Halılar, yatak örtüleri, minderler, masa örtüleri hatta giysiler… Kısacası patchwork her yerde karşımıza çıkmaya başladı. Siz de evinizin dekorasyonunda patchwork’e yer vermeye ne dersiniz?

İngilizcede patch yama anlamına gelir. Patchwork ise yama işi olarak dilimize çevrilebilir. Anadolu’da ise bu el işine kırkyama adı verilir. Yani patchwork son yıllarda çok popüler olmakla birlikte bizim kültürümüzde de çok eskilerden beri var olan bir el işçiliği… Eskiden artan kumaşları değerlendirmek, eskiyen giysileri yenilemek için kullanılan bu işçilik günümüzde ev dekorasyonunda iddialı bir yere sahip…

Yapımı titizlik ve sabır gerektirir

Evde kendiniz yapmayı düşünürseniz unutmayın ki patchwork, büyük titizlik, sabır ve beceri gerektirir. Aynı zamanda renklerin ve desenlerin birbiriyle uyumlu bir şekilde bir araya getirilmesi için de gayret göstermelisiniz.

Evinizde kullanacağınız patchwork tekstil ürünlerini kendiniz yapabileceğiniz gibi hazır da alabilirsiniz. Özellikle son yıllarda tekstil ürünleri satan pek çok mağazada zevkinize uygun patchwork ürünler bulmanız mümkün.

Nerelerde kullanabilirsiniz?

Son yıllarda özellikle halılarda patchwork’e çok sık rastlıyoruz. Rengarenk görüntüsüyle bu halılar evlere bambaşka bir şıklık katarken,  içerisindeki çeşitli renk tonları ile pek çok mobilya türüyle de uyum sağlar. Salondan tutun da yatak odanıza kadar here yere bu halılardan serebilirsiniz.

Patchwork’ün en çok kullanıldığı alanlardan biri de; yatak örtüsü… Odanıza etnik bir hava katan bu yatak örtülerinin kullanımı da son derece rahat. Dilerseniz yine patchwork tarzındaki minder ve yastıklarla da yatağınızı süslemeniz mümkün. Yastık demişken, patchwork yastıkların salon ve oturma odalarına da çok yakıştığını unutmayın. Odanızda ve salonunuzda her an yaz havasını hissettiren bu yastıklar pek çok renkle kombinlenebilir.

Evlerimizin, sofralarımızın vazgeçilmesi masa örtülerinde patchwork kullanmaya ne dersiniz? Çok şık görünmediğini sadece günlük kullanılabileceğini düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Seçtiğiniz renkler bu konuda çok önemli. Her ne kadar patchwork genelde canlı renklere uygunmuş gibi düşünülse de gri, siyah tonlarını bir araya getirerek daha ağır masa düzeni ortaya koymanız da mümkün.

Perdede patchwork

Peki ya patchwork perdelere ne dersiniz? Evet, kulağa pek alışıldık gelmiyor haklısınız ancak biraz yenilikçi ve farklı olmak iyi olmaz mı? Belki salon perdesi değil ama mutfak ve çocuk odalarında patchwork iyi bir fikir olabilir. Canlı renkler ve desenler hem mutfağınızı hem de çocuklarınızın odasını daha neşeli bir hale getirir bizden söylemesi…

Kısaca özetlemek gerekirse bir süredir var olan patchwork modası belli ki dekorasyonda uzun yıllar daha kendine yer bulacak. Her ortama uyum sağlayabilen ve evlere canlılık katan bu modelleri belki bir gün siz de denemek istersiniz…