Mutfaklarda kullanılan aksesuarlar sabunluklardan raf ve askı sistemlerine kadar geniş bir ürün çeşidini kapsıyor. Zamanla eskiyen ya da özelliğini yitiren bu aksesuarları değiştirmek hem işinizi kolaylaştırıyor hem de mutfağınıza yepyeni bir görünüm kazandırıyor. Sevdikleriniz için lezzetli yemekler hazırlamak ya da yeni tarifler denemek için vaktinizin çoğunu mutfakta geçiriyorsanız birbirinden şık tasarımları ve fonksiyonel özellikleriyle mutfak aksesuarları düzen sağlamada en büyük yardımcınız haline geliyor. Birçok farklı ürün çeşidini bulabileceğiniz mutfak aksesuarlarından bazılarının özelliklerini ve kullanım şekillerini sizler için inceledik. 

Baharatlıklar

Hem tat hem de aroma vererek yemeklerin lezzetini ikiye katlayan baharat çeşitleri her mutfakta baş köşede yer alıyor. Bu sebeple baharatların saklanması ve ihtiyaç duyulduğunda kolay bir şekilde ulaşılıp kullanılması yemek hazırlarken çok önemli. Genellikle dekoratif bir obje olarak görülen baharatlıkları seçerken üretildiği malzeme ve sağladığı işlevsellik de göz ardı edilmemeli. Cam, porselen ve plastik gibi farklı materyallerden üretilen baharatlıkları sağladıkları saklama olanaklarına göre seçmekte fayda var. Plastik yerine cam ve porselen ürünlere yönelmek daha sağlıklı bir tercih. Baharatın bozulmadan uzun süre dayanması için güneş ışığına maruz kalmaması gerekiyor. Bu açıdan porselen baharatlıklar da bir adım öne çıkıyor. Baharatlık seçerken dikkat etmeniz gereken diğer bir husus da üründe baharatın hava almasını engelleyecek kapakların mutlaka bulunması. Bu noktalara dikkat ederek birbirinden farklı renk ve desen seçenekleri arasından beğendiklerinizi satın alabilir, mutfağınıza şık bir görünüm sağlayabilirsiniz

Bulaşıklık ve Kaşıklıklar

Tabak, bardak, çatal ve kaşıklar en gerekli ama aynı zamanda en çok yer kaplayan mutfak ve sofra aksesuarları arasında yer alıyor. Tabak ve bardakları yıkadıktan sonra tekrar raflara ve dolaplara dizmek zaman alıcı bir rutin. Bu yüzden çok sık kullanılan tabak ve bardaklar çoğu zaman tezgah üzerinde bırakılabiliyor. Bu durum da mutfaklarda dağınık ve düzensiz bir görünüme yol açıyor. Mutfak aksesuarları arasında yer alan bulaşıklıklar bu dağınıklığı ortadan kaldırmak için birebir. Dolaplarınızda bulaşıklarınızı depolamak için yeterli alanınız yoksa da tercih edebileceğiniz bu ürünlerin duvara asılan modelleri alandan tasarruf etmenizi sağlıyor. Kullanmadığınız zamanlarda katlanabilir özelliği sayesinde ortadan kaldırabileceğiniz bulaşıklıklar da mutfağınızı kalabalıktan kurtarıyor. Bulaşıklıkların silikon, plastik, metal ve krom gibi birçok seçeneğini bulabilirsiniz.

Kaşık, çatal ve bıçakları boylarına göre ayrı ayrı dizmeye yarayan kaşıklıklar da düzen sağlamada büyük yardımcı. Farklı çeşitleri bulunan kaşıklıkları ister çekmece içinde isterseniz de tezgah üstünde kullanabilirsiniz. Çekmece içinde kullanmak üzere kaşıklık satın almayı düşünüyorsanız boyutlarının çekmecenizle uyumlu olmasına dikkat edin. Tezgah üstünde kullanılan modeller ise yemek hazırlarken elini attığı anda bir kaşığa ya da çatala ulaşmak isteyenler için. Bu kaşıklıkların tekli olanlarının yanı sıra farklı sayıda bölmeleri olan modelleri de mevcut.

Raf ve Askılar

Mutfağınızdaki mevcut raflar ve dolaplar yeterli değilse raf ve askı borularını kullanmayı deneyebilirsiniz. Duvara monte edebileceğiniz raflar gibi dolap kapaklarının iç kısmına asarak konumlandırabileceğiniz raflar da seçenekler arasında. Stand şeklinde kullanılabilen yükseltici rafları da hem tezgah üstünde hem de dolaplarınızda ekstra alan açmak için tercih edebilirsiniz. 

Askı boruları ise genellikle tezgah önünde bulunan duvara monte edilerek kullanıyor. Farklı uzunluk seçenekleri bulunan borulara kepçe takımları, kupalar, kağıt havlu, folyo ve sabunluk gibi birçok gerekli eşyayı asabilirsiniz. Hatta çeşitli sebze ve otları yetiştirdiğiniz minik saksıları da bu düzeneğe asarak hem taze yeşillikleri dalından kopararak yemeklerinizde kullanabilir hem de mutfağınız için ferah ve iç açıcı bir görünüm oluşturabilirsiniz.   

Saklama Kutuları

Saklama kutusu kategorisinde ekmek, sebze ve meyveleri saklamaya yarayan kullanışlı ve şık ürünler yer alıyor. Ekmekleri açık sepetlerde saklamak yerine kapaklı kutularda muhafaza etmek daha sağlıklı bir seçenek. Metal ya da ahşap kullanılarak imal edilen ekmek kutuları aynı zamanda renkleri ve desenleriyle mutfağınızın şıklığına şıklık katıyor. Bazı kutuların ahşap kapaklarını ekmek kesme tahtası olarak kullanmak da mümkün. 

Soğan, patates, domates ve muz gibi sebze ve meyveler buzdolabında saklanmaya uygun olmayan gıdalar. Genellikle bir poşet içinde mutfağın bir köşesine bırakılan bu gıdalar, hoş olmayan dağınık bir görünüme yol açıyor. Bu görünümden kurtulmak için sebze ve meyve kutularını tercih edebilirsiniz. Saklama kovası olarak da bilinen bu ürünler farklı boy ve kapasite seçenekleriyle her ihtiyaca cevap veriyor. Kapaklı olarak tasarlanan bu kutular, küflenmeye karşı hava akışı sağlayan delikli yapıda üretiliyor. Üzerinde bulunan patates, soğan yazıları ve resimleri de kutuları aynı zamanda dekoratif bir obje haline dönüştürüyor.

Sabunluklar 

Mutfaklar en çok hijyene dikkat edilmesi gereken alanlar. Bu yüzden eviyenin yanında mutlaka bir sabunluk olması gerekiyor. Sıvı sabun koymaya yarayan bu ürünlerin kalıp sabun, eviye fırçası ve sünger için bölmeleri olan çeşitleri de mevcut. Bu modelleri seçerek tezgah üstünün ve eviye içinin temizliği için kullandığınız malzemeleri bir arada düzenli bir şekilde depolayabilirsiniz. Plastik, krom, cam ve seramik gibi çeşitleri bulunan sabunluklar şık dizaynlarıyla da mutfağınızın dekorasyonuna hareketlilik katıyor.

Çöp Kutuları

Mutfakların olmazsa olmazlarından biri de çöp kutuları. Yemek hazırlarken ortaya çıkan çöpleri pratik bir şekilde atabilmek için birbirinden farklı özellikler sunan çöp kovaları arasından seçiminizi yapabilirsiniz. Tezgah altı, üstü ya da zeminde kullanım imkanı sunan çeşitler büyük kolaylık sağlıyor. Zeminde kullanılan çöp kovaları geniş hacmi sayesinde her mutfakta yer alıyor. Çöp kovasında bulunan pedal elleriniz doluyken ya da çöpe dokunmak istemediğinizde ayağınızla basarak pratik bir şekilde kapağını açmanızı mümkün kılıyor. Çöp kovasının görünür bir yerde durmasından rahatsızlık duyuyorsanız dolap kapağının iç kısmına asılan modelleri tercih edebilirsiniz. Ufak boyutlarda üretilen tezgah önü çöp kutusu da asılarak kullanılan modeller arasında. Özellikle yemek yaparken tezgah önüne asabileceğiniz bu çöp kutusu tezgahta biriken kabukları hızlı bir şekilde atmak için birebir.