Kışın gelmesiyle hemen hemen yer yerde görmeye başladığımız kestane, soğuk havaların en eğlenceli ve en sevilen yiyeceklerinden biridir. Ayrıca kestane faydaları açısından da insan sağlığı için önemlidir. Gün içinde dilediğiniz zaman atıştırmalık olarak da hazırlayabileceğiniz kestanenin farklı pişirme yöntemleri bulunur. Sobanın yaygın olarak kullanıldığı dönemlerde, çıtır çıtır pişme sesiyle soba üzerinde hazırlanan kestanelerin pişirme yöntemleri de modern hayata uyum sağladı. Sobalı evlerin artık çok fazla kalmaması nedeniyle modernize pişirme yöntemleri hayatımıza girdi. Kendi evinizde dilediğiniz yöntemle hazırlayabileceğiniz kestanelerde değişmeyen tek şey ise lezzet. Çoğumuzu çocukluk günlerine götüren kestanenin, evde kolay pişirme yöntemlerini sizler için derledik. Evde birden farklı yöntemle damak zevkinize göre hazırlayabileceğiniz kestaneler için, kestane nasıl pişirilir, hangi yöntem en başarılı sonucu verir ve en lezzetli kestane pişirme yöntemi nasıl olur gibi soruların cevaplarını sizin için araştırdık. Hazırsanız kestane sezonunu açıyoruz. İşte farklı kestane pişirme yöntemleri!

Kestane Nasıl Çizilir?

Pişirme yöntemlerinden önce kestaneleri hazırlamak gerekir. Bunun için de en klasik olan yöntem kestaneleri çiğ iken kesmek daha doğrusu çizmektir. Peki, kestane nasıl çizilir? Öncelikle keskin ve sert bir bıçağa ihtiyacınız olacak. Sonrasında öncesinde yıkadığınız kestaneleri en üst kısmında bulunan kabuğuna paralel şekilde çizmelisiniz. Böylece pişen kestaneler kabuklarından kolay ayrılacak ve yerken size ayrıca kolaylık sağlayacak.

En Klasik Yöntem: Sobada Kestane

Eğer sobada kestane pişirebilecek imkânlara sahipseniz şanslısınız demektir çünkü sobada kestane en lezzetli pişirme şekli olarak bilinir. Soba üzerinde pişen kestanenin tadı bu nedenle diğerlerinden daha farklı olur. Bunun için yapmanız gereken kestaneleri çizmek ve gürül gürül yanan bir soba ya da kuzinenin üzerine bırakmak. Öncesinde çizdiğiniz yerler açıldığından kestaneleriniz yenmeye hazır demektir.

Tavada Kestane Pişirmek

Bu yöntemi uygulamak, tavada kestane pişirmek için döküm tava ya da normalden çok daha kalın tabana sahip olan bir tava kullanmanızı tavsiye ederiz. Pişirmeden önce kestaneleri yıkayın ve bıçakla kestanelerin hepsini teker teker çizin. Ardından elinizdeki kestane miktarını hesaplayın. Elinizdeki kestanelerin her bir 250 gramı için 1 çay bardağı su koyun. Sonrasında tavayı ocağa alın. Ara ara karıştırın. Kestaneler tamamen suyunu çekip kavrulduktan sonra soğuması için bir kenara alın. Sonrasında kabuklarını soyarak yiyebilirsiniz.

Fırında Kestane Pişirmek

Fırında kestane yapmanın en lezzetli tariflerden biri olduğunu hemen belirtelim. Öncelikle fırında kestane pişirmek için alırken boyutları küçük ya da en fazla orta boyda olanları seçmenizi tavsiye ederiz. Fırında kestane pişiriyorsanız en iyi sonucu bu boyuttaki kestanelerden alabilirsiniz. Sonrasında kestaneleri yıkayın ve sonrasında kabuğun üst kısmına paralel olacak şekilde kestaneleri çizin. Ardından sıcak suyun içinde kestaneleri yaklaşık 20 dakika kadar bekletin. Su içinde beklenen kestaneleri bir kâğıt havlunun üzerine çıkarın ve tamamen kuru olduğundan emin olana kadar kâğıt havluyla kurulayın. Kestaneleri pişireceğiniz fırın tepsisinin tabanına yağlı bir kâğıt ya da alüminyum folyo serin. Kestaneleri tepsiye yaydığınız kâğıdın üzerine dizin. Fırınınızı 200 – 220 dereceye ayarlayın. Dilerseniz fırınınızı kestaneleri suya koyduğunuzda da yakabilir, önceden ısıtabilirsiniz. Yaklaşık 30-40 dakika içinde kestanelerin kabuklarının ayrıldığını göreceksiniz. Bunu gördüğünüzde kestaneleri fırından çıkarın. Kabuklarını soyarak yiyebilirsiniz.

Fırın Poşetinde Kestane Pişirmek

İlk bakışta garip gibi görünse de fırın poşetinde kestane pişirmek en sevilen yöntemlerden biri olarak karşınıza çıkar. Yapması da oldukça pratik olduğundan dolayı sıklıkla tercih edilir. Peki, fırında kestane nasıl yapılır? Emin olun tahmin ettiğinizden çok daha kolay! Önceden yıkadığınız kestaneleri çizin. Ardından yaklaşık 20 dakika kadar sıcak suda bekletin. Sıcak sudan çıkardığınız kestaneleri iyice kurulayarak bir fırın poşetine yerleştirin. Poşetin ağzını sıkıca kapatın. Sonrasında içerideki buharın rahat şekilde dışarı çıkması için bir kürdan ya da çatal yardımıyla poşet üzerinde delikler açın. Önceden ısıttığınız 200 derece fırında kestaneleri yaklaşık 40 dakika pişirin. Fırını önceden ısıtmadıysanız pişirme süresini 50 dakika gibi düşünebilirsiniz. Kabuklarını soyarak yiyebilirsiniz.

Soba Tadında Mangalda Kestane

En güzel ve en lezzetli pişirme yöntemlerinden biri olan mangalda kestane yöntemi, sobada kestane lezzeti verdiğinden en sık tercih edilenlerden biri olarak bilir. Bu yöntemi uygulamak için öncelikle kestanelerin üzerini iyice çizin. Kestaneleri yaklaşık 30 dakika kadar suda bekletin. Ardından önceden hazırladığınız ve köz olmuş mangala sobaya dizer gibi dizin. Üzerindeki çiziklerden kestaneler açıldığında pişmiş demektir. Kabuklarını soyarak yiyebilirsiniz.

Kestanenin Faydaları Nelerdir?

Kestane, kayın ailesinden gelen orijinal adı Castanea Sativa olan ve ılıman iklimlerde yetişen bir besindir. Kuruyemiş ailesinden sayılan kestanenin, ceviz, fındık ve badem gibi diğer yemişlere göre çok daha az kalorisi olduğu bilinir. Kestane kalori bakımından yüksek olmadığından bazı diyetlerde de günlük beslenme listesine rahatlıkla eklebilir. Kestanenin içeriğinde oldukça yüksek miktarda C vitamini ve nişasta bulunur. Ayrıca kestaneler un olarak da kullanılabilir. Glüten içermeyen yapısı nedeniyle çölyak rahatsızlığı olan kişiler de kestane unundan yapılan yiyecekleri tercih ederler. C vitamini dışında B vitaminlerinin tamamını içeriğinde bulunduran kestanede, magnezyum, kükürt ve fosfor gibi farklı mineraller de vardır. Bu nedenle vitamin deposu da diyebileceğimiz kestane insan sağlığına oldukça faydalı bir besin olarak tanımlanır.