Orta sehpa, birçok salonda hem işlev hem de dekorasyon amacıyla sıkça yer verilen tamamlayıcı mobilyalardan biridir. Sevdiklerinizle vakit geçirirken ya da misafirlerinizi ağırlarken ikramlarınızı orta sehpa üzerinde kolaylıkla sunabilirsiniz. Salonlara göz alıcı bir görünüm kazandıran orta sehpaların dikdörtgen, oval, kare ve yuvarlak gibi farklı formlarda tasarımlarına rastlamak mümkündür. Klasik dört ayak tasarımının yanı sıra sarmal ya da köşeli ayak tasarımları da orta sehpaların salonlara şık ve modern bir hava katmasına yardımcı olur.

Orta sehpa dekorasyonu, kişilerin zevklerine göre belirlenir. Orta sehpa üzerinde dekorasyon yaparken aşırıya kaçmamakta fayda vardır. Sehpa üzerinde çok fazla eşya, biblo, dergi ya da kitap barındırmak, dağınık bir görünüme sebep olabilir. Ayrıca bu durum, salonda vakit geçirirken sehpa üzerindeki eşyalara çarpma olasılığını da ortaya çıkarabilir. Dekorasyon ürünleri seçimine ilk olarak salonunuzun diğer dekor ürünlerine göz atmakla başlayabilirsiniz. Salondaki diğer öğelerin yanı sıra orta sehpanın kendi tasarımında yer alan kriterlere dikkat etmek de, bütün bir görünüm yakalamanız açısından önemlidir.

Orta Sehpa Üzerine Ne Koyabilirim

Salonuna yeni bir dokunuş kazandırmak isteyen kişiler ilk etapta genellikle tamamlayıcı mobilya seçeneklerine göz atmaya başlar. Orta sehpa, ailecek en çok vakit geçirilen alanların başında gelen salonlar için şıklığı ve işlevselliği bir araya getiren bir mobilya türüdür. Orta sehpalar genellikle ikili, üçlü, dörtlü ya da L tipi gibi uzun yapılı koltukların önlerinde yer alır. Orta sehpalar atıştırmalıkları koymak ya da içecek sunumu yapmak gibi servis odaklı olarak kullanılabildikleri gibi, yalnızca dekoratif amaçla da tercih edilebilir. Dekorasyon konusunda hayal gücünüze bir şans verebilirsiniz.

Dekoratif amaçla kullanılan orta sehpalarda genellikle şık mumluk, dergi, şekerlik, sukulent ve süs bitkileri sergilenir. Küçük yaşlarda çocuğu olan ebeveynlerin orta sehpaya belirli objeleri yerleştirmekten kaçınmaları gerekir. Keskin hatlı biblolar, vazolar, cam ya da porselen gibi hassas objeler ve küçük parçalı eşyalar, olası kazaların önüne geçmek adına çocuklu ailelerin orta sehpa üzerinde yer vermemesi gereken dekor ürünlerine örnek olarak gösterilebilir.

Orta Sehpa Ölçüleri Nasıl Olmalı

Orta sehpa ölçülerini belirlerken ilk olarak salonunuzun boyutuna dikkat etmeniz gerekir. Koltuk boyutu da orta sehpanın en ve boy genişliği açısından size kılavuzluk eder. Orta sehpanın uzunluğu arkasında yer alan koltuğun en fazla 3’te 2 oranında olmalıdır. Bu oranı aşan bir sehpa, koltuğa erişimi kısıtlamak ile birlikte salonda kalabalık bir görünüm oluşmasına da sebep olabilir. Sehpa yüksekliği koltuğun oturum kısmının bir miktar daha alçağında olmalıdır. Salonunuz için uygun genişlik ve yükseklikte bir orta sehpa tercih ederek bu mobilyanın daha estetik bir şekilde salonunuzda yer almasını sağlayabilirsiniz.

Küçük ve dar salonlarda kare formlu ya da tablası daha kısa derinlikte olan modelleri tercih ederek alandan tasarruf edebilirsiniz. Zemini daha geniş ve ferah gösterme amacıyla ince ve zarif ayak tasarımlarına sahip olan orta sehpa modellerine göz atabilirsiniz. Tablası tamamen camdan oluşan orta sehpalar da kısıtlı alana sahip olan salonlar için uygun bir seçenektir. Orta sehpanın genişliği, çevresinde yer alan koltuklara erişimi kısıtlamayacak şekilde seçilmelidir.

Orta Sehpa Nasıl Dekore Edilir?

Orta sehpanızı dekore ederken sehpa üzerinde nasıl objelere yer vereceğiniz konusunda aklınızda soru işaretleri beliriyorsa, ilk olarak salonunuzun renk ve dekorasyon tarzını inceleyebilirsiniz. Salonunuzdaki mobilya ve dekorasyon eşyaları genellikle ahşap malzemelerden oluşuyorsa, orta sehpa üzerinde odun mumluk, kuru dal parçaları ve toprak tonlarında biblolara yer vererek salonunuzda ahengi yakalayabilirsiniz. Mermer tablalı orta sehpalarda altın detaylı biblolar, beyaz porselenli dekoratif ürünler ve açık renkli mermer sukulent saksıları kullanabilirsiniz.

Orta sehpanın ayaklarının formu kıvrımlı ya da tasarımı desenli ise, minimal tarzdaki dekoratif öğeleri tercih ederek dengeli bir estetik oluşturabilirsiniz. Sehpa üzerine tabla genişliğinden biraz daha küçük tepsi ya da sepetler yerleştirebilirsiniz. Böylelikle ikramlarınızı şık bir şekilde sevdiklerinize sunabilirsiniz. Bir evde sıcacık bir ortam yaratmak adına tercih edilebilecek dekorasyon ürünlerinden biri şüphesiz ki mumlardır. Farklı renk ve formlarda mumları dilediğiniz mumluk ve şamdanlar ile bir araya getirerek romantik bir ortam yaratabilirsiniz. Favori biblolarınızı, mumluklarınızı ya da sukulentlerinizi sırayla dizmek yerine asimetrik bir şekilde dekore ederek sehpa görünümüne şıklık kazandırabilirsiniz. 

Hem İşlevsel Hem Şık: Orta Sehpa

Orta sehpalar hem sunum sırasında kolaylık sağlama hem de salon dekorasyonuna katkıda bulunma konusunda birçok evde kendine yer edinen bir mobilya tasarımıdır. Çeşitli çiçekler, mumlar, biblolar ve kitaplar ile süslenen orta sehpaları dekore ederken kullanabileceğiniz birçok farklı eşya bulunur. Orta sehpa yardımıyla salonunuzu farklı bir atmosfere kavuşturmak ise bir o kadar basittir. Sehpanın üzerinde yer alan objeleri kırlent, battaniye ve perde gibi ev tekstili ürünleri ile aynı renklerde seçerek salon dekorasyonundaki dengeyi koruyabilirsiniz.

Orta sehpayı dekore ederken kitapları diğer ufak eşyalara yükseklik verme amacıyla tercih edebilirsiniz. Geniş ahşap ya da cam kaseler içerisine tealight mumlar yerleştirebilir, sukulentlerinizi orta boyutlu bir örgü sepet içerisinde sergileyebilirsiniz. Orta sehpa dekorasyonunda dikkat edilmesi gereken noktalardan biri, sehpa üzerine mobilyanın kendi boyutundan daha yüksek şamdanlar, biblolar, vazolar ve çiçekler yerleştirmekten kaçınmaktır.