Yemek masaları, ailecek toplanıp yemek yenilen aynı zamanda misafir ağırlarken hoş sohbetler eşliğinde lezzetli tatların sunulduğu yerler. Genellikle salonlarda yer alan yemek masalarını mutfakta kullanmayı tercih edenler de bir hayli fazla. Söz konusu mutfak olunca seçilen yemek masası kadar sandalye de önem kazanıyor. Birçok farklı alternatifi bulunan mutfak sandalyesi modelleri ve fiyatları her zevke ve bütçeye uygun seçenekler sunuyor. Çoğunlukla evin diğer alanlarına göre daha küçük olan mutfaklarda kullanmak için mutfak sandalyesi seçerken birçok unsuru da göz önünde bulundurmak gerekiyor.  

Mutfak Sandalyesi Nasıl Olmalı?

Mutfak sandalyeleri arasında renk, doku ve şekil olarak birçok farklı model bulabilirsiniz. Tasarım özellikleri olarak kendi tarzınıza ya da dekorasyonunuza uygun birbirinden şık modelleri seçmekte özgürsünüz. İsterseniz farklı tonlardan oluşan renkli mutfak sandalyesi modellerini, isterseniz ahşabın sıcaklığını yansıtan çeşitleri istediğiniz gibi mutfağınızda kullanabilirsiniz. Ancak söz konusu konfor, malzeme ve temizlik olduğunda durum değişiyor. Gelin, beklentilerinizi karşılayan ideal bir mutfak sandalyesi seçmek için nelere dikkat etmeniz gerekiyor, birlikte göz atalım.   

Konforlu ve Rahat Bir Mutfak Sandalyesi İçin Gereken Ölçüler Nedir?

Yemeklerinizin hem sizin hem de misafirleriniz için keyifli bir ana dönüşmesinde mutfak sandalyesinin konforu önemli. Rahat ve konforlu bir seçim yapmak için öncelik vermeniz gereken konu; sandalyenin ölçüleri. İdeal bir mutfak sandalyesi ölçüsü içinse dikkate almanız gereken aslında yemek masasının yüksekliği. Oturduğunuzda bacaklarınızın masaya çarpmaması ya da eğilerek yemek yemek zorunda kalmamak için yemek masasıyla sandalye arasında 23 ila 33 cm’lik bir boşluk olması gerekiyor. Sandalyenin konforunu belirleyen diğer bir ölçü de oturma alanının genişliği. Rahat bir şekilde oturarak yemeğinizin tadını çıkarmak istiyorsanız 50-55 cm genişliğe sahip olan modeller yeterli olacaktır. Mutfağınız küçükse bu ölçüyü biraz düşürebilirsiniz. Ama yine de 45 cm altına inmemenizde fayda var. Oturma derinliği olarak da 43-47 cm arasında ölçüler sunan modeller yeterli rahatlığı sağlamak için ideal. Mutfak sandalyesi modelleri arasında farklı yüksekliklerde seçenekler de bulabilmeniz mümkün. Genellikle 42 ila 47 cm yüksekliğe sahip olan modelleri bahsettiğimiz masayla sandalye arasında bırakılması gereken boşluğu göz önünde bulundurarak tercih edebilirsiniz.       

Küçük Mutfaklar İçin Hangi Modelleri Seçmek Gerekir?

Mutfakların çoğu küçük ve dar yapıda yerler olarak tasarlanıyor. Bu yüzden mutfak için sandalye seçerken alanı fazla daraltmayacak ve mutfakta rahatlıkla hareket etmenizi sağlayacak modellere yönelmenizi tavsiye ediyoruz. Sandalyenin konfor için belirli ölçülerde olması gerektiğinden bahsetmiştik. Mutfağınız çok küçükse ve belirttiğimiz ölçülerde bir modeli tercih etmeniz mutfağınızı kullanışsız bir hale getiriyorsa; üzülmeyin! Bu sorundan kurtulmanın pratik bir çözümü var; katlanır mutfak sandalyesi. Kullanmadığınız zamanlarda katlayarak bir köşede depolayabileceğiniz bu modeller, alandan tasarruf ederek mutfağınızda özgürce yemek yapabilmenizi sağlıyor. Katlanır mutfak sandalyesi taşıma konusunda da avantaj sunuyor. Evinizi değiştirirken ya da yazlığa giderken bu modelleri aracınızın bagajına atarak zahmetsiz bir şekilde taşımanız mümkün.

