri isterseniz aile fotoğrafları isterseniz özel çıktı ile aldığınız resim veya yazılar ile kullanabilirsiniz. Kullanılan çerçevelerin boyutu duvara göre belirlenmelidir. Eğer geniş bir duvarınız varsa büyük bir manzara resmi ya da aile tablosu kullanabilirsiniz. Ya da birden fazla küçük çerçeve ile bu alanı özel bir bölüm yapabilirsiniz. Küçük çerçevelerin boyutlarının aynı olması gerekmeyebilir. Burada farklı boyutlarda çerçeve kullanabilirsiniz. Eğer küçük bir duvara birden fazla çerçeve asmak isterseniz daha küçük boyutlu olan çerçeveleri tercih edebilirsiniz. 

Ayna ile Daha Büyük Alanlar Oluşturun

Ayna ile küçük alanları daha büyük yapabilir, salona farklı bir boyut katabilirsiniz. Hem küçük salonlar için hem de büyük salonlar için farklı boyutlara sahip aynalar bulunur. Ayna seçimi salonun genel havasına uygun olmalıdır. Ayna odanıza bir genişlik katabilir. Aynı zamanda küçük küçük aynalar ile duvarı dekore edebilirsiniz. Özellikle yuvarlak aynalar salon duvar dekorasyonu için çok şık bir ortam oluşturabilir. Retro, bohem, minimal gibi her zevke uygun farklı tasarımlarda aynalar bulunur. Ayna yansıma yapacağı için karşı duvarın tasarımı da oldukça önemlidir. Karşı duvarda bulunan çiçek veya tablonun ayna üzerine yansıma yapması ile farklı bir atmosfer elde edebilirsiniz. 

Salon Duvar Saatleri Seçimi Nasıl Olmalı? 

Her salonun kendine ait bir ruhu vardır. Salon içinde kullanılan tüm aksesuarlar bir araya geldiğinde bir bütün olurlar. Özenle seçilen aksesuarların birbiri ile uyumu çok önemlidir. Bir salonun en önemli aksesuarlarından olan duvar saatleri de salonun tarz ve büyüklüğüne göre seçilmelidir. Saat seçimi için çok sayıda alternatif bulunur. Roma rakamlı, aynalı, metal, resimli, desenli ve ahşap gibi pek çok çeşidi sunan duvar saatleri arasından salonun genel havasına göre bir seçim yapabilirsiniz. Avangart bir salon için büyük ve gösterişli bir model seçebilirsiniz. Genellikle geniş salonlar için kullanılan saatler daha büyük seçilir. Küçük salonlar için ise diğer duvar aksesuarları ile uyumlu boyutta bir duvar saati tercih edilebilir. Her zevke uygun şık modeller arasından seçim yapmak biraz zor olabilir. Bunun için salonda kullandığınız diğer obje ve detaylar çok önemlidir. Salon için şık duvar saatleri arasında bulacağınız ayna detaylı roma yazılı büyük saatler hem küçük hem de büyük salonlar için ideal bir üründür. Ayrıca saatin yanına farklı dekoratif ürünler asarak kendi zevkinizi oluşturabilirsiniz.  

Küçük Dokunuşlar ile Kendi Tasarımınızı Oluşturun 

Ev içinde kendinizi özel hissettiğiniz, size iyi gelen bir köşe vardır. Bu köşeler özel olarak tasarlandığında sizi daha çok mutlu eder. Kendi zevkinize göre seçtiğiniz mobilya ve diğer aksesuarlar ile bu alanları istediğiniz gibi dekor edip keyifli vakit geçirebilirsiniz. Bu alanları özel kılan diğer bir detay ise duvar tasarımlarıdır. Ahşap veya taş desenli bir duvar kağıdı kullanmak köşeye farklı bir atmosfer katabilir.  Dilerseniz duvara özel raflar asabilirsiniz. Ahşap veya metal raflar ile istediğiniz dekor ürünlerini burada sergileyebilirsiniz. Ayrıca kitap rafı olarak kullanıp bu köşeyi okuma alanı olarak değerlendirebilirsiniz. Duvarın kiriş bölümlerinde yapay veya canlı sarmaşık kullanabilirsiniz. Böylece ortama farklı bir hava katabilirsiniz. 

Farklı Tasarımlar İçin Duvar Örtüsü Kullanabilirsiniz 

Duvar örtüleri salon tasarımlarında sıklıkla tercih edilen diğer bir dekor yöntemidir. Birbirinden farklı desenlere sahip duvar örtüleri ile salonunuza güzel dokunuşlar yapabilirsiniz. Bir çivi yardımıyla istediğiniz duvara asabilirsiniz. Dilerseniz duvar örtülerinin üstünden ışıklar geçirebilirsiniz. Tüm duvarı kaplayan duvar örtüleri ile küçük alanları değerlendirebilirsiniz. Ayrıca 3 boyutlu duvar örtüsü ile odaya derinlik katabilirsiniz.  

Makrome ile Ufak Dokunuşlar Yapın  

Bohem tarzı sevenlerin sıklıkla kullandığı dekor eşyaları arasında makromeler gelir. Ahşap üzerine makrome ipi ile yapılan bu dekorlar salona bohem havası katar. Örgülü ve yaprak desenli olan modelleri en sık tercih edilen makromeler arasındadır. Bazı modellerde çiçeklik kısmı bulunur. Bu kısımlara sevdiğiniz ev bitkilerinizi ya da yapay bitkileri yerleştirebilirsiniz. Makrome ile beraber ahşap raf kullanabilirsiniz. Duvarın üst kısımlarında ahşap uzun bir raf üzerine çeşitli bitkilerinizi veya farklı dekoratif ürünlerini koyabilirsiniz. Rafın alt kısmına örgü desenli makromeleri asabilirsiniz.  

Modern Salon Duvar Dekorasyonu  

Modern salon duvarları için mat veya yarı parlak bir boya tercih edilebilir. Özellikle açık renk duvar renkleri odaya ferah bir hava katacaktır. Sıcak bir görüntü için kırmızı, turuncu tonlarında taş duvar uygulaması yapılabilir. Modern ve şık bir görüntü için duvarları boş bırakmamak gerekir. Duvarda kullanacağınız raf bile ortama farklı bir hava katacaktır. Kare, dikdörtgen, yuvarlak veya farklı geometrik yapılara sahip raf kullanabilirsiniz. Bu rafların içini zevkinize uygun olarak doldurabilirsiniz. Modern salon duvar aksesuarları arasında sanat eseri olan tablolar göz önüne çıkar. Eğer kullanmak istediğiniz duvar beyaz veya açık renklerde ise siyah-beyaz tablolar salona modern bir görünüm sağlayacaktır. Gri renkli duvar tercih edecekseniz sarı detaylara sahip çerçeveler kullanabilirsiniz.