Kekim bir türlü kabarmıyor… İstediğim dokuda olmuyor…Neden yaptığım kek hazır keklere benzemiyor…Dışı yanıyor içi hamur kalıyor… Kalıba yapıştı çıkmıyor….diyenlerden misiniz? Paniğe gerek yok sizlerle mükemmel kek yapmanın püf noktaları paylaşıyoruz.

Kek, çay sofralarının vazgeçilmez demirbaşlarından birisidir. Hepimiz hayatımızda bir kere olsun kek yapmış ya da ya da yapmaya çalışmışızdır. Sonuçtan memnun kalanları tebrik ediyoruz. Hayal kırıklığına uğrayan diğerlerine ise panik yok diyoruz. Çünkü altın değerinde püf noktaları geliyor. Kek yapımında dikkat edilmesi gereken adımlara geçmeden önce kek tarifinizin daha önce denenmiş ve iyi sonuç vermiş bir tarif olduğundan lütfen emin olun. Tarifteki ölçülere birebir uyun. Şekeri, yağı biraz azaltayım derken bambaşka bir tarif oluşturmuş olursunuz. Sonuçtan memnun kalmazsanız yaptığınız değişiklerden kaynaklanabileceğini göz ardı etmeyin.

Adım adım kek tarifi

1-Kek tarifine başlamadan önce kullanacağınız malzemelerin hazır ve taze olduğundan emin olmalısınız. İyi kek yapmanın püf noktalarından ilki kullanacağınız tüm malzemelerin oda sıcaklıklığında olmasıdır. Yumurta, sıvı yağ, tereyağı, yoğurt, süt, un gibi malzemeler mutlaka ama mutlaka oda sıcaklığında olmalıdır. Böylelikle kekiniz çok daha güzel kabaracaktır. Aslında bunun bilimsel de bir açıklaması vardır. Oda ısısındaki bir yumurta çırpıldıkça çok daha fazla hava hapsedecektir. Böylelikle kekinizin dokusu daha kabarık olacaktır.

2- Toz şeker ve yumurtaları (yumurtaların taze olduğuna emin olun) çok iyi şekilde çırpın. Mümkünse çırparken mikser kullanın. İyi kabarmış bir keki için toz şekerin güzelce erimesi ve yumurtalı yapının kabarmış olması gerekmektedir. Yumurtanın çabuk sönmesini istemiyorsanız içerisine çırpma sırasında 1-2 damla limon suyu eklerseniz çok daha iyi sonuç alırsınız. Bu arada kek yapımında kullanacağınız kabın oda ısısında olmasına dikkat edin.

3- Yumurtayı ve toz şekeri çırptınız şimdi diğer sıvı malzemeleri ekleme zamanı. Yoğurt, süt, sıvı yağ vb. sıvı malzemelerin oda ısısında olması çok çok önemlidir. Mümkünse bu malzemeleri de kek yapmaya başlamadan 3-4 saat önce tezgahın üzerine çıkarın. Sıvı malzemeleri de ekledikten sonra mikserle çırpmaya devam edin. Bu aşamada fazla çırpmanıza gerek yok. Bir dakika kadar çırpmanız yeterlidir. Kabartma tozunu bu aşamada ekleyenlerdenseniz bu alışkanlığınıza elveda deyin. Kabartma tozu mutlaka unla birlikte eklenmelidir. Aksi takdirde kabartma tozu sıvı malzemelerle aktive olacağı için kabartıcı özelliği yok olacak, kekiniz kabartmayacak ya da daha az kabaracaktır.

4- Şimdi sıra kuru malzemeleri eklemeye geldi. Un, kabartma tozu, vanilin, kakao, toz tarçın gibi kuru malzemelerin de oda sıcaklığında olması önemlidir. Mümkünse tüm kuru malzemeleri bir kabın içerisine bir elek yardımıyla eleyerek koyun. Hazırladığınız bu malzemeleri sonra sıvı malzemelerle karıştırın. Bu karıştırma işleminde bir spatula kullanırsanız kekin kabarmasına yardım etmiş olursunuz. Bu aşamada mikser kullanarak fazla çırpmak kekinizin sönmesine ve kabarmamasına neden olacaktır.

5- Kekinizin fırına gitmeden önceki son adımına geldik. Fırında göndereceğiniz kabı öncelikle tereyağıyla ya da margarinle yağlayın. Dilerseniz kalıba bir tatlı kaşığı kadar un serpin ve yapışma riskini daha da azaltın. Kabı yağlarken asla sıvı yağ kullanmayın aksi takdirde kekiniz kalıba yapışabilir. Kek pişirirken ısıya dayanıklı olmak kaydıyla teflon, cam, seramik, emaye vb. yapıdaki kalıpları kullanabilirsiniz. Hazırladığınız kek hamurunu hiç beklemeden kek kalıbına dökün.

Kek Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?

6- Kekin fırınla buluşma zamanı geldiğinde de püf noktalarına uymak önemlidir. Kekinizi en az 15 dakika önceden ısıtılmış yaklaşık 160-170 dereceye ayarlanmış fırının ızgara koyduğunuz orta kısmına yerleştirin. Fırının kapağını kapatarak pişirme işlemine başlayın. 175 derece ve üzerinde pişen keklerin üst kısmı hemen pişer ve içi çiğ kalır. Dış kabuğu fazla pişmiş ya da yanmış kekler maalesef hayal kırıklığı yaratabilir. Kekinizi fansız alt üst ayarda pişirmeyi unutmayın. Fanlı ayarda pişen kekler daha kuru olacaktır.

7- Normal bir delikli kek kalıbına koyduğunuz hamur yaklaşık olarak 40-60 dakika arasında pişecektir. Siz yine de kekinizi 20 dakikadan sonra takip etmeyi unutmayın. Fırının kapağını ilk 20 dakika asla açmayın. İçerideki sıcaklık değişeceği için kekin çökmesine neden olabilirsiniz. Kekin yüzeyi istediğiniz kıvamda koyu renk aldıktan sonra kekin içerisine bir kürdan batırarak pişip pişmediğini kontrol edin. Eğer kürdan temiz çıkıyorsa ve üzerinde hamur kalıntısı yoksa kekiniz pişmiş demektir. Fırından çıkardığınız keki tezgah üstünde dinlenmeye bırakın. 

8- Kekinizi yaklaşık 30-60 dakika dinlendirdikten sonra ters çevirerek kalıptan çıkarın. Tamamen soğuduktan sonra dilimlerseniz çok daha düzgün dilimler kesebilirsiniz.

Lezzetli kek yapmanın püf noktalarında sona geldik. Tebrik ederiz artık kabaran kekler yapmaya adaysınız!