Kıyafetlerdeki kırışıklıkları hızlı bir şekilde ortadan kaldırmak için kullanılan ütüler, her evde bulunan vazgeçilmez aletlerden biridir. Çoğu kişi için en sevilmeyen ev işleri arasında yer alan ütü yapmak, günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte yenilenen ütü çeşitleri sayesinde daha pratik ve kolay bir hale geliyor. Ütülerin buharlı, kazanlı ve seyahat ütüsü olmak üzere farklı çeşitleri bulunuyor. Ütünüz eskidiyse ve yenilemek istiyorsanız birçok farklı alternatif arasından ihtiyacınıza uygun hangi modeli seçmeniz gerektiği konusunda kafanız karışabilir. Bu yazımızda sizler için “hangi ütüyü almalıyım?” sorusuna yanıt olabilmesi için ütüler hakkında bilmeniz gerekenleri ve ütü çeşitlerinin kullanım alanlarını araştırdık.  

Ütü Nasıl Çalışır?

Farklı özelliklere sahip birçok alternatif modeli bulunmasına rağmen ütülerin genel çalışma prensipleri aynıdır. Bir adet termostat ve rezistans içeren ütüler, yüksek sıcaklıklara çıkarak kırışıklıkları düzleştirir. Ütünün bu sıcaklıklara ulaşmasını sağlayan rezistans, elektrik akımını ısıya dönüştüren parçadır. Termostat ise ulaşılan sıcaklığı sabit tutmaya yarayan alettir. Günümüzde kullanılan ütülerin çoğunda bir adet su haznesi de bulunur. Haznede bulunan su, ısıyla buharlaşarak kumaş dokusuna nüfuz eder. Bu şekilde ütü buharlı özelliğiyle inatçı kırışıklıkların bile kolaylıkla açılmasını sağlar. 

Hangi Ütüyü Almalıyım?

Ütü seçerken farklı özellikler barındırın birçok modelle karşılaşmanız mümkün. Önemli olan ihtiyaçlarınızı karşılayan özelliklere sahip modelleri seçmeniz. En çok tercih edilen ütü çeşitlerinden biri buharlı ütü modelleri. Düzenli olarak ütü yapan biriyseniz ve ütülenecek kıyafet sayısı çok fazla değilse buharlı ütü modelleri tam size göre. Küçük su haznesinden dolayı hafif bir yapısı olan bu ütülerin kullanımı oldukça pratik ve kolay. Yeterli miktarda buhar çıkışı sağlayan bu modellerle kırışıklıklardan kısa sürede kurtulabilirsiniz. 

Son yıllarda revaçta olan buhar kazanlı ütüler ise özellikle kalabalık aileler ve çok sayıda ütülenecek kıyafeti olanlar için ideal. Ütüden ayrı bir su kazanı bulunan bu modellerin buhar gücü, klasik ütülere oranla daha etkili. Tabandaki buhar çıkışını sağlayan deliklerin sayısı da bu modellerde daha fazla. En zorlu kırışıklıkları bile buhar kazanlı ütüyle kısa sürede ütüleyerek kusursuz bir görünüm elde edebilirsiniz. Geniş hacimli su kazanı sürekli hazneye su ekleme derdinden sizi kurtarır. Yalnız su kazanından dolayı klasik ütülere göre taşınması daha zordur. Ayrıca ebatları daha büyük olduğu için fazla yer kaplar. Bu modelleri satın alırken bu noktaları göz önünde bulundurmanızda fayda var. 

Seyahat ederken kolay bir şekilde yanınızda taşıyabileceğiniz bir model arıyorsanız ütü makinesi olarak da adlandırılan el tipi ütüleri tercih edebilirsiniz. Kompakt tasarımları ve oldukça hafif yapılarıyla fazla yer kaplamayan ve kolay taşınan bu ürünlerin kullanımı sırasında sert bir zemin ya da ütü masası da gerekmez. Askıdaki kıyafetlere tutarak ütüleme yapabileceğiniz bu ürünler, hafif kırışıklıkları açmada gayet etkili. 

Ütü seçerken eğer hız sizin için önemli bir faktörse Watt değerlerine dikkat etmeniz gerekir. Yüksek Watt değeri ütünün kısa sürede ısınabilmesini sağlar. Ütü modellerinde hayatı kolaylaştıran birçok özellik de bulunur. Eğer ütünüzü kapatmayı sık sık unutuyorsanız otomatik kapanma fonksiyonu olan modelleri satın alabilirsiniz. Kumaş ayarları yapma konusunda sıkıntı yaşıyorsanız kumaşın cinsine göre otomatik ısı ayarı yapan modelleri seçebilirsiniz.      

Ütü Nasıl Kullanılır?

Ütülerin kullanım şekilleri çeşitlerine göre değişkenlik gösterebilir. Klasik buharlı ütüleri kullanmadan önce haznelerine yeterli miktarda su konulması gerekir. Daha sonra fişe taktığınız ütüyü düğmesine basarak çalıştırabilirsiniz. Birçok modelde ütünün hazır olduğunu belirten bir ışık bulunur. Bu ışık yandıktan sonra kumaşın cinsine ve kırışıklık durumuna göre gerekli sıcaklık ayarlarını yaparak ütüleme işlemine başlayabilirsiniz. Son yıllarda özellikle kalabalık aileler tarafından sıklıkla tercih edilen buhar kazanlı ütülerin kullanımı da benzer şekilde gerçekleşir. 

Ütü kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri ütü yapmak için sert bir zeminin bulunmasıdır. Ütü masası çeşitleri bu ihtiyacı karşılayan ürünlerdir. Katlanır yapısı sayesinde kolay depolama olanağı sunan ütü masaları fonksiyonel özellikleriyle hem kullanım sırasında kolaylık sağlar hem de kıyafetlerinizi etkili bir şekilde ütülemenizi mümkün kılar. 

Ütü kullanımını daha da pratik bir hale getirmek için farklı yardımcı ürünlerden de faydalanabilirsiniz. Bu ürünlerden biri olan ütü masası kılıfı, ütüyü zeminde daha rahat hareket ettirmenizi sağlar. Yüksek sıcaklıklara dayanabilen yapısı ütü masanızı da yanmalara karşı korur. 
Hassas kumaşları ütülemek en zor işlerden biri. Çoğu zaman ütünüzü düşük sıcaklıklara ayarlasanız da tabanını direkt kumaşa temas ettirmekten kaçınmanız gerekir. Bunun için çoğunlukla kıyafetin üzerine nemli bir bez örtülerek ütüleme işlemi yapılır. Ütü altlığı olarak bilinen ürünler sayesinde bu nemli beze ihtiyacınız kalmaz. Ütünün tabanına pratik bir şekilde sabitleyebileceğiniz ütü altlıkları da işinizi epeyce kolaylaştırır.

Ütü Nasıl Temizlenir?

Farklı modeller arasından detaylı bir şekilde araştırarak seçtiğiniz ütünüzü uzun süre kullanmak için temizliğine dikkat etmeniz gerekir. Ütülerin en büyük düşmanlarından biri suda bulunan kireçtir. Zamanla biriken kireç, ütