İskandinavların yaşam ve mutluluk felsefesi olarak bilinen Hygge kavramı, dekorasyonda rahatlık, sıcaklık, konfor hissi veren samimi ortamları ve deneyimleri hedefler. Burada mutluluk hissini hayatın her anına ve alanına taşımak esastır.

Hygge dekorasyon stili de, yumuşacık battaniyeler, yastıklar minderler, mumlar ve yünlü kilimler gibi bileşenleriyle sıcaklık hissini arttırmaya odaklanır.

Hygge bir ortam için kullanılacak renklerin; yumuşak, doğal tonlarda pastel tonlar olması uygundur. Seçilecek mobilya ve aksesuarlarda masif ahşap, hası, rattan gibi doğal malzemeler tercih edilmelidir. Hygge bir ortamın en önemli konularından biri de dokulardır. Sıcaklık ve konfor için yün, peluş gibi yumuşak dokulu tekstiller, battaniyeler bu ortamın olmazsa olmazlarındandır. Seramik parçalar da bu samimi ortamları pekiştiren bileşenlerdir. Seramik bir vazo, sürahi ve en çok da kupalar, bardaklar pişmiş kilin sıcaklık hissini ortama taşımak için çok değerli parçalardır.

Mum yoksa Hygge yoktur! Burada esas olan yumuşak sakin aydınlatılmış bir ambianstır. Mum ışığı bu ambiansı elde etmenin en kolay ve pratik yolu olmakla birlikte Hygge bir ortamda bu ambiansın esas bileşeni şömine, soba yani ateştir. Evin tamamında değilse bile küçük bir köşesinde böyle bir konfor alanı oluşturulacaksa bunun şömine ya da soba yakınında olması nokta atışı olacaktır.

Doğayı ve doğalı hissetmenin vereceği sakinleştirici etkiyi bu ortama bitkileri de dahil ederek sağlayabilirsiniz. Doğaya dair, bulabileceğiniz her bir parça Hygge olarak değerlendirilir. Dolayısıyla bu ortamda yer alacak bitkiler, canlı ya da kuru, sıcaklık ve rahatlama hissini pekiştirecektir.

Bu samimi konfor alanının en değerli bileşenleri de burada vakit geçirirken ilgilenmekten keyif aldığınız aktivitelere dair şeylerdir. Bunlar okuduğunuz kitaplar, ilgi alanlarınıza dair dergiler ya da hobi, el işi için kullandığınız malzemeler olabilir.Tüm bunlara ve daha fazla detaya Evidea’nın dekorasyon uzmanları @wejustpinspire ’ın mimarları Aslı ve Tanem’in hazırladığı ilham veren videoda ulaşabilirsiniz. Keyifli seyirler!