Çeyiz hazırlığı, evliliğe adım atacak kişilerin titizlikle yaklaştığı bir konudur. Yeni yuvanız için mutfak çeyizi hazırlama konusunda pratik bilgilere ulaşmanın yollarını gelin birlikte inceleyelim!

Mutfak, evler içerisindeki en önemli odalardan biridir. Dolayısıyla mutfak çeyizi hazırlama işleminde de endişeye kapılmanız normaldir. Mutfak için çeyiz listesi hazırlarken gerekli eşyaları belirledikten sonra adetlerini de listeye eklemeniz gerekir. Örneğin yeni evinizi ziyarete gelen aile fertlerine ve sevdiklerinize hoş ikramlarda bulunmak için mutlaka bir misafir yemek takımına sahip olmalısınız. Buzdolabı, fırın ve ocak gibi mutfak beyaz eşyaları, mutfak çeyiz listesinin olmazsa olmaz öğeleri içerisinde yer alır. Yemek masası mutfak içerisinde yer alacaksa, mutfağınız için yapacağınız çeyiz listesine yemek masa ve sandalye takımı gibi mobilyaları da ekleyebilirsiniz. 

Önceliklerinizi Belirleyin

Çeyiz listesi mutfak hazırlığında liste içerisinde yer vermeniz gereken ilk ürünlerden biri şüphesiz ki beyaz eşyalardır. Buzdolabı, ocak, bulaşık makinesi ve fırın gibi ürünler, mutfak beyaz eşya kategorisi içerisinde yer alır. Yaşam alanınızın koşulları ve beslenme tarzınızı baz alarak bu liste içerisinde derin dondurucu gibi fazladan depolama alanı sunan beyaz eşyalara da yer verebilirsiniz.

Büyük beyaz eşyaları tamamladıktan sonra, listede yer alması gereken küçük beyaz eşyaları da unutmamak gerek. Çeşitli mutfak robotları, çay makinesi, tost makinesi, kettle, kahve makinesi, blender setleri ve meyve sıkacağı gibi cihazlar, mutfakta geçireceğiniz zamanlarda size pratiklik kazandırma konusunda yardımcı bir görev üstlenir. 

Küçük ve büyük beyaz eşya seçimlerinde farklı renk seçenekleri bulunur. Her bir ürünü aynı renk ya da tek rengin farklı tonları üzerinden tercih ederek mutfağınızda uyumlu bir görünüm elde edebilirsiniz. Mutfak için hazırlayacağınız çeyiz ürünlerini dilerseniz tekli halde, dilerseniz çeyiz paketi halinde sunulan setler üzerinden tercih edebilirsiniz. 

İhtiyaçlarınıza İlk Sıralarda Yer Verin

Çeyiz mutfak eşyaları listesi, kişilerin ihtiyaçları, mutfakta geçirdikleri zamanda pişirdikleri ve ağırladıkları misafirlerin yoğunluklarına göre şekillenir. Örneğin kahvaltı sofranızda taze meyve suyu olmazsa olmazlarınız içindeyse, listeye taze meyve sıkacağını da eklemek gerek. 

Mutfağınızda pişirdiğiniz yiyeceklerin türlerini baz alarak listeleyeceğiniz cihazlar ile ihtiyaçlarınız doğrultusunda bir liste oluşturmak oldukça kolaydır. Büyük ve küçük beyaz eşyaları listeye ekledikten sonra servis için kullanmak istediğiniz sofra araç-gereçlerinin çeşit ve adetlerini belirlemeniz gerekir. İhtiyacınızdan fazla miktarda çeyinize ekleyeceğiniz yemek takımları, mutfağınızda gereksiz yer kaplayarak mutfak temizliği gibi işlemleri ya da aradığınızı çabucak bulma konusunda size zorluk çıkarabilir. 

Mutfağınızın Kapasitesini Baz Alın

Mutfak eşyaları çeyiz listesi hazırlarken mutfağınızın alanına da dikkat etmeniz gerekir. Mutfağınızda kısıtlı bir alana sahipseniz, buzdolabı seçimlerinde uzunlamasına ve çok bölmeli olan modelleri tercih edebilir, katlanabilir ya da kompakt tasarımlı küçük ev aletleri ile alandan yüksek oranda tasarruf edebilirsiniz. 

Yemek masanız mutfak içerisinde yer alacaksa, mutfak mobilyası seçimlerinde tercihlerinizi açılır-kapanır masalar ve katlanabilir sandalyelerden yana kullanabilirsiniz. Böylelikle misafirlerinizi ağırlarken masayı pratik bir şekilde genişletebilir, birkaç hamlede iki kişilik masanızı üç veya dört kişi kapasiteli kapsamlı bir alana dönüştürebilirsiniz. 

Saklama ve Servis Yardımcılarından Faydalanın

Mutfak için demirbaş ürünleri ve sofra takımlarını listeye ekledikten sonra sıra saklama ve servis yardımcılarına gelir. Mutfak için saklama alanı ve servis yardımcıları sofra tepsisi, baharatlıklar, saklama kapları, yağlık, sirkelik, kavanoz, şekerlik, ekmeklik, peçetelik ve sabunluk şeklinde sıralanabilir. Boyutları her ne kadar küçük olsa da mutfak düzeni açısından büyük önem taşıyan yardımcılar, ihtiyaç duyduğunuz malzemeye anında ulaşmanıza yardımcı olur. Ayrıca bu tür ürünler mutfağınıza şık ve estetik bir görünüm de kazandırır. 

Saklama ve servis yardımcılarının birçok renk ve desen seçeneği bulunur. Sofra için kullanılan peçetelik ve tepsileri sofra takımızın renklerine ve tarzına uygun bir tasarımda tercih ederek mutfağınız içerisindeki uyumu sofranıza da taşıyabilirsiniz. Dekoratif öğelere yer verilen saklama ve servis yardımcıları ile mutfağınıza hem şık hem de düzenli bir görünüm kazandırabilirsiniz. 

Pişirme Gereçlerini Unutmayın

Tava, tencere, kek kalıbı, cezve seti, borcam ve düdüklü tencere gibi pişirme gereçleri de mutfak çeyiz seti listesinde mutlaka yer verilmesi gereken ürünler içerisinde yer alır. Pişirme gereçlerini gün içerisinde hazırlayacağınız menülerde porsiyon adedi ve yemek çeşidini baz alarak seçebilirsiniz. Kek ve kurabiye kalıplarında figüratif kalıpları tercih ederek sevdiklerinize sevimli ikramlarda bulunabilir, hem sağlıklı hem de pratik bir şekilde pişen sebze tarifleri için düdüklü tencere ürünlerini listenize ekleyebilirsiniz. 

Set halinde sunulan pişirme ürünleri, tencere ve tavalarda 3 ya da 4 farklı boyut seçenekleri bulunan içerikleri ile mutfakta geçireceğiniz vakitlerde size pratiklik kazandırır. En küçük boyuttaki tencerede lezzetli soslar hazırlayabilir, büyük tencereleri ise misafirleriniz için hazırlayacağınız çok porsiyonlu yemeklerde tercih edebilirsiniz. Pişirme ürünleri boyutlarının yanı sıra materyal açısından da oldukça zengin seçeneklere sahiptir. Granit, çelik ve teflon, bu ürünlerde sıkça tercih edilen materyallerden bazılarıdır. 

Dekoratif Ürünleri En Sona Saklayın

Tüm elektronik cihaz, beyaz eşya, pişirme gereçleri, mobilya ve yemek takımlarını hallettikten sonra geriye mutfağınızın görünümüne son dokunuşları yapacağınız dekoratif ürünler kalır. Çeyiz mutfak listesi alışverişinin en eğlenceli kısımlarından biri olan dekorasyon ürünlerinin seçimini kişisel zevkleriniz doğrultusunda gerçekleştirebilirsiniz. Paspas, avize, mutfak önlüğü, duvar stickerı ve kurabiyelik gibi ürünler ile mutfağınızda küçük detaylarla büyük etkiler yaratabilirsiniz.