Kış geldiğinde, kış sebzeleriyle yapılan yemekler vazgeçilmez olur. Karalahana, pazı, brokoli, brüksel lahanası, ıspanak, havuç, turp, karnabahar, pancar, pırasa gibi sebzelerin tadı en güzel kış mevsiminde çıkar. Bu sebzelerle yapılan kış yemekleri ve çorbaları hem lezzetleri hem de vitamin deposu halleriyle ön plana çıkar. Kış sebzelerini kullanarak birbirinden güzel kış yemekleri pişirebilirsiniz. Ayrıca bu sayede vücudunuzun savunma mekanizması olan bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir, grip ya da soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı da direncinizi artırabilirsiniz. Peki, kış sebzeleriyle hangi yemekler yapılır? En güzel kış sebze yemekleri nelerdir? Türk mutfağının en sevilen kışlık tarifleri için kış hazırlıkları neler? En sık yaptığımız kış yemekleri hangileri? En güzel kış salatası hangi malzemelerle yapılır? Tüm bu soruların cevabı yazımızda!

Kış Dendiğinde İlk Akla Gelen Çorbalar

Kış yemekleri içinde özellikle akşam yemeğine güzel bir başlangıç olarak yapabileceğiniz çorbalar, soğuk kış günlerinde önce içinizi ısıtır sonra da damağınızı şenlendirir. Türk mutfağının en sevilen ve klasik tarifler kategorisinde yer alan mercimek çorbası, ezogelin çorbası, şehriyeli tavuk çorbası ve tarhana, diğerlerine göre bir adım daha öne çıkar. Ancak kış sebzeleri kullanılarak yapılan sebzeli kış çorbası da oldukça iyi bir alternatiftir. Brokoli çorbası, kereviz çorbası ve karalahana çorbası, sebze çorbaları arasında en sık yapılanlar olarak bilinir. Ya da tüm sebzeleri karıştırabilir, çorbanın içine ayrıca patates ve havuç da ekleyebilirsiniz. Bu şekilde karışık sebzelerle yapılan çorbalar da kış aylarının sevilen tariflerindendir. Tüm sebzeleri kullanacağınız zaman bir tanesinin tadının daha baskın olmasını isterseniz, dilediğiniz sebzeyi diğerlerinden bir miktar daha fazla kullanabilirsiniz. Bu yöntemin özellikle kereviz çorbalarında kullanıldığı bilinir.

Kışın Vazgeçilmezlerinden: Sebzeli Balıklar

Kış geldiğinde açılan balık sezonu sonrasında birbirinden lezzetli balıklar sofraları süslemeye başlar. Palamut, İstavrit, Çinekop, Tekir, Levrek, Kalkan ve Fener balığı gibi çok sayıda balık tezgâhlardan taze taze alınır ve farklı şekilllerde pişilir. Palamut genellikle silindir şeklinde kesilir, fırında ya da kızarmış olarak yenir. Çinekop, Levrek ve Lüfer gibi balıkların ise ızgarası ya da çeşitli kış sebzeleriyle zenginleştirilerek fırında pişirilen halleri makbüldür. Hamsi ise en sevilen ve en çok sevilen balık olarak öne çıkar. Dilerseniz ızgarası, dilerseniz buğulaması ya da kızartması yapılır. Ayrıca hamsili pilav da kışın denizden yeni çıkan taze hamsilerle yapılan ve en sevilen yemeklerden biridir. Kış sebzelerini balıkla birleştirerek harika fırın yemekleri yapabilirsiniz. Sebzelerle hazırlayacağınız lezzetli sosları balıkla birleştirerek sofralarınızda bir lezzet şöleni de yaratabilirsiniz.

 

Türk Mutfağının Klasiklerinden: Türlü

Kış dendiğinde ilk akla gelen yemeklerden biri olan kış türlüsü en sık yapılan yemeklerden biri olarak bilinir. Yapması çok zor olmayan, tarifinde sebzeler ve protein bulunan türlüyü hemen hemen herkes severek tüketir. Kış yemekleri arasında ayrı bir yeri olan türlüyü yapmak için aşağıdaki tariften faydalanabilirsiniz.

Malzemeler:

  • 300-400 gr Ispanak
  • 1 bütün patlıcan
  • 1 adet patates
  • 1 adet havuç
  • 1 adet kereviz
  • 1 adet domates
  • 1 adet sivri biber
  • 1 adet pırasa
  • 1 adet soğan
  • Dolmalık sarı biberin yarısı
  • Kırmızı kapya bilerin yarısı
  • 400 gr kuzu eti
  • 2 yemek kaşığı kadar domates salçası
  • 3-4 diş sarımsak
  • 2,5 su bardağı su
  • 40 gr tereyağı
  • Tuz ve karabiber

Yapılışı:

Öncelikle soğanları küpler şeklinde yemeklik doğrayın. Sarımsakları dilerseniz parçalara ayırabilir ya da sarımsak rendesi kullanarak rendeleyin. Tüm malzemeleri önceden ısıttığınız tereyağında iyice pembeleşinceye kadar kavurarak devam edin. Ardından kuzu etlerini de güzelce yıkadıktan sonra tencereye ekleyin ve 25 dakika kadar pişirmeye devam edin. Sonrasında sebzeleri pişme sürelerini göz önünde bulundurarak tencereye küçük parçalar halinde doğradıktan sonra eklemeye başlayın. Öncelikle kereviz ve havucu, ardından da pırasa, patlıcan ve patatesi ekleyip bir iki kere karıştırın. Ardından salçayı ekleyin ve sık aralıklarla karıştırmaya devam ederek tüm malzemelerin birbirine karışmasını ve kavrulmasını sağlayın. Son olarak içine dilediğiniz şekilde doğradığınız biberleri ekleyin. Tencerenin ağzı kapalı şekilde orta ya da kısık ateşte yaklaşık 1 saat kadar pişmeye bırakın. Dilerseniz bu tarifi tencere yerine güveçte de yapabilirsiniz. Güveçte yapmak isterseniz tüm malzemeleri hazır hale getirdikten sonra yakınınızda bulunan bir odun fırınından pişirme için yardım isteyebilirsiniz.

Yemeklerin Yancısı Kış Salataları

Hemen hemen her yemeğin yanında bazen de sadece tek bir öğün olarak yediğimiz birbirinden lezzetli kış salataları var. Karnabahar, brokoli ve havuçlu salata, turplu ve beyaz lahanalı salata, haşlanmış, zeytinyağı ve limonla zenginleştirilmiş haşlanmış kış sebzeleri ve narlı taze ıspanak kökü salatası sofralara ayrı bir zenginlik katar. Dilerseniz sadece havuç ve turp gibi kış sebzelerini kullanarak klasik mevsim salataları da yapabilirsiniz. Salatalarınıza kırmızılahana ya da kereviz ekleyerek de tatlarını zenginleştirebilirsiniz.

Kış Aylarının Öne Çıkan Sebzesi: Karnabahar

Kış aylarında severek yediğimiz sebzelerden olan karnabahar için de çok sayıda tarif var. Hem çok faydalı hem de çok lezzetli olan karnabaharın mücverini, yemeğini, kızartmasını, köftesini, tavuklusunu hatta aromasını vererek kekini bile yapmanız mümkün. Soslarla birleştirip ana yemek haline getirebilir, haşlayarak salatalarınızı süsleyebilir ya da lezzetli sebze topları yapabilirsiniz. Karnabahar kullanarak yapabileceğiniz bazı yemekleri aşağıda bulabilirsiniz.

  • Beşamel Soslu Tavuklu Karnabahar
  • Mercimekli Karnabahar
  • Karnabaharlı Pırasalı Kış Yemeği
  • Fırında Köfteli Karnabahar
  • Sodalı Karnabahar Kızartması
  • Karnabahar Köftesi
  • Karnabaharlı Kek