Güzel ve özenli bir şekilde dekore edilen evlerin kuşkusuz ki en önemli unsurlarından biri de perdeleridir. Perdenin mobilya ve genel dekorasyonla uyumlu olması, rahat ve pratik kullanımı ve en önemlisi de sizin zevkinize uygun olması perde seçerken göz önünde bulundurulan en önemli başlıklardır.

Peki, her perde her oda için uygun mudur? Evin hangi odasında nasıl bir perde kullanılmalıdır? Perde seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli konular bunlardır. Salonunuz için seçeceğiniz bir perde ile yatak odası ya da çocuk odası perdesi aynı olmaz çünkü evinizin farklı alanlarında farklı ihtiyaçlarınız var ve perdeleriniz de bununla uyumlu olmalı…

Salon

Salon ailenin toplandığı, misafirlerin ağırlandığı, evin en çok zaman geçirilen bölümlerinden biridir. Öncelikle evinizin bu bölümüne seçeceğiniz perdenin mobilyalarınızla uyumlu olması gerekir.

Klasik mobilya ve aksesuarların bulunduğu bir salonunuz varsa tül olarak organze ve ipek tül tercih edebilirsiniz. Tül perdelerinizin kenarlarına tafta, ipek kumaşlardan fon perde kullanabilirsiniz. Gönlünüz mekanizmalı perde sistemlerinden yanaysa bu perdelerin uçlarına boncuk ekleyerek ya da işlemeli, bordürlü modeller seçerek perdelerinizi daha şık bir hale getirebilirsiniz. Salon tavanlarınız yüksek ise perde raylarını gizleyerek daha estetik bir görüntü oluşturabilirsiniz. Rustik, ahşap ya da pirinç perde boruları kullanarak şık bir görünüm elde edebilirsiniz. Fon perdelerinizi tutmak için metal perde kolları da salonunuza farklı bir hava katacaktır.

Modern mobilyaların bulunduğu bir salona sahipseniz keten tülden hazırlamış katlamalı perde veya panel perdeler sizin için uygun olacaktır. Çok ağır olmayan fon perdeler, modern tarzdaki tüllerden de yararlanabilirsiniz.  

Yatak odası

Uyku ve dinlenme alanlarımız olan yatak odaları için perde seçmek ayrı bir dikkat ve incelik ister. Yatak odanıza perde seçerken sadece şıklığına değil fonksiyonel olmasına da önem vermelisiniz. Perdeniz dışarıdan odanızın görünmesini de engellemelidir. Ayrıca gece içeriye ışık sızmadan rahat uyuyabilmeniz için kalın ve koyu renkli fon perdelere de ihtiyacınız olacaktır.

Yatak odanıza perde seçerken, mobilyalarınız, duvar renginiz, yatak örtüsü gibi odanızda bulunan diğer tekstil ürünleri göz önünde bulundurulmalıdır. Çok büyük desenli, fazla renkli perdeler gözünüzü yorarak uykuya dalmanızı da zorlaştırabilir. Bu nedenle önerimiz, daha sade düz renkteki perdeler seçmenizdir. İstediğinizde kolaylıkla açıp kapayacağınız stor perdeler ve zebra perdeler de yatak odanıza modern bir görüntü katacaktır.

Çocuk odası

Perde seçiminde en dikkatli olmanız gereken odalardan biri çocuk odasıdır. Çocuk odaları daha renkli döşenmiş alanlar olduğundan perdenizi de çocuğunuzun odasındaki diğer tekstil ürünlerinin renk ve desenleriyle uyum içinde seçmelisiniz. Ancak çocuk odasına perde seçerken sağlık ve hijyen yönünü de düşünmelisiniz. Sentetik madde içermeyen, boyar madde olarak organik boyaların kullanıldığı kumaşlardan yapılmış perdeler seçmenizi öneririz. Çocuğunuzun rahat uyuyabilmesi için fon perdelerin de ışık geçirmez olmasına dikkat etmelisiniz. Kolay temizlenip yıkanabilen, toz tutmayan türden perdeler doğru tercih olacaktır.

Mutfak

Mutfak perdesi seçerken ilk dikkat etmeniz gereken nokta, perdenizin kolay temizlenebilir olmasıdır. Sürekli yemek hazırlanan bir ortamda kuşkusuz ki perdeler de yemek kokularına, yağ lekelerine maruz kalacaktır. Bu yüzden yıkaması, asması, ütülemesi kolay perdeler seçmenizi öneriyoruz. Genelde mutfaklarda stor perdeler tercih edilir ve görüntü açısından da son derece hoştur. Ancak bu tarz stor perde yaptırırken, çıkarılıp takılması kolay ve rahat temizlenebilir türden olmasına dikkat etmenizi öneririz.

Renk ve desen seçimine gelince; mutfak dolapları ve mutfağınızda kullandığınız diğer eşya ve aksesuarlarla uyum içinde olmasına özen göstermelisiniz. Koyu renkte mutfak dolaplarınız varsa açık renk perde, açık renk mutfak dolaplarınız varsa koyu renk perde seçebilirsiniz. Mutfağınız küçükse koyu renk ve iri desenli perdelerden uzak durmanızı öneririz. Çünkü bu tarz perdeler mutfağınızı olduğundan da küçük gösterecek, karanlık ve kasvetli görünmesine neden olacaktır.