Her şeyin yerli yerinde düzenli bir şekilde durduğu bir eve sahip olmak eminiz ki herkesin hayali. Derli toplu bir ev için düzen oluşturmak bazen bir tutku halini alabiliyor. Tiktok başta olmak üzere birçok sosyal medya uygulamasında rastlayabileceğiniz düzenleme videoları milyonlarca kez izleniyor. Özellikle satın alınan yiyecek, içecek ve temizlik malzemesi gibi ürünlerin ayrı ayrı kaplara yerleştirildiği Refill & Restock akımı, gün geçtikçe yaygınlaşarak tüm dünyayı etkisi altına alıyor. Peki evlerde, izlemesi inanılmaz derece rahatlatıcı olan bu vidyolardaki gibi bir düzen sağlamak için neler yapılması gerekiyor? Gelin bu sorunun cevabına birlikte göz atalım. 

Kendi Düzeninizi Oluşturun

Evleri belli aralıklarla düzenlesek bile bir süre sonra yine eski haline dönüyor. Peki bunu engellemenin bir yolu var mı? Cevabımız evet! Öncelikle düzenleme işini ortalığı toparlamak ya da dağınıklığı kaldırmak olarak görmemek gerekiyor. Dolap içlerine kadar her alanı ve bu alanlara yerleştirilen eşyaları bir yöntem dahilinde düzenlemek önemli. Evlerde nasıl düzen sağlanabileceğine dair sosyal medyada birçok video ile karşılaşabilirsiniz. Videolarda gördüğünüz yöntemleri birebir kopyalayarak uygulamak sıkıntı yaratabilir. Bunun için kopyalamak yerine videolardan fikir edinmeyi deneyebilirsiniz. Unutmayın ki öncelikli olarak kendi ihtiyaçlarınızı belirlemeniz ve buna uygun bir düzen oluşturmanız gerekiyor. Bu düzeni oluştururken en büyük yardımcılarınız olarak düzenleyiciler öne çıkıyor. Organizer adıyla da bilinen düzenleyici çeşitlerinin neredeyse her eşya için uygun bir modelini bulmak mümkün. Eşyalarınızı düzenli bir şekilde bir arada tutmayı sağlayan düzenleyiciler gerektiğinde de eşyalarınıza kolaylıkla ulaşmanızı mümkün kılıyor. Bu düzenleyicilerin hangi alanlarda nasıl kullanıldığı gelin beraber inceleyelim.

Yiyecek ve İçecekler için Buzdolabı Düzenleyicileri

Çoğu zaman mutfak alışverişi yaptığınızda aldıklarınızı paketlerinden çıkarmadan rastgele buzdolabına yerleştirmeyi tercih edebilirsiniz. Maalesef böyle yapmak hem gıdaların ömrünü kısaltıyor hem de düzensiz ve sıkışık bir buzdolabına sebep oluyor. Bu sorunu ortadan kaldırmak için sıklıkla kullanılan düzenleyicilerden biri tabii ki saklama kabı çeşitleri. Cam ya da dayanıklı plastikten imal edilen ve farklı ebatları bulunan saklama kabı çeşitlerini, sadece artan yemeklerinizi muhafaza etmek için değil, her türlü gıdayı paketinden çıkardıktan sonra buzdolabına yerleştirmek için de kullanabilirsiniz. Örneğin peynir ve zeytin çeşitleri gibi her gün tüketilen kahvaltılıkları ayrı saklama kaplarına yerleştirerek düzenli bir şekilde bir arada tutabilirsiniz. Buzluk kısmına et ürünlerini yerleştirirken de saklama kaplarından faydalanmanız mümkün. Tüketim oranınıza göre porsiyonlara ayırdığınız etleri saklama kaplarına koyup üstünü streç filmle kapatarak buzlukta saklayabilirsiniz. Böylelikle çözüldükten sonra tekrar dondurulması sakıncalı olan et ürünlerini sağlıklı bir şekilde tüketebilirsiniz. 

Her buzdolabı modelinde mutlaka farklı gıda türleri için raflar ve bölmeler bulunur. Ancak çoğu zaman bu bölmeler yetmediğinden birbiriyle alakasız gıdaları aynı yerde saklamak zorunda kalabilirsiniz. Tabii ki bunun da bir çözümü var! Buzdolabı içi düzenleyici modelleri sebzeleri ve meyveleri türlerine ayırarak düzenli bir şekilde buzdolabında muhafaza etmenizi sağlıyor. Genellikle plastikten üretilen buzdolabı düzenleyici çeşitlerini buzdolabına koyduğunuz her ürün için kullanmak mümkün. İsterseniz kendiniz ya da çocuklarınız için aldığınız çikolata ya da gofret gibi abur cuburları da bu düzenleyicilerde dağınıklığa sebep olmadan saklayabilirsiniz. Bu organizerlar içecek kutularını yerleştirmek için de oldukça ideal. 

İçecek demişken; buzdolabında en çok yer kaplayan ürünlerin başında su, meşrubat ya da gazlı içecek şişeleri geliyor. Ve tabii ki bu şişeler için de düzenleyiciler bulunuyor. Buzdolabı içi şişe düzenleyici çeşitleri buzdolabı kapağında bulunan bölmeler yetmediğinde imdada yetişiyor. Şişeleri dikey konumda raflara yerleştirmeyi sağlayan çeşitlerin yanı sıra yatık halde üst üste dizme olanağı tanıyan modeller de dikkat çekiyor. Buzdolabı şişe düzenleyici çeşitleri arasında raflara asılan modelleri de bulabilirsiniz. Asılabilen şişe düzenleyici rafları sayesinde geniş oranda alandan tasarruf da edebilirsiniz.  

Dolaplarda Kullanılan Düzenleyici Çeşitleri 

Düzenleme işi için öncelikle dolap içlerine el atmak gerekiyor. Her alanda mutlaka kullanılan dolaplar derli toplu yerleştirilmediği sürece bir süre sonra dağınıklığı evin geneline yayılabiliyor. Dolap düzenleyici çeşitlerini yatak odalarında bulunan gardıroplarda, antrede yer alan portmantolarda ya da mutfak ve banyo dolaplarında kolaylıkla kullanabilirsiniz.

Mutfak düzenleme işine dolaplarınızda sakladığınız makarna, pirinç, kuru bakliyat ya da baharatları paketlerinden çıkarıp uygun kaplara yerleştirme ile başlayabilirsiniz. Bunun için kapaklı, kullanımı kolay ve şık görünüme sahip birçok kavanoz çeşidi bulabilirsiniz. Kaplardaki gıdalar tükendikçe yenilerini eklemek de Refill & Restock vidyolarında izlediğiniz gibi oldukça rahatlatıcı bir eylem. 

Dolap içi düzenleyici çeşitleri arasında sepet ve kutular sıklıkla kullanılan ürünler. Şık görünümlerinden dolayı dolap dışında da kullanılan sepetleri mutfakta patates, soğan gibi buzdolabında saklanmaya uygun olmayan gıdalar için tercih edebilirsiniz. 

Mutfak dolaplarında saklanılan bulaşık makinesi deterjanı ve benzeri temizlik ürünlerini artık paketlerinden çıkarmaya ne dersiniz? Özellikle tablet deterjanları sıralı bir şekilde kutulara dizmeniz, lazım olduğunda ulaşmanızı kolaylaştırıyor. Toz deterjanlar için de oldukça kullanışlı saklama kutularını düzenleyiciler arasında bulabilirsiniz. Sıvı deterjanları da daha ufak ve hafif şişelere doldurarak kolay kullanım avantajı elde edebilirsiniz.