Dar mutfaklar için diğer bir çözüm ise bar sandalyeleri. Tezgahınızın uygun bir bölümünü ya da duvara monte edilen açılır kapanır masa modellerini bar sandalyeleri ile beraber küçük mutfağınızda kullanabilirsiniz. Yalnız mutfak bar sandalyesi modelleri oturma yüksekliği bakımından uzun ama genişliği bakımından dar yapıda üretiliyor. Bu yüzden yeterli konforu sağlayamayabilir. Bu durumu biraz olsun azaltmak için minderli ve yaslanmanıza olanak tanıyan sırt kısmı destekli modelleri tercih edebilirsiniz.     

Sağlam ve Dayanıklı Bir Mutfak Sandalyesi Seçiminde Hangi Malzemeler Tercih Edilmelidir?

Mutfak sandalyesinde kullanılan malzeme, modelin dayanıklılığını etkileyen bir unsur. Aynı zamanda mutfak sandalyesi fiyatları da genellikle kullanılan malzemeye göre şekilleniyor.Sandalye üretiminde ahşap, metal ve plastik gibi farklı malzemeler kullanılıyor. Seçim yaparken öncelikli olarak dayanıklılık sağlayan modellere yönelmekte fayda var. Sonuçta sandalyeler uzun süre kullanılmak üzere alınan eşyalar. Sağlam modelleri seçmek tasarruf etmenizi sağlayarak fiyat açısından da avantaj sağlıyor. En sağlam modellerden biri olarak öne çıkan demir mutfak sandalyesi,herhangi bir sıkıntı yaşamadan yıllarca kullanmanıza olanak tanıyor. Yalnız demir sandalyeler oldukça ağır olduğundan masa altına sürerken ya da çekerken zorlanabilirsiniz. Bunun yerine son zamanlarda revaçta olan tel sandalyeleri tercih edebilirsiniz. Bu modelleri kullanırken dikkat etmeniz gereken tek şey paslanmalarını önlemek için temizliğini özenli bir şekilde gerçekleştirmek. Ahşap sandalyeler de dayanıklı, hafif ve estetik modeller arasında. Fazla ısıya, güneşe ve neme maruz kalmadığı sürece ahşap modeller de uzun süre mutfağınızda size eşlik edecektir.     

Mutfak Sandalyesi Nasıl Temizlenir?

Mutfak sandalyenizi, kullanıldığı alandan dolayı sık aralıklarla temizlemeniz gerekiyor. Mutfak masası sandalyesi temizliğinde dikkat edilmesi gereken husus ise yine kullanılan mobilya ve malzeme. Ahşap bir sandalyeniz varsa nemli bir bez yardımıyla fazla bastırmadan silmeniz yeterli. Önemli olan üzerindeki tozu almak. Ahşabın dokusuna zarar vermemek için az bir miktar sabun dışında herhangi bir temizlik malzemesi kullanmamak önemli. Metal sandalyeler için de aynı durum geçerli. Bu modelleri silme işleminden sonra mutlaka temiz bir bezle kurulamak da gerekiyor. Aksi halde paslanma ya da lekelenme gibi sorunlar yaşanabilir. Lekelenmesi durumunda çamaşır suyu bile kullanabileceğiniz neme dayanıklılığı ile bilinen plastik sandalyeler ise temizlik konusunda avantaj sağlıyor.

Kumaş kaplı mutfak sandalyelerinin en büyük dezavantajı yemek dökülmesi sonucunda lekelenmeye çok müsait olmaları. Böyle bir durumla karşılaşmanız halinde, bulaşık deterjanı eklediğiniz ılık suya temiz bir bezi batırıp sandalyenizi iyice ovalayarak silebilirsiniz. Sonrasında ise havlu bastırarak ıslaklığını olabildiğinde almanız önemli. Deri mutfak sandalyesi modellerinin lekelenmesi halinde ise sirke ve suyu karıştırıp, yine bir bez yardımıyla silerek temizleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.