Düzenli alanlar herkesin yaşamını kolaylaştırır. Alışveriş çılgınlığının artması kıyafetlerin yerleştirilebileceği alanların da azalmasına etki eder. Son dönemde herkesin yakından takip ettiği tekniklerin arasında bulunan konmari, hayatınıza yenilik katacak düzenleri sizlere sunar. 

Konmari Nedir?

Derle, topla, rahatla ve at, kurtul, ferahla felsefesi ile hareket eden bu anlayış, eşyaların tek seferde ve ömürlük olarak nasıl düzenlenebileceğine dair ipuçlarını paylaşır. İpuçları eşyaların tılsımını hissederek enerjinizin yükselmesine de katkı sağlar. 

Fazla eşyalardan arınmak ve sadeleşmek demek olan konmari, kullanılmayan eşyaların kalabalığından kurtulmanın yöntemlerini de sular. Öncelikli olarak bütün evi dolaşarak eşyalarınızı gözden geçirebilirsiniz. Düzenlemek için kendinize bir alan belirleyerek, oradaki tüm eşyaları değerlendirebilirsiniz. 

Konmari Metodunun Püf Noktaları

Vaktinizin çok ya da kısıtlı olma durumuna göre düzenleme sürenizi belirleyebilirsiniz. Düzenleme sürenizi kendinizin belirleyebiliyor olması konmari metodununsize sunduğu avantajlardandır. Yöntemin hayata geçirilmesinde, tek seferde yapılan düzenleme ile çok uzun süreli konfor alanı hedeflenir. Eşyalar eğer bir amaç için yer kaplıyorsa bu uygun bir düzenleme sistemidir. Bir işlevi olmayan eşyalar kaldırılmalıdır. Tekniği en iyi şekilde uyarlayabilmeniz için sakince düşünüp ona göre karar vermelisiniz. Evin her alanını kontrol ederek ve zihninizde tasarlayarak işe başlayabilirsiniz. Tüm eşyalarınızı gözden geçirip, tekrar yerleştireceğiniz alanların tahlilini yapmanız sürecinizi hızlandırır. 

Konmari Yöntemi için Nereden Başlanır?

Düzenlemeye başlayacağınız alandaki tüm eşyaları odadan çıkarmanız bu yöntemin ilk aşamasıdır. Büyük odalar bütün eşyaların toplanabilmesi için uygun yerlerdir. Bu alanların düzenlenmesini en sona bırakabilirsiniz. Eşyalardan arındırdığınız alanları boş haliyle tekrar değerlendirerek eşyaların bulunduğu alana geçebilirsiniz. Neyin size lazım olduğuna karar vererek ayırma işlemine başlayabilirsiniz. Karar verme aşamasında zorlanırsanız, bir ürünün ne kadar süre önce kullanıldığına ya da ne kadar zamandır kullanılmadığına göre bu süreci kolaylaştırabilirsiniz. 

Sadece bir yere yoğunlaşarak teknikleri bu alanda denemelisiniz. Bu işin size zevk verip vermediğini de ara ara sorgulayabilirsiniz. Kendinizi iyi hissediyorsanız bu yöntemin size uygun olduğunu söyleyebiliriz. Böylece diğer alanlara rahatlıkla ve güven içinde geçebilirsiniz. Eşyaları doğru bir şekilde kategorilendirerek kendi içinde de gruplara ayırmalısınız. Bir taraftan da tekrar yerleşim yapacağınız yerleri göz önünde tutarak hangi eşyaların sizde kalacağını belirleyebilirsiniz.

Konmari Yöntemi Uygulamaları

Son dönemde yakından takip edilen bu yöntemde hangi uygulamalar bulunur ve katlama teknikleri nelerdir gibi sorular aklınıza takılıyorsa, yazımızın devamını okuyarak uygulamaları yakından tanıyabilirsiniz. İlk uygulama dolaplar için tişörtlerin bir araya getirilmesidir. Mutfaklar için tabakların, odalar içinse aksesuarların. Eşyalara dokunarak size nasıl enerji verdiğini düşünebilirsiniz. Kendinizi iyi hissediyorsanız ve kullanmaktan zevk alıyorsanız bir kenara eşyayı ayırabilirsiniz. Okuduğunuz ve kolilere koyarak kaldırdığınız kitapları da hediye etmelisiniz. Eskiden severek aldığınız fakat mobilyalarınızı değiştirdiğiniz için kullanmayıp bir kenara koyduğunuz bibloları ve süs eşyalarını da uzaklaştırmanız gereken ürünler arasına koymalısınız. Dolaba asılacak ve katlanacak olanları ayırarak devam edebilirsiniz. 

Konmari katlama tekniğinde 2 veya 3 kere üst üst getirme işlemi kullanılır. Katlanacak kıyafetler dikey konuma getirilip grup olarak yerleştirilmesi gerekir. Koyu renkten açık renge doğru yaptığınız sıralamalar, ihtiyacınız esnasında ürünleri aramanızın önüne geçer. Tüm tişörtlerinizi, iç çamaşırlarınızı, çoraplarınızı, eşofmanlarınızı katlayarak yerleşim sağlamanız daha çok alana sahip olmanıza katkı sağlar. Asılacaklar arasında gömlekler, hırkalar, montlar ve kaşeler soldan sağa doğru sıralanmalıdır. Ayrıca da ağırlardan hafiflere, uzunlardan kısalara ve koyu renklerden açık renklere doğru bir sıralama işlemi yapmanız her şeyi kolayca bulmanıza yardımcı olur. Üzerinize olmayan, çok fazla giymediğiniz, biraz eskidiğini düşündüğünüz ürünleri ayırarak devam ediniz. 

Mutfakta bir düzenleme yapıyorsanız, günlük kullandığınız tabakları ve çatal, bıçak, kaşık takımlarını size yakın olan üst çekmecelere yerleştiriniz. Mutfak robotu, büyük ebattaki tencereler, düdüklü gibi nadiren kullanılan ürünleri, mutfak dolaplarının en üstteki raflarına yerleştirebilirsiniz. Baharatlık, yağdanlık, sirkelik, limonluk gibi günlük kullanılan tüm eşyalara elinizin altında bir alan açmalısınız. Davet sofraları için kullandığınız yemek takımları ve şamdanlıkları yine en üst raflara yerleştirmeniz, elinizin altında sürekli bulunmasını istediğiniz ürünler için yer açar.

En İyi Konmari Önerileri

Bir şeylerin sürekli ihtiyaç olduğu düşünülerek alımı gerçekleştirilir. Fakat uzun yıllar boyunca hiç kullanılmadığı görülür. Oluşan karmaşa insanların düzenini bozsa da yoğunluk içerisinde fark edilemeyecek bir hal alır. Eşyaların bulunamaması ve sürekli aranması durumuyla karşı karşıya kalınınca düzenlenmesi gerektiğine karar verilir. Kişisel odalardan başlanacak düzenlemelere dolapların yerleştirmesi ile başlayabilirsiniz. Kategorilere ayrılan kıyafetler bir araya getirilir ve düzenleme işlemine başlanır. Konmari dolap düzeni pantolonların, asılacak kıyafetlerin, tişörtlerin, çorapların her birinin ayrı bir yeri olması gerektiğini söyler. En önemli püf nokta dikey katlamadır. Bu şekilde her şeyi görebilir, alttan çıkardığınız kıyafetlerden dolayı üsttekilerin bozulma problemini yaşamazsınız. 

Mutfakta yapacağınız düzenlemelerde tabakları dik şekilde yerleştirmeniz gerekir. Bu durumda düzenleyiciler ve raflar kurtarıcı olur. Üst üste duran tabaklar için ise büyükten küçüğe doğru sıralama yapmanız alttaki tabağı daha rahat görmenizi sağlar. Hayatınızda güzel ve pozitif enerjiye yer verebilmeniz ve her daim mutlu olabilmeniz için bu düzenlemelere önem vermeniz gerekir. Uzun zamandır kullanmadığınız ürünleri ihtiyacı olanlarla paylaşabilirsiniz.