Evlerimizin güzel ve değerli çiçekleri orkideler, beyazı, pembesi, lilası ile hem renkleriyle hem de görünümüyle göz dolduruyor. Dikkatli bakılması gereken bu nadide çiçek, yerini sevdiğinde ve gereken önem verildiğinde açarak daha da güzelleşirken, bazı püf noktalarını gözden kaçırdığımızda küsüp solabiliyor.

  • Orkidenizi yetiştirmeye doğru saksı seçimi ile işe başlamalısınız. Tercihen şeffaf, saydam bir saksı almalısınız. Orkide saksısının 10-12 cm genişliğinde olması yeterlidir. Ufak saksılar orkideler için daha uygundur.
  • Orkideler doğrudan ışık almayan ancak bol ışıklı yerleri sevdiğinden ışığın direkt olarak gelmediği ancak aydınlık olan pencere kenarı gibi bir noktaya bitkinizi yerleştirebilirsiniz. Bitkinizin yeterli ışık alıp almadığını yapraklarına bakarak anlayabilirsiniz. Eğer yaprakları koyu yeşil ve yumuşaksa, az ışık aldığı; sarımtırak ise ışığın fazla olduğu anlamına geliyor. Yaprakları canlı ve açık tonlarda bir yeşilse; yeterli ışık aldığını söylemek mümkün.

Sulama yaparken dikkat!

  • Orkideler için en önemli konuların başında sulama geliyor. Öncelikle bilmelisiniz ki orkidenizin toprağı her zaman hafif nemli olmalı. Genel olarak haftada 1-2 kez sulamak yeterli oluyor. Ancak sulama yaparken çiçekleri ıslatmayın, saksı altında su birikmemesine dikkat edin. Yapraklarını bir püskürtücü ile ıslatabilirsiniz ancak suyu püskürtürken çiçeklerine gelmemesine özen göstermelisiniz. Tercihen sulamayı sabah saatlerinde yapmanız daha doğru olacaktır.
  • Orkideler bilindiği gibi çok çeşitli olduğundan sevdikleri ortam sıcaklıkları da birbirinden farklı olabiliyor. Ancak genelleme yapmak gerekirse orkidelerin bulunduğu ortamın 18-26 derece arasındaki sıcaklıkta olması en ideali…

Özel toprak kullanmalısınız

  • Gelelim orkide toprağına, bitkinizin köklerinin hava almasına izin verecek şekilde toprak tercihi yapmalısınız. Orkideler için hazırlanan özel torfları kullanabilirsiniz. Öte yandan orkidenin çok aşırı gübrelenmesi de köklerin yanmasına yol açacağından seyrek aralıklarla gübrelenmesi gerekiyor.
  • Orkidenizin daha sağlıklı şekilde büyümesi için budanması gerektiğini unutmayın.  Eylül ve Kasım ayı, orkide budama işlemi için uygun aylardır. Budama işleminde ölü yaprakların temizlenmesi gerekiyor, gövdeye zarar vermeden kuru yaprakları çıkarın. Budamayı bitirdikten sonra orkidenizin dibine tarçın veya kömür tozu serperek bakteri oluşumunu engelleyebilirsiniz.