Çay sofraları ve özel günlerin vazgeçilmezi kek ve pastalar hele bir de ev yapımıysa tadından yenmez.Peki kek ve pasta hazırlarken en iyi sonucu elde etmek için ne tür ekipmanlar kullanmalısınız bir fikriniz var mı? “Yok” diyorsanız mutlaka bu yazımızı okuyun.

Ölçü kapları ve mutfak terazisi

Kek ya da pandispanya hazırlarken tarif ve ölçülere birebir uymak çok önemlidir. Bunun için mutlaka ölçü kapları kullanmalısınız. Eğer tarifteki ölçüler gram cinsinden verildiyse dijital bir mutfak terazisi kullanmanızı öneririz.

Çırpma Kapları

Kek ya da pandispanya hazırlarken öncelikle sıvı malzemeleri karıştıracağınız kabı hazırlamalısınız. Kek hamurunu hazırlarken cam, metal ya da plastik kaplar kullanabilirsiniz.

Dikkat etmeniz gereken yumurta ve toz şekeri çırparken derin ve geniş bir kap tercih etmenizdir. Aksi takdirde malzemeler etrafa sıçrayacaktır. Artık günümüzde kek ve pandispanya hazırlamak için üretilmiş ağzı kapaklı ve ortak kısmı açık kaplar da kullanılmaktadır. Çırpma işlemi sırasında mikserin ucunu kapağın açık kalan kısmından sokarak etrafa sıçratmadan kek hamurunu hazırlayabilirsiniz.

Çırpıcılar

Pamuk gibi yumuşacık kek ve pandispanya elde etmenin sırrı iyi çırpılmış oda ısısındaki yumurta ile toz şeker ikilisinden geçer. Eğer kol gücünüze güveniyorsanız bunun için klasik çırpma tellerinden kullanabilirsiniz.

Elekler

Un,nişasta, kabartma tozu gibi kuru malzemeleri sıvı karışıma eklerken dikkat etmemiz gereken püf noktası kuru malzemeleri eleyerek ilave etmektir. Böylelikle kuru malzemelerin hacmini arttırıp içine hava girmesini sağlayarak daha yumuşak ve kabarık dokulu kek ve pandispanyalar hazırlayabilirsiniz.

Mikserler

Hemen hemen hepimizin mutfağında bulunan el mikserleri, kek ya da pandispanya yaparken en büyük yardımcılarımızdandır. Klasik çırpma teliyle uzun ve zahmetli şekilde kek hamuru hazırlamak istemiyorsanız el mikserinden yardım alabilirsiniz.  

Stand mikserleri ise profesyonel mutfaklar, kek ve pandispanya yapımında mükemmel sonuca ulaşmak isteyenler ev aşçıları için en iyi seçenektir. Yüksek motor gücüne sahip bu tarz mikserlerle puf puf kabarmış yumuşacık kek ve pandispanyalar hazırlayabilirsiniz.

Kek ve pandispanya kalıpları

Kek hamurunuzu hazırladıktan sonra sıra geldi keki pişereceğimiz kalıbı seçmeye… Kek kalıpları genellikle yapışmaz yüzeyli malzemelerden yapılır. Böylelikle pişirme sonrası kekiniz kalıptan kolaylıkla formu bozulmadan çıkacaktır. Üzeri şekilli kek kalıpları sunum sırasında hoş bir görüntü verecek ve dilimlemede kolaylık sağlayacaktır.

Kek  kalıplarının yapıldığı malzemeler cam, porselen, teflon, seramik, döküm, emaye, silikon olabilir. Yaygın olarak kullanılan kek kalıbı malzemeleri teflon ve silikondur. Bu tür kalıpların kullanımı ve temizliği oldukça kolaydır.

Pasta yapımında kullanılan pandispanya için ise kelepçeli kalıplar ya da çember altı boş kalıplar kullanılması daha uygundur.

Pasta ve kek soğutma teli

Fırından çıkardığınız pandispanya ve kekleri kalıp ya da çemberden çıkardıktan sonra mümkünse bir telin üzerinde dinlendirin. Böylelikle kekiniz kolay soğuyarak ve tam istediğiniz dokuda olacaktır.

Kek yapmanın püf noktalarını merak ediyorsanız öğrenmek için tıklayın.