Evinizin dekorasyonunda renk renk, desen desen kilimlere yer açmaya ne dersiniz? Birbirinden güzel desen ve motifleriyle evinizde her zaman yaz havasını hissettirecek olan kilimler, hem modern hem de klasik dekorasyonda doğru kullanıldığında son derece özel bir yere sahip olabiliyor.

Evinizin zemin dekorasyonunda sürekli halı kullanmaktan sıkıldıysanız ve ‘’artık bir değişiklik şart’’diyorsanız kilimler tam size göre… Ayrıca toz alerjisi gibi bir rahatsızlığınız varsa yine kilimleri tercih edebilirsiniz. Farklı desen, doku ve ebattaki kilimleri, mutfak, yatak odası, oturma odası gibi alanlarda kullanabilirsiniz hatta mobilyalarınıza uygunsa salona bile kilim sermek mümkün…

Evinizin renklerine uymalı

Tabi ki kilimler arasında bazı farklılıklar mevcut, bazı yörelerin özel dokunmuş çok kıymetli kilimleri olabileceği gibi her yerde kolaylıkla bulabileceğiniz kesenize uygun kilimler de var. Bunlar arasından hangisinin daha uygun olduğunu seçmek size kalmış ancak öncesinde bazı hatırlatmalar yapalım.

Öncelikle (eğer çok özel bakım ve yıkama gerektiren değerli bir kilim değilse) kilimlerin en önemli avantajı halıya göre bakımının ve temizliğinin daha kolay olması… Kilimlerin bu özelliği onları sadece iç mekanlarda değil, balkon, teras gibi dış mekanlarda da kullanabilmenizi sağlıyor. Ayrıca giriş ve koridorlarda da kilimlerin çok şık durduğunu söylemeliyiz.

Kiliminizi seçerken kuşkusuz ki evinizin dekorasyonu ve renklerine uygun olarak karar vereceksiniz. Ancak kilim deyince akla etnik desenli, renk geçişli ve geometrik desenli kilimler geliyor, bu tarz kilimlerin modası hiçbir zaman geçmiyor. Ancak kilimler sadece bununla sınırlı değil, bambu, hasır ve örgü kilimler de son zamanlarda evlerdeki yerini alıyor.

Kilimizin bakımıyla ilgili nelere dikkat etmelisiniz?

  • Kilimizi iki haftada bir elektrikli süpürge ile temizleyin. Aksi halde küçük tozlar kilimin içerisine yerleşir ve temizlemeniz çok zorlaşır.
  • Kiliminiz lekelenirse hemen müdahale etmelisiniz. Kuru bir bezi lekeye bastırıp lekeyi çekebileceğiniz kadar çekip daha sonra düz çizgiler halinde bezle silin. Kiliminize zarar verebileceği için asla dairesel hareketlerle ovarak lekeyi çıkarmaya çalışmayın.
  • Kilimlerinizi profesyonel firmalara emanet ederek yıkama ve temizliğini yaptırabilirsiniz ancak eğer evde kendiniz yıkamayı düşünüyorsanız halı şampuanları kullanmanız doğru değil çünkü normal halı şampuanları kilimlere çok büyük ölçüde zarar verebiliyor. Bu nedenle doğal temizlik ürünlerini tercih etmenizi öneriyoruz.

Kilimler sadece zemin için midir?

Kilimleri evlerimizde hep yere sereriz değil mi? Peki kilimler dekorasyonda başka alanlarda da kullanılamaz mı? Bu konuda biraz hayal gücü kullanarak yeni fikirler yeni köşeler ortaya çıkarmanız mümkün. Örneğin, sandalyelerinizi kilimle kaplatmaya ne dersiniz? Aynı şekilde koltuklarınızı da kaplatabilirsiniz. Evinizde sedir tarzı bir köşe yaparak üzerine kilim örtebilir, yastıklarınızı da kilimle kaplayabilirsiniz. Duvara asarak farklı bir dekorasyon oluşturabilirsiniz. Bunlar bizden size sadece birkaç öneri… Kilim ile ilgili dekorasyon fikirlerinizi istediğiniz kadar artırabilirsiniz. Bunun için biraz hayal gücü ve araştırma yeterli…