Evin her alanı büyük bir titizlikle ve özenle dekore edilirken bazı kısımlar göz ardı edilebilir. Bu kısımlardan biri olan ve genellikle boş bırakılan merdiven altını aslında uygun şekilde dekore ederek hem yer kazanmak hem de görünüm açısından hoş bir alan yaratmak mümkündür. Peki boş kalan merdiven altı nasıl değerlendirilir? Bu sorunun yanıtını sizin için hazırladığımız merdiven altı dekorasyon fikirleri yazımızda bulabilirsiniz.

Merdiven Altı Portmanto

Merdiven altı dekorasyonu yaparken merdivenin evin hangi kısmında bulunduğu büyük önem kazanır. Eğer merdiven altı evin girişinde bulunuyorsa bu alanı portmanto olarak değerlendirmek en idealidir. İsterseniz bir ayakkabılık ve askılığı bu alana yerleştirerek portmanto ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Alan müsait genişlikteyse merdiven altını ayakkabılık ve askılığın yanında dresuar ve ayna gibi antre mobilyaları yerleştirerek de değerlendirebilirsiniz. Veya isterseniz farklı parçalar kullanmak yerine bütün bir merdiven altını yekpare bir portmantoya çevirebilirsiniz. Ayakkabılık, askılık, ayna ve hatta oturma kısmı bulunan bir portmanto ile merdiven altını oldukça faydalı bir alana dönüştürebilirsiniz.  

Merdiven Altı Dolap

Eski evlerde bulunan ve yüklük adı verilen dolaplar merdiven altı dekorasyon fikirleri arasında yer alır. Merdiven altını boydan boya bir dolapla kapatarak bu alanı yastık, yorgan ve diğer gerekli eşyalarınızı depolamak için kullanabilirsiniz. Ütü masası, temizlik malzemeleri ve elektrikli süpürge gibi her evde bulunan ama bir türlü nereye konulacağına karar verilemeyen eşyalar için de bu tarz bir dolap uygun olacaktır. Böyle bir dolap sayesinde göz yorucu kalabalıktan kurtularak evinizi daha düzenli ve hoş bir görünüme kavuşturabilirsiniz. Dolapların içine elbise askılıkları monte ederek gardırobunuza sığmayan kıyafetlerinizi de merdiven altında saklamanız mümkün olabilir. Özellikle yaz geldiğinde kışlık, kış geldiğinde yazlık giysilerinizi bu alana depolarak gardırobunuzda yer açabilirsiniz.  

Merdiven Altı Dekoratif Objeler

Merdiven altında fazla alan yoksa ve bundan dolayı herhangi bir mobilya yerleştirmeniz imkansızsa bu kısmı tamamen dekoratif amaçlı kullanabilirsiniz. Çiçekler, büyük blok mumlar, çerçeveler, fotoğraflar ve büyük biblolar gibi dekoratif objeler merdiven altını boş durmaktan kurtarıp şık bir görünüme kavuşturabilirsiniz. Bu objeleri özellikle fazla boş alanı olmayan yuvarlak merdiven altı dekorasyon için tercih edebilirsiniz. Dekoratif aksesuarları direkt zeminde konumlandırmanız da mümkündür. Ama bunun yerine merdiven altındaki dar alana küçük raflar monte ederek de aksesuarları yerleştirebilirsiniz. Bu rafları LED ışıklandırmalarla aydınlatmak da oldukça dikkat çekici bir görünüm oluşturabilirsiniz. 

Merdiven Altı Kitaplık

Bazen merdiven evin giriş ya da koridorunda değil, direkt salonunda yer alabilir. Böyle bir durumda merdiven altını değerlendirmek oldukça kolay bir hale gelebilir. Salonda bulunan boş merdiven altını özellikle kitaplık olarak değerlendirebilirsiniz. Boydan boya raflarla kaplatıp bu alanı kitaplarınızı koymak için uygun bir yer haline dönüştürebilirsiniz. İsterseniz alanın üst kısmını raflar alt kısmını ise kapaklı dolaplar için ayırmanız mümkün olabilir. Gerekli evrak ve belgelerinizi bu kapaklı dolaplarla saklayarak istediğiniz an kolayca ulaşabilirsiniz. Kitaplarınızın tozlanmasından ve yıpranmasından endişeleniyorsanız açık raf yerine cam kapaklı bir kitaplık yaptırmanız en ideal yöntemdir. Aynı zamanda merdiven altını hem kitaplık hem de okuma alanı olarak da değerlendirebilirsiniz. Kitap rafları ile çevrilmiş bir oturma alanı oluşturarak kitaplarınızı bu konforlu ve keyifli köşede okuyabilirsiniz.  

Merdiven Altı Çalışma Alanı

Eğer salonda bulunan merdiven altı oldukça genişse bu kısmı çalışma alanı olarak da değerlendirebilirsiniz. Merdiven altındaki duvara monte edebileceğiniz bir adet masa, çalışma sandalyesi, keson ve raflarla kendinize salonun bir köşesinde kullanışlı ve hoş bir çalışma alanı oluşturabilirsiniz. Duvara monte edilen masayı açılır kapanır özellikte seçerek kullanmadığınız zamanlarda alandan tasarruf edebilirsiniz. Veyahut duvara monte bir masa yerine kendi çalışma masanızı bu bölüme taşıyabilirsiniz. Böylece işlerinizle ilgilenirken salonda vakit geçiren aile bireyleri ile bir arada olma fırsatı elde etmiş olursunuz. 

Merdiven Altı Oturma Alanı   

Merdiven altını oturma alanı olarak değerlendirme fikri hem salon hem de koridor için oldukça uygun olabilir. Koridorda bulunan merdiven altına alanın büyüklüğüne göre bir adet sedir, bank ya da puf yerleştirebilirsiniz. Böylece ayakkabılarınızı rahat ve pratik bir şekilde çıkarıp giyme imkanı elde edebilirsiniz. Oturma alanı için sandıklı mobilyalar da en çok tercih edilen seçenekler arasında yer alır. Bu mobilyalarda bulunan oturma kısmını kolayca kaldırarak sandık kısmına ulaşabilir ve istediğiniz eşyaları depolamak için ekstra yer kazanabilirsiniz. Merdiven altı salonda bulunuyorsa sizi daha fazla seçenek bekleyebilir. Yine koridorda olduğu gibi bu kısma genişçe bir sedir ya da divan yerleştirerek değerlendirebilirsiniz. Oturma alanının üstünü renk renk, çeşit çeşit kırlentlerle süsleyerek salona şık bir hava katabilirsiniz. İsterseniz de iki tane berjeri aralarına bir adet sehpa koyarak merdiven altında hoş bir oturma alanı yapabilirsiniz. Bu keyifli alanda, sıcak bir kahve eşliğinde dostlarınızla sohbet ederek, hoşça vakit geçirebilirsiniz.   

Merdiven Altı Kahve Köşesi

Kendinize bir kahve köşesi yapmak istiyor ama bu köşeyi nerede hazırlayacağınızı bilmiyorsanız salonda bulunan merdiven altı bunun için en ideal yer olabilir. Çekmeceli ve dolaplı küçük bir masa ve kahve yapmak için gerekli malzemeler böyle bir köşeyi hazırlamak için yeterli olur. İsterseniz duvara raflar ya da askılıklar monte ederek kahve fincanlarınızı da bu köşede sergileyebilirsiniz. Merdiven altına hazırlayacağınız böyle bir kahve köşesinin büyüklüğü tamamen kahve hazırlarken nelere ihtiyaç duyduğunuzla alakalıdır. Farklı kahve türleri hazırlamak için birkaç tane kahve makineniz varsa ve çeşit çeşit kahveler içmekten hoşlanıyorsanız masayı biraz büyük almakta fayda vardır. 

Merdiven Altı Şömine

Pek sık rastlanmayan bir seçenek olan merdiven altını şömine olarak kullanmak, eğer gerekli şartlar uygun olursa oldukça dekoratif ve şık bir görünüm sunabilir. Yalnız burada bahsettiğimiz ateş yakılan gerçek bir şömine değil, elektrikle çalışan bir şöminedir. Elektrikle etrafı ısıtan ve içinde gerçek ateş yanıyormuş gibi bir görsel efekt sağlayan bu şık şömineleri baca derdi olmadan merdiven altında kullanabilirsiniz. Şöminenin etrafına bir sepet içinde odun parçaları yerleştirerek elektrikli şömineyi daha da gerçekçi bir havaya sokabilirsiniz. Şöminenin önüne yer minderleri ve yastıkları yerleştirerek soğuk kış günlerinde bu alanın keyfini çıkarabilirsiniz. Merdiven altı şömine seçenekleri arasında tamamen dekoratif amaçlı kullanılan şömine alternatifleri de bulunur. Görünüm açısından gerçek bir şömineye benzeyen ama baca çıkışı olmayan ya da elektrikle etrafı ısıtmayan bu tasarımları merdiven altını tamamen görsel anlamda dekore etmek için kullanabilirsiniz. İsterseniz bu tarz bir şöminenin içerisine blok mumlar yerleştirerek, üst rafını da dekoratif objelerle süsleyerek salonunuzda şıklığı artırabilirsiniz.    

Merdiven Altı TV Ünitesi

Salonda bulunan merdiven altı TV ya da TV ünitesini konumlandırmak için de ideal alanı sağlayabilir. Merdiven altı boşluğunu tamamen kapatıp duvarına televizyonunuzu asabilirsiniz. Ya da tam tersi bu alanı kaplayan bir TV ünitesi yerleştirerek film ve dizi izleme keyfini merdiven altına taşıyabilirsiniz. Bunun için kapaklı, raflı ya da sade bir model TV ünitesi seçebilirsiniz. Böylece kişisel zevkinize ve evinizin dekorasyon stiline göre sizde dilediğiniz merdiven altı dekorasyonunu yapabilirsiniz.