Muharrem ayı geldiğinde evlerde tatlı bir telaş başlar. Lezzetiyle herkes tarafından sevilerek tüketilen aşure, bu özel ayda hazırlanarak komşu ve akrabalara dağıtılıyor. Peki aşureyi diğer tatlılardan ayırarak bu kadar özel yapan şey nedir? Beğenilen tadının yanı sıra manevi anlamda büyük öneme sahip olan aşureye, İslam dininde anlatılan birçok olayda rastlanıyor. Aşurenin yer aldığı en bilinen rivayetlerden biri büyük tufanla alakalı. Hz. Nuh, tufan sonucunda oluşan selde günlerce yol aldıktan sonra dualarının kabulü olarak karaya çıkar. Rivayete göre elinde kalan kısıtlı malzemeleri birleştirerek bir tatlı hazırlar. Daha sonra aşure olarak adlandırılan bu tatlıyı beraberinde gemiye binerek kurtulan iman sahiplerine dağıtır. Şükür için hazırlanan aşure çok eski zamanlardan günümüze önemini kaybetmeden gelmiştir. Aşure, hala birliğin ve dayanışmanın sembolü olarak hazırlanıp dağıtılır.

Aşure Ne Zaman Yapılır?     

Aşure, hicri takvime göre Muharrem ayının onunda yapılır. Aşure günü olarak bilinen bu tarihte tahıl, bakliyat ve kuru meyve gibi malzemelerin bir arada pişirilmesiyle hazırlanan aşure, etrafa dağıtılarak paylaşmanın önemi hatırlanır. Manevi değerinin yanı sıra aşure içeriğinde bulunan bakliyat ve meyve çeşitleriyle sağlık açısından da oldukça faydalı. Zengin mineral ve vitamin kaynağı olan malzemelerin bir araya gelmesiyle besleyici bir tatlı özelliği kazanıyor. Kalori açısından da yüksek değerlere sahip olduğu için aşureyi fazla aşırıya kaçmadan ideal porsiyonlarda tüketmekte yarar var. Aşure faydaları arasında bağışıklık sistemini güçlendirmek, büyümeyi desteklemek ve süt yapımını artırmak bulunuyor. Bu sebeple aşure dağıtılırken geleneksel olarak hasta, çocuk ve emziren annelere öncelik veriliyor. 

Aşure Nelerden Yapılır?

Aşurenin içine konulan zengin malzeme çeşitleri bereketi temsil ediyor. Değişik geleneklere ve yörelere göre değişebilen aşure yapımı malzemeler bakımından da farklılık gösterebiliyor. Aşure malzemeleri arasında buğday her tarifte mutlaka yer alan bir tahıl ürünü. Protein ve potasyum kaynağı olarak dikkat çeken kuru fasulye ve nohut olmazsa olmazlar arasında. İncir ve kayısı gibi kuru meyve çeşitleri aşurenin tadını zenginleştiren vitamin deposu malzemelerden. Üzerini süslemek için kullanılan fındık, ceviz ve badem gibi kuruyemişler de tatlının besleyici değerini artırırken lezzetini katlıyor.  

Aşure Nasıl Yapılır?

Bol malzemesiyle pişirmesi biraz zaman alan aşurenin pratik ve hızlı bir şekilde hazırlanan tarifleri de mevcut. Aşure tarifi seçerken kendi damak zevkinize ve pişirilmesi için ayırabileceğiniz zamana göre farklı yöntemler arasından tercih yapabilirsiniz. Genellikle buğday, fasulye ve nohut gibi tahıl ve bakliyatların bir gece önceden suda bekletilmesiyle yapımına başlanan klasik aşure tarifi içine eklemek istediğiniz malzemelerin sayısına ve çeşidine göre değişik alternatifler sunuyor. Bereketi artırdığına inanılan aşureye konulan malzemelerin oranları da tariflerin uygulanmasında farklılık yaratıyor. Aşure ölçüleri belirlenirken ise dağıtılacak kişi sayısına göre hareket edilmeli. Pişirme sırasında aşurenin bol malzeme çeşitliliğine uygun derin tencere modellerini tercih edebilirsiniz. Aşure tenceresi olarak özel üretilen farklı kapasite seçenekleri bulunan modeller de işinizi epeyce kolaylaştırır. Enfes tadından dolayı herkesin beğendiği bir tatlı olan aşureyi bol malzeme ve ölçülerde hazırlayarak geniş bir çevreye dağıtabilirsiniz. Böylelikle bu kutsal ayın bereketinden ve paylaşmanın verdiği manevi huzurdan faydalanabilirsiniz.

Enfes Klasik Aşure Tarifi

 Klasik Aşure İçin Gereken Malzemeler:

  • 2 su bardağı aşurelik buğday
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 çay bardağı nohut
  • 1 çay bardağı kuru fasulye 
  • 1,5 çay bardağı kuru üzüm
  • 7-8 adet kuru incir
  • 7-8 adet kuru kayısı
  • 1 çay bardağı çam fıstığı
  • 1 çay bardağı iri çekilmiş fındık
  • 1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz
  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 2 lt su (buğdayı haşlamak için)

Aşurenin Üzerini Süslemek İçin:

  • Tarçın
  • Nar taneleri
  • File badem
  • Toz fındık 
  • Kuş üzümü 

Klasik Aşurenin Yapılışı:

Buğday, kuru fasulye ve nohutu bir gece önceden ayrı kaplarda suda bekletin. Geniş bir tencere içine 2 lt suyu ekleyerek buğdayı iyice yumuşayıp dağılana kadar haşlayın. Buğdayın haşlama sonrasında hamurlaşmış bir kıvama gelmesi gerekiyor. 

Nohut ve kuru fasulyeyi ayrı kaplarda haşlayın. Eğer kabukları çıkarsa ayırıp atmayı unutmayın. Pirinci, haşlanmış fasulye ve nohutu buğdayın bulunduğu tencereye ekleyerek yeniden kaynatın. 

Kuru kayısı ve inciri küp şeklinde doğrayın. Daha sonra kuru üzüm ile beraber ayrı kaplarda suda bekletin. Sularını süzdükten sonra kuru kayısı, incir ve üzümü kaynayan buğdayın içine ekleyin. Bu aşamada çam fıstığı, iri çekilmiş ceviz ve fındığı da karışıma ilave edin. 

Ara ara karıştırarak 10 dakika kadar pişirin. İstenilen kıvama gelene kadar kaynar su ekleyebilirsiniz.   

Son olarak aşurenin içine 2,5 su bardağı şekeri ilave edin. Şeker iyice eridikten sonra aşureyi ocaktan alın ve ılımaya bırakın.

Ilık aşureyi kaselere dağıtarak arzu ettiğiniz şekilde tarçın, nar taneleri, toz fındık, file badem ve kuş üzümüyle süsleyebilirsiniz. 

Dikkat Çekici ve Farklı Aşure Sunum Önerileri

Sunum sırasında farklılık yaratmak için klasik kaseler yerine tatlı kuplarını deneyebilirsiniz. Uzun tatlı kaşıklarıyla birlikte, derin kuplar sayesinde aşureyi misafirlerinize alışılmışın dışında bir özel bir sunumla sergileyebilirsiniz. Şekerlik olarak da kullanılan cam kapaklı kaseler ise aşureyi komşularınıza dağıtırken hem hijyenik hem de şık bir görünüm sağlıyor. İkram sırasında kullanılan minik bakır kaplar da aşurenin geleneksel özelliklerine uygun nostaljik bir hava katıyor. Ayrıca tadımlık ikramlar için aşureyi cupcake kaselerinde de sunabilirsiniz.