Amerika’da başlayan fabrika ve depoların yaşam alanına dönüştürülmesi hikâyesi günümüze bir ev düzenleme stili olarak yansıyor. Loft tarzı evlerin iki ana teması var; özgürlük ve rahatlık. Kocaman, yüksek tavanlı, bölümlere ayrılmamış depolar, fabrikalar düşünün buralar yaşam alanına dönüştürülüyor. Özellikle sanatçılar için bu tarz evler hem içi hem de şehirden uzak olması açısından büyük konfor sağlayabilir.

Şehrin içinde hatta tam da ortasında böyle bir alan yaratmak isterseniz diye sizin için bu tarz evlerin özelliklerini anlatan bir dosya hazırladık. Böylece tam anlamıyla düzenlemenizi böyle yapmasanız da bu tarzı oluşturan öğelerin bir kısmını kullanarak benzemesini sağlayabilir, bu özgürlük ve rahatlığa kendinizi bırakabilirsiniz.

Yüksek tavanlar ve mümkünse kapısız alanlar

Bu mekânlarda ferahlığı sağlamanın bir yolu da oldukça yüksek tavanlar ve odaları ayıran kapıların olmaması. Bu size garip gelebilir ama aslında rahatlığı da buradan geliyor böyle mekânların.

Odaları ayırmanın bir yolu olarak mobilyalar kullanılabiliyor. Mesela L şeklindeki koltuklarınız salonunun bittiği yeri vurgulayabilir. Mutfakla salonu ayırmak için mutfak tezgâhı bu işi görebilir. Yine mekânın ruhuna uygun metal kitaplıklar, raflar ayırmak istediğiniz bölümleri ayırmada işinize yarayabilir. Özünde yatak odasının duvarının olduğu ve yatak odasının doğrudan banyoya bağlantılı olduğu bu evlerde oda ayırıcı olarak zemin malzemelerinden de faydalanabilirsiniz.

Geniş pencereler, merdivenler

Genişlik ve ferahlık ana teması olan bu mekânların pencereleri de elbette oldukça büyük. Perde tercihi olmayabilir. Olacaksa da mekânın ruhuna uygun daha net, abartılı olmayan tasarımlar tercih edilebilir. Ki bu tarz mekânların en büyük özelliklerinden biri abartısız eşyaların varlığıdır.

Bu dizayna göre döşenmiş evlerin en belirgin özelliklerinden biri de yüksek merdivenlerin varlığıdır. Genellikle bir asma katla farklılaştırılmış mekânda metal ya da ahşap ağırlıklı merdivenler ile canlandırılmıştır. Zaten metal ve ahşabı evinizde bütünleştirerek dekorasyon farkı yaratabilirsiniz. Tavana kadar uzanmış kütüphanenizde kullanmak üzere merdiven kullanımı da aynı şekilde bu ruhu yansıtan detaylardan olabilir.

Aydınlatma, ısınma

Böyle evlerde büyük, sarkıt biçiminde ya da büyük fenerlerle sağlanan aydınlatmalar loft ruhunu yansıtmak için kullanılabilir. Ahşap, cilasız, sade yemek masanıza yukarıdan abartısız, metal bir aydınlatma ile bütünlük sağlamanız mümkün olabilir. Tabii evin diğer bölümleri için de benzer aydınlatma biçimi ile sağlanabilir.

Böyle geniş mekânların ısınması için mutlaka temelde bir başka şey gerekecektir ama dekorun bir parçası olarak şömine ya da sobaların varlığı, fabrika ruhunu taşıyacaktır. Özellikle sobanın dizaynınızın bir parçası olmasından çekinmeyin.

Açık Borular, kirişler ve tuğlalar

Normal şartlarda garip gelse de bu tarz evlerde açık boruların, kirişlerin varlığı dekorasyonun ve bu tarzın bir parçası. Bunun yanında tuğlaların üstünün örülmemiş olması bu yaklaşıma oldukça uygun. Bunlara yeni nesil kafelerde sık sık rastlayabilirsiniz. Baktığınızda aslında oldukça modern olduğunu da fark edersiniz. Evinizde böyle alanlar varsa bunları en ideal biçimde kullanmalısınız.

Tüm bunların yanında mobilya ve eşya seçiminde minimalden yana olmayı lütfen unutmayın. En gösterişli olan mobilyaları ya da parçaları vurgu yapmak istediğiniz yere mesela salona koyabilirsiniz, diğer tarz evlerde olduğu gibi. Metal ve ahşap uyumuna ara ara cam parçaları eklemek de estetiği artıracaktır.