Son yıllarda dekorasyonda sıkça rastladığımız monokrom örnekler ile evinize net ve çarpıcı bir görünüm getirebilirsiniz. Öncelikle, monokromun ne olduğuna ve dekorasyonda ne anlama geldiğine, nasıl kullanılacağına kısaca bakalım.

Dekore ettiğiniz oda, tek bir rengin tonlarını barındırıyorsa, burada monokrom uyguladığınız anlamına gelir. Örneğin yatak odanızın duvarları, yatak örtünüz, perdeleriniz ve halınız yeşilse, farklı tonların bir araya geldiği bu odanın monokrom olduğunu söyleyebiliriz. Odada sadece siyah ve beyaz renkleri kullandıysanız bu da aynı anlama gelir. Dekorasyonda en çok rastladığımız örnekler ise son yıllarda siyah-beyaz olarak karşımıza çıkıyor.

Çeşitli renklerin bir araya gelmesine ise polikrom deniyor ki biz şimdilik sadece siyah-beyaz monokrom örneklerine bakacağız.

Net bir tavır için ideal

Evinizde yeni bir şeyler istiyorsanız, eski ve birbirinden farklı renkte süs eşyalarınızdan sıkıldıysanız işe temelden başlayabilirsiniz. En çok kullandığımız, günün yorgunluğunu attığımız oturma odası veya salon gibi yerlerde göz önündeki her şeyi kaldırın. Bu iki rengin net uyumu için tepsi, vazo, mumluk, şekerlik, bardak altlığı gibi aksesuarları siyah, gri tonları ve beyaz olarak seçin. Bunları odanın merkezinde veya dikkat çekici bir köşesinde bir araya getirin. Döşeme kumaşlarla, halı ve perdelerle uyumu unutmayın.

Pratik bir seçim olarak monokrom

Ev-ofis gibi ortamlarda, pratik bir dekorasyonun tercih edildiği öğrenci evlerinde hangi renk kombinasyonlarıyla işe başlayacağımızı bazen bilemeyiz. Sevdiğimiz farklı tonlar varsa ama bunları koltuklarda, halılarda, duvarlarda ve perdelerde, kısacası evi dekore etmede nasıl kullanacağımıza karar veremiyorsak siyah-beyaz ikilisi imdadımıza yetişir. Ortama biraz yeşillik, ayrıca battaniye veya koltuk şalı gibi yumuşak dokulu eşyalar katarak ev sıcaklığını yakalamak mümkün.

Mutfakta kolaylık sağlayan birliktelik

Açık tonların mutfakta hem dolap kapaklarında hem de duvarlarda çok tercih edildiği görülüyor. Renkli kahve makinelerini ve benzeri mutfak eşyalarını en güzel gösteren fonlardan biri beyaz. Bu vazgeçilmez rengin eşlikçisi siyah ise hem güzel bir zemin oluşturuyor hem de dekoratif pano ve sarkıt avize, sandalye gibi ürünlerde çarpıcı bir görünüm sağlıyor. Monokrom dekore edilen mutfaklarda meyve tabakları, şık sunumlar göz önüne çıkıyor. Benzer şekilde banyolar için de temiz görünüm için beyaz vazgeçilmez bir seçim. Siyah sabunluk gibi ürünlerde dikkat çeken şıklık için de bu şık renk, kullanışlı seçenekler olarak tercih ediliyor.

Çocuk ve genç odalarında toparlayıcı görünüm

Aksesuarların, süs eşyalarının bolca bulunduğu çocuk ve genç odalarında karmaşık görüntü bazen kaçınılmaz olur. Derli toplu ve tarz sahibi bir odaya kavuşmak için temel renkleri siyah-beyaz olarak belirlemek iyi bir fikir. Çarpıcı, eğlenceli ve modern bir görüntü sağlamak istiyorsanız siyah-beyaz bunları temel alabilirsiniz. Masa saati, puf, poster, dekoratif yastık gibi küçük ebatlı ev aksesuarları ve ürünlerde canlı bir rengi katmakta da serbestsiniz.