Bir evi ev yapan, dört duvardan fazlası haline getiren mobilyalar, özellikle ev kurma aşamasında yaptığımız en önemli seçimler. Konfor, rahatlık, estetik gibi özelliklerinin hepsini bir arada bulundurmasını beklediğimiz mobilyalar yıllar boyu kullanmak üzere seçtiğimiz önemli eşyalarımız. Özellikle en kullanışlı koltuk kumaşı ile başlayan mobilya seçimi, evin tarzını yansıtmak için de önemli. Peki, uzun süre kullanacağımız mobilyaları seçerken en çok hangi özelliklere dikkat etmeliyiz?

Tarzınızı belirleyin

Mobilyalar, koltuk takımları, yemek odası takımları, TV üniteleri, konsol, büfe, sehpa ve diğer ürünler, ayrıca yatak odası takımları, gardıroplar ve karyolalar genel hatlarıyla belli tarzlara ve dekorasyon trendlerine uygun olarak dizayn edilir. Klasik, modern, country, bohem gibi tarzları yansıtan mobilyalar arasında kendi zevkinize uyanı belirledikten sonra detaylarla oynayarak kendi karışık stilinizi oluşturmanız, evinizin dekorasyonunda eklektik bir yaklaşım geliştirmeniz de mümkün.

Mobilyaların kullanılacağı alanı gözden geçirin

Mobilyanın konacağı alanın büyüklüğü ile mobilyanın birbirine oranlı olması önemli. Bazen çok beğendiğiniz bir takımın tüm parçalarını bir arada kullanmanız mümkün olmayabiliyor. Bu durumda, benzer tarzda parçaları tek tek alarak kendi takımınızı oluşturmanız da başvuracağınız yöntemlerden biri. Geçmişte evlerde misafir odalarının ayrı bir salon halinde dekore edilir ve kapısı kapalı halde tutulurken, artık birçok evde salonlar oturma odası olarak kullanılıyor. Yaşam alanı ile misafir ağırlama alanı aynı olduğunda, mobilyaların hem fonksiyonel hem de göze hitap eden özellikte olması iyi bir seçim. Öncelikle yaşam alanınızın tümünü ölçerek hem mobilyaların kaplayacağı alan hem de boşluklar için hesaplama yapın. Kanepelerin genişlik ve derinlikleri, köşe takımlarının kullanışlılığını, yemek odası takımının sandalye ölçülerini dikkate alarak gerekli eşyaları optimum ölçülerle satın almaya gayret edin.

Malzemeleri tanıyın

Mobilya satın alırken hem görüntüyü hem de kullanımı etkileyen en önemli unsurlardan biri, mobilyada kullanılan malzeme. Bu konuda iki malzeme ön plana çıkıyor. Birincisi ahşap malzemeler, diğeri döşeme kumaşları. Satın aldığınız mobilyanın hangi malzemelerden yapıldığını bilmeniz, özellikle görünür kısımlar için önemli. Ham ahşap, koltukların kasa ve ayak kısımlarını oluşturuyor. Görünür ahşap kısımlarda ise çeşitli ağaç türleri masif halde veya lamine üretimle kullanılıyor. Ahşap mobilyalar yekpare halde satılırken hem daha ağır hem de bir miktar daha maliyetli oluyor. Son yıllarda kullanımı artan lamine malzemeler ise kolay üretilen, hafif, bakımı kolay bir seçenek olarak özellikle dolap kapaklarında ve TV ünitelerinde tercih ediliyor. Ahşap türlerine aşina olmaya çalışın. Bu, mobilya seçimi yapmayı daha keyifli hale getirir.

Döşemelik kumaşlar önemli

Kanepeniz, koltuk takımlarınız ve sandalyelerinizde kullanılacak kumaş seçimleri günlük yaşamınızdaki konforunuzu etkiler. Küçük çocuklarınız varsa kolay silinen, leke tutmayan kumaş eminiz ki önceliğiniz. Koltukların kol başlıkları açık renk olduğunda ise zamanla kir göstermesi kaçınılmaz. Bu bakımdan kullanışlı renk seçimlerine dikkat etmek önemli. Yemek masası sandalyelerinde de koltuk döşemelerinde olduğu gibi kolay temizlenen kumaşlar, leke göstermeyen iri desenler iyi bir seçim.

Modaya uyan çizgiler seçerken

Modayı takip etmeyi seviyorsanız, mobilyalarınızı da modaya uygun çizgilerde satın almak sizi memnun eder. Bu noktada dikkate almanız gereken şey, mobilyaların uzun süre kullanımda olacağı için moda rüzgarları değiştiğinde mobilyalarınızın güncel dokunuşlar yapmaya müsait olup olmayacakları. Eğer genel olarak klasik parçalar seçmeye karar verirseniz, modaya uyan bir tek bir berjer veya sandalye gibi eşyalarla dekorasyondaki son modayı evinize taşıyabilirsiniz. Kırlent, koltuk örtüleri veya duvar kağıtları da modayı eve yansıtmak için elinizin altındaki araçlar, keyifle kullanın!

Mobilyaların toparlayıcı yönünden faydalanın

Salonda kullanacağınız mobilyalar, tarzınızı ve görsel zevklerinizi yansıtmak için önemli araçlarınız. Ancak evin diğer kısımlarında kullanacağınız mobilyalarda fonksiyonları öne çıkarmak yaşamınızı kolaylaştırır. Yatak odasında eski tip bir karyola kullanıyor ve gardırobunuzda sıkışıklıkla uğraşıyorsanız, karyolanız sağlamsa bile bazalı bir karyola alma zamanı gelmiş olabilir. Sizi başka maliyetlerden kurtaracak pratik çözümleri, genellikle akıllıca seçilmiş fonksiyonel mobilyalar sunarlar. Dağınıklığı toparlayıcı bölmelere sahip, bol çekmeceli dolaplar, şifonyerler hem evinizin havasını değiştirir hem de yaşamınızı kolaylaştırır ve size vakit kazandırır. Günlük rutininizde sizi yoran bazı detaylar bazı mobilya çözümleriyle hallolabilir, bu yönden bir göz atmak faydalıdır.

Ayna ve cam kullanmayı da düşünün

Geniş olmayan salon ve odalarda sıkışık hissetmemiz bazen kaçınılmaz. Dolap sayısı çoksa, dolap kapakları da sıkışıklık hissini arttırıp mekânı dar gösterebiliyor. Mobilya seçerken dolap kapaklarında cam ve ayna kullanmak ferahlık sağlamak için iyi bir seçenek. Bunu düşünerek, seçeceğiniz dolap kapaklarını bir kez daha değerlendirin. Sergi alanı gibi kullanabileceğiniz vitrinler de ferah bir görüntü sağlar. Elbette içleri düzenli tutulduğunda! Antre gibi alanlarda ise lake gibi parlak malzemelerden yapılan dolap kapakları da parlak, çarpıcı ve modern bir görünüm için oldukça uygun. Yatak odanızda da dar bir alanınız varsa, dolap kapaklarında bolca ayna kullanımı düşünebilirsiniz.