Havaların ısınması ile birlikte kışlık kıyafetler ve ayakkabılar yerlerini daha havadar ve konforlu olan yazlık giysi ve ayakkabı çeşitlerine bırakır. Özellikle hava sıcaklığının belirgin bir şekilde artış gösterdiği bahar aylarında, yaza hazırlık olarak, kışlıklar kaldırılarak yazlıklar çıkarılır. Bu şekilde dolaplar ve gardıroplarda oluşan kalabalıklar azaltılır ve düzen sağlanır. Her işte olduğu gibi kışlıkları kaldırırken de hem giysi ve ayakkabıların zarar görmemesi hem de evde fazla yer kaplamaması için yapılması gerekenler bulunur. 

Kışlıklar Nasıl Kaldırılır?

Kışlıkları kaldırırken öncelikli olarak dikkat etmeniz gereken konuların başında temiz olmaları ve uygun koşullarda saklanmaları gelir. Kıyafet ya da ayakkabılarınızı kaldırmadan önce yıkayarak ya da silerek temizlemeye özen göstermeniz ömürlerini uzatmak açısından oldukça mühimdir. Uygun şartlar altında giysi ve ayakkabılarınızı saklamak için birçok farklı ebat, malzeme ve kullanım şekli bulunan saklama gereçlerinden faydalanabilirsiniz. Kışlık kıyafetlerinizi hurç, ayakkabılarınızı da ayakkabı saklama kabı yardımıyla düzenli ve güvenli bir şekilde kaldırabilirsiniz.  

Kışlık Kıyafetler Nasıl Saklanır? 

Özellikle kışlık kıyafetleri saklarken kullanılan saklama ürünlerinin kıyafetin dokusuna zarar vermeyecek özelliklere sahip olması gerekir. Kullanımı oldukça pratik olan vakumlu poşetleri pamuk ya da denim kumaşları saklamak için değerlendirebilirsiniz. Yün ve ipek kumaşlar için pamuk ve keten gibi hava alabilen doğal malzemelerden yapılmış hurçları kullanmanızı öneriyoruz. Bu tarz hurçlar hava akışı sağlayarak hassas kumaşlardan yapılmış kıyafetlerin küflenmesini ya da yıpranmasını önleyecektir.  

Kışlık Giysiler Nasıl Saklanır? 

Giysileri saklarken kumaş türüne göre asmak ya da katlamak gibi farklı yöntemler kullanabilirsiniz. Özellikle kazak gibi kıyafetleri esnememeleri için katlayarak saklamanız gerekir. Çabuk kırışan hassas kumaşlı elbiseleri katlamak yerine asarak saklamanızı öneriyoruz. Kot pantolonları da rulo şeklinde katlayıp saklayarak alandan tasarruf edebilirsiniz. 

Ayakkabı Nasıl Saklanır? 

Kışlık kıyafetler kadar ayakkabıların saklanması da oldukça özen gerektiren bir iştir. Ayakkabılarınızı kaldırmadan önce içini ve dışını iyice temizlemeniz gerekir. Özellikle bakteri oluşumunu engellemek için ayakkabı tabanının temizliğine mutlaka dikkat edilmelidir. Makinede yıkanabilen ayakkabı çeşitlerini kaldırmadan önce yıkamanızı ve iyice kuruduğundan emin olmanızı öneriyoruz. Ayakkabıları saklamadan önce balkonda ya da pencere önünde havalandırmanız da koku problemi yaşamamanız için gereklidir. 

Giyilmeyen Ayakkabı Nasıl Saklanır?

Ayakkabıları uzun süre giymeden saklamayı düşünüyorsanız mutlaka uygun bir saklama gereci kullanmanız gerekir. Bu iş için ayakkabı saklama kutuları gibi ayakkabı saklama hurcu çeşitlerini de kullanabilirsiniz. Satın alacak olduğunuz ayakkabı kutularının ayakkabının ölçüsüne uygun olması da oldukça önemlidir. Bu kutuların her birinde sadece bir çift ayakkabı saklamak, ayakkabıların sıkışarak formunun bozulmasını engeller. Aynı zamanda uzun süre giymecek olduğunuz ayakkabının şeklinin bozulmaması için mutlaka ayakkabı kalıbı kullanmanız gerekir. Ayakkabı kalıbınız yoksa yerine gazete kağıtları kullanmayı da deneyebilirsiniz.   

Deri Ayakkabı Nasıl Saklanır? 

Oldukça sağlam ve şık olan ama bir o kadar da bakımına dikkat edilmesi gereken deri ayakkabıları saklarken öncelikli olarak hava akışını sağlayan bir saklama yöntemi seçmek gerekir. Kısa süreli kullanım için uygun olan ayakkabı saklama poşeti çeşitleri deri ayakkabıları uzun süre saklamak için ideal bir yöntem değildir. Bunun yerine deri ayakkabılar için doğal malzemelerden yapılmış ayakkabı kutusu ya da hurçlarını kullanabilirsiniz. Kullandığınız kutunun gerekli hava akışını sağlayacak yeterli sayıda delik bulundurması da oldukça önemlidir. Deri ayakkabıların ömrünü uzatmak için uygulayabileceğin bir diğer yöntem ise saklamadan önce ayakkabıyı vazelinle silmektir.  

Kışlık Kıyafetleri ve Ayakkabıları Kaldırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yıpranmadan ya da zarar görmeden kışlık kıyafet ve ayakkabılarınızı kaldırmak için  dikkat etmeniz gereken 7 önemli püf noktasını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kullanmadığınız Kıyafet ve Ayakkabıları Ayıklayın

Çoğu zaman çok severek aldığınız bir giysi ya da ayakkabıyı zamanla kullanmak istemeyebilirsiniz. Kilo aldığınız için üzerinize olmayabilir ya da artık tarzınızı yansıtan bir parça olmadığını düşünebilirsiniz. Buna rağmen bu giysi ve ayakkabılara gardırobunuzda yer vermeye devam ediyor olabilirsiniz. Sebebiniz ne olursa olsun kullanmadığınız kışlıkları yaz aylarında kaldırıp kış aylarında yeniden gardırobunuza asmak oldukça zahmetli bir iştir. Aynı zamanda bu giysiler ya da ayakkabılar gereksiz bir kalabalık yaratarak gardırobunuzda fazla yer kaplar. Bu yüzden kışlıklarınızı kaldırmadan önce kullanmadıklarınızı ayırmanızı öneriyoruz. Ayırdığınız giysi ve ayakkabıları sevdiklerinize hediye ederek ya da ihtiyaç sahiplerine bağışlayarak, bu gereksiz yükten kurtulup yaza ferahlamış bir halde girebilirsiniz.  

  • Kışlık Kıyafet ve Ayakkabıların Temiz Olmasına Dikkat Edin

Kışlık kıyafet ve ayakkabılarınızı kaldırmadan önce temiz olduklarından mutlaka emin olmanız gerekir. Eğer emin değilseniz her ihtimale karşı kıyafetlerinizi yıkamanızı öneriyoruz. Aksi halde kötü koku ya da küflenme gibi sorunlarla karşılaşabilir ve kıyafetlerinizi atmak zorunda kalabilirsiniz. Bu durum kıyafetleriniz gibi ayakkabılarınızı da kullanılmaz bir hale getirebilir.    

  • Kışlıklarınızı Düzenleyerek Kaldırın

Kışlık kıyafet ya da ayakkabılarınızı kaldırırken düzenli bir şekilde yerleştirmeye dikkat edin. Hepsini bir hurca ya da kutuya yerleştirmek yerine giysi ve ayakkabıların türüne ve malzemesine göre ayrım yaparak farklı kutularda saklamak en idealidir. Bu şekilde bir düzen sağlayarak hem ömürlerini uzatabilirsiniz hem de kış aylarında yeniden kullanmak için çıkardığınızda gardırobunuza daha kolay ve düzenli bir şekilde yerleştirebilirsiniz.

  • Kışlıkları Kaldırmadan Önce Tamir İşlerini Halledin

Kışlıklarınızda gözden kaçırdığınız ufak sökükler, kopmuş düğmeler ya da lekeler olabilir. Giysi ya da ayakkabı olsun kışlıklarınızı kaldırmadan önce bu tarz hasarlar olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Hasarlı kısımları onararak, kışlıklarınızı kaldırıp yeniden kullanmanız gerektiğinde eksiksiz ve sağlam bir şekilde giyebilirsiniz.

  • Kışlık kıyafet ve Ayakkabıları Uygun Şekilde Depolayın

Kışlıkları kaldırırken hurç, saklama kutusu, ayakkabı saklama kutusu ve vakumlu poşetler gibi kullanabileceğiniz sayısız seçenek bulunur. Bu ürünlerle her türlü kıyafet ve ayakkabınızı oldukça pratik ve kolay bir şekilde kaldırarak saklayabilirsiniz. Önemli olan kıyafetin ve ayakkabının türüne göre uygun olan saklama gereçlerini seçmektir. Örneğin, yerden tasarruf ederek kışlıklarınızı saklamanızı sağlayan vakumlu poşetlerin özellikle doğal elyaftan yapılmış hassas kıyafetler için 6 aydan daha uzun süre kullanılması önerilmez. Bunun sebebi bu tarz kıyafetlerde küf oluşmaması için hava akımına gerek duyulmasıdır. Ayakkabıları da ölçüsüne uygun ve sıkışık durmayacak bir şekilde ayrı ayrı ayakkabı saklama kutularıyla kaldırmanız gerekir. 

  • Kışlıklarınızı Uygun Şartları Sağlayarak Kaldırın

Kıyafet ve ayakkabıları sakladığınız hurç ve saklama kutuların özellikleri kadar bu kutuları yerleştirecek olduğunuz yerin şartları da oldukça önemlidir. Kışlıklarınızın kullanılamaz bir hale gelmesini istemiyorsanız mutlaka serin ve kuru bir yerde saklamanız gerekir. Nemli bir ortamda kışlıkları saklamak küflenme, sararma ve yıpranma gibi sorunların oluşmasına yol açabilir.

  • Güvelere Karşı Önlem Alın

Özellikle kıyafetlerin baş düşmanı olan güvelerden korunmak, kışlıklarınızı kaldırırken dikkat etmeniz ve önceden önlem almanız gereken bir konudur. Güvelere karşı eskiden sıklıkla uygulanan bir yöntem olarak naftalin kullanımı sağlığa olan olumsuz etkilerinden dolayı artık uzmanlar tarafından önerilmiyor. Bunun yerine lavanta poşetleri, sedir topları ve limon kabuklarını kullanabilirsiniz.