Günün en önemli öğünü şüphesiz ki kahvaltıdır. Yaklaşık 8 saatlik bir uyku sonunda vücudumuz, en önemlisi beynimiz enerjiye ihtiyaç duyar. Güne sağlıklı, verimli, konsantrasyonu yüksek ve enerjik başlamak için mutlaka kahvaltı sofrasına oturmalıyız. Keyifle hazırlanmış ailecek oturacağınız bir kahvaltı sofrası günün dopingidir. Kahvaltıda 400-500 kalori değerinde enerji almanız gerekmektedir.

Önce çayı koyalım

Güne başlarken uykumuzu açacak, sıvı ihtiyacımızı karşılayacak en iyi seçenek şüphesiz ki çaydır. Demlenmesi için 15-20 dakikaya ihtiyacınız olacağı için önce çayı hazırlamayı unutmayın. Çayı klasik olarak çaydanlıkta hazırlayabilirsiniz. Eğer pratiklikten yanaysanız çay makinesi kurtarıcınız olacaktır. Demlik seçiminizi porselen, seramik ya da cam malzemeden yana kullanabilirsiniz. Çay hakkındaki bu yazımıza göz atmayı sakın unutmayın.

Tabii ki kahvaltıda herkes çay içecek diye bir kural yoktur. Kahve, bitki çayı ya da süt severleri de unutmamak lazım. Sıvı ihtiyacınızı karşılayacak sıcak ya da soğuk içecekler kahvaltınızın eşlikçisi olmalıdır.

Şimdi masayı kuralım

Uyandık ve elimizi yüzümüzü yıkadık. Şimdi mutfağa geçip sofrayı kurmaya başlayalım. Öncelikle masanıza temiz bir masa örtüsü serin. Masa örtüsü seçimizi kahvaltı takımınıza uygun renklerde yapabilirsiniz. Şık peçetelikler ve konsepte uygun peçeteler masanıza şıklık katacaktır. Eğer masa örtüsü kullanmıyorsanız ve modern bir sofra tercihiniz varsa amerikan servisler de güzel bir seçenektir. Keçe, bambu, hasır veya kumaş amerikan servisler tercih edebilirsiniz.

Kahvaltılık kaplar şüphesiz ki sofrayı kurarken pratiklik ve zamandan tasarruf sağlayan her evde bulunması gereken malzemelerdendir. Genellikle bir tepsi ve içindeki kapaklı kaselerden oluşan kahvaltılıkların içerisine tereyağı, bal, peynir çeşitleri, zeytin, reçel gibi malzemeleri koyabilirsiniz.

Çay bardak ya da fincanları ile kahvaltılık tabakları masaya koyduktan sonra çatal, bıçak ve peçete eğer varsa peçetelikleri yerleştirin.

Masada neler olmalı?

Ekmek kahvaltı sofrasının vazgeçilmezlerindendir. Güne başlarken midenizin çok yorulmaması için eğer mümkünse ekşi mayalı ekmeği kızartarak tüketmeyi tercih edin. Probiyotik açıdan zengin ekşi mayalı ekmek hele bir de atalık tohumdan yapılırsa tadından yenmez. Simit,ev yapımı poğaça ve börekler de kahvaltı sofrasına çok yakışan hamur işlerindendir. Sabah kahvaltısında protein alımı çok önemlidir. Böylelikle kan şekeriniz gün içinde hızlıca düşmez dengede kalır. Kahvaltı için en iyi protein kaynağı yumurtadır. Peynir de sağlıklı protein kaynaklarındandır. Lezzetli olsa da katkılı şarküteri ürünlerinden mümkün olduğunca uzak durun.Tok tutan ve enerji veren yumurtayı çeşitli şekillerde hazırlayabilirsiniz. Haşlanmış yumurta, sahanda yumurta, çırpılmış yumurta, omlet, menemen, sucuklu, peynirli ya da kavurmalı yumurta kahvaltı için en güzel çeşitlerdir.

Kahvaltıda çok fazla şekerli gıdalar tüketmemeye dikkat edin. Birer çay kaşığı kadar bal ya da ev yapımı reçel tüketebilirsiniz. Fazlası gün içinde sizi rahatsız edecektir. Zeytin, peynir çeşitleri, sucuk ve pastırma gibi gıdalar kahvaltıya çok yakışacaktır. Tereyağı ve zeytinyağını da kahvaltı masanızdan eksik etmeyin. Zeytinyağının içine koyacağınız kekik ve pul bibere ekmek banmak ayrı bir zevktir.  Masada ayrıca salatalık, domates, biber, roka, maydanoz gibi sebze ve yeşillikleri de bulundurmayı ihmal etmeyin. Çeşitli meyveler, ceviz, fındık gibi kuruyemişler de kahvaltı yakışan gıdalardır.

Sizler için bir de tarifimiz var. Yumurta severleri buraya alalım.

Kahvaltı için doyurucu omlet tarifi

Malzemeler:

– 2 adet yumurta

– 1 yemek kaşığı süt

– 1 tutam maydanoz

– 1 tutam dereotu

– 1 yemek kaşığı eski kaşar peyniri

– Karabiber, pul biber, tuz

– 1 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:

1- Yumurtayı süt ekleyerek iyice çırpın.

2- Doğranmış maydanoz ve dereotunu, baharatlar ve tuzu da ekleyip karıştırın.

3- Zeytinyağı koyduğunuz tavayı ısıtın ve karışımı dökün.

4- Altı pişen omletin ortasına kaşar peyniri rendesi koyup ikiye katlayın. 1 dakika daha pişirin. 

Sıcak olarak servis edin.