Renk skalası içerisinde yer alan her tonun pastel olarak adlandırılan beyaza yakın renklerine rastlamak mümkündür. Pastel renkler denildiğinde ilk akla gelen tonlardan bazıları sarı, pembe ve mavidir. Renklerin insan psikolojisine farklı yönlerden etki ettiği birçok kişi tarafından bilinen bir konudur. Bu sebepten dolayı, ev dekorasyonunuzun gün içerisinde ruh halinize büyük etkisi bulunuyor. 

Pastel renkleri, ilk izlenimde huzuru ve dinginliği çağrıştırır. Siz de pastel tonlarının huzur verici etkisini ev dekorasyonunuza yansıtabilirsiniz. Ayrıca pastel tonları, kendi içerisinde açık renkler barındırdığından dolayı mekanda ferah bir atmosfer yaratır. Kırmızı, mor, yeşil ve mavi gibi ana renklerin farklı yoğunluklarda pastel tonları bulunur. Örneğin mor renginin pastel tonlarından birkaçı lila, devedikeni rengi ve mor salkım rengidir. Peki pastel renkleri nerelerde ve nasıl kullanabilirsiniz? Gelin, sizler için hazırladığımız pastel rengin dekorasyonda kullanımı hakkındaki yazımızı birlikte inceleyelim. 

Pastel Renklerin Huzurunu Evinize Taşıyın

Canlı renkler insanlara enerji verirken, sade tonlar ise mekanı ve mekan içerisindeki kişileri huzur ile kaplar. Dekorasyon konusunda evinizde ya da belirli bir odada değişiklik yapmak istediğinizde ilk olarak kişisel zevklerinizi göz önünde bulundurmanız gerekir. Örneğin pembe tonlarından hoşlanıyorsanız ve odanızda pastel renklerin huzurunu yansıtmak istiyorsanız pembe rengin pastel tonlarını tercih edebilirsiniz. Pastel tonlar ile mekana aydınlık ve ferah bir görünüm kazandırabilir, mekan içerisinde bulunduğunuz her anda bu dingin atmosferin keyfini çıkarabilirsiniz. 

Ana tonlarında pastel renklerin hakim olduğu bir dekorasyon için ilk olarak duvarlarınızın rengini değiştirmeyi düşünebilirsiniz. Pastel renkler duvar kağıdı seçenekleri, hem tek renk hem de birçok farklı motif içeren desenli modelleri ile her zevke hitap eder. Mobilyalarınız sade ve minimal bir tasarımda ise desenli pastel renk duvar kağıtları ile odanıza hareket kazandırabilirsiniz. Sarının, mavinin veya yeşilin bulunduğu çok renkli duvar kağıtlarına yer vererek hem dingin hem de modunuzu yükselten bir atmosfere sahip olabilirsiniz. 

Pastel Renkler Nelerdir

Pastel renkleri diğer renklerden ayırt etmenin yollarından biri matlık seviyesidir. Pastel tonlar daha mat, bir diğer tabir ile daha donuk bir görünüme sahiptir. Sahip olduğu rengin tonun doygunluğu oldukça düşüktür. Lila, bebek mavisi, mint yeşili, şeftali rengi ve gül rengi gibi renkler, açık pastel renklere örnek olarak gösterilebilir. Pastel renkler, uçuk tonları dolayısıyla bulunduğu ortamı daha geniş gösterir. Eğer küçük bir odanızı daha ferah ve geniş göstermek istiyorsanız, pastel tonları ihtiyaçlarınızı büyük ölçüde karşılayacak niteliktedir. 

En sevdiğiniz rengin pastel tonları ile yapacağınız bir dekorasyon yoluyla tarzınızı ferah bir şekilde odanıza yansıtabilirsiniz. Pastel tonlar, sakinlik verici görünümleri ile birçok kişi tarafından en çok yatak odalarında tercih edilir. Ayrıca bu tonlara konsantrasyonunuzu artırmak ve stressiz bir çalışma ortamı yaratmak adına çalışma odanızda da yer verebilirsiniz. Çalışma odanız bulunmuyorsa, çalışma masasının bulunduğu alanda pastel tonlu mobilyalar ya da masa üzerinde pastel renk dekorasyon eşyalarını tercih edebilirsiniz. 

Pastel Renklerin Minimalliğinden Yararlanın

Pastel renkleri mutfaktan yatak odasına evinizin dilediğiniz her odasında kullanabilirsiniz. Beyaz rengin sıkça görüldüğü banyolara bebek mavisi ya da uçuk pembe gibi pastel detaylar ekleyerek özgün bir görünüm elde edebilirsiniz. Pastel tonlar, mutfakta kullanım için de uygundur. Beyaz ya da krem rengi tezgah ve duvar üstü dolaplara eşsiz bir dokunuş kazandırmak adına mobilya kulplarını pastel renkler içeren modeller ile değiştirebilirsiniz. 

Salon ve oturma odalarında pastel tonlarına yer vermenin birçok yolu bulunur. Dilerseniz yalnızca pastel duvar boyası ya da duvar kağıdı ile tek dokunuşta büyük bir etki yaratabilir, dilerseniz duvar süsü gibi dekorasyon ürünlerini pastel tonlarda tercih edebilirsiniz. Canlı renkli mobilyaları da pastel renkli kırlentler ile birlikte kullanabilirsiniz. Uyumlu pastel renkleri bir arada kullanarak bütün görünümü kolaylıkla yakalayabilirsiniz. Birbirleri ile uyumlu pastel tonlar içerisinde bebek mavisi-limon sarısı, lila-kum beji, mint yeşili-lavanta ve uçuk pembe-gökyüzü mavisi gibi kombinasyonlar yer alır. 

Pastel Renkler Hangileri

Her tonun yoğunluğu ve parlaklığı azaltığında pastel tona ulaşmak mümkündür. Örneğin kırmızı rengine bu işlem uygulandığında gül rengi elde edilir. Turuncu, pastel tonunda şeftali rengi, pembe ise bebek pembesi olarak yer alır. Pastel renkler yalnızca sıcak tonları değil, soğuk tonları da kapsar. Yeşil, mavi ve mor, soğuk tonların temel üç rengidir. Pastel tonları hem açık renklerle hem de koyu renklerle birlikte kullanabilirsiniz. 

Şampanya rengi, leylak rengi, limon sarısı, toz pembe, kum beji ve açık turkuaz, pastel renk kategorisi içerisinde yer alan tonlara örnek olarak gösterilebilir. Pastel renk kategorisi içerisinde yer alan tüm renkler beyaz ile uyumludur. Krem rengi, açık gri ve kırık beyaz da pastel tonlara yakışan diğer renklerden bazılarıdır. Siyah, pastel tonlara pek uyumlu değildir. Siyah yerine toprak tonları, koyu gri ya da gece mavisi gibi renkleri tercih ederek kontrast bir görünüm elde edebilirsiniz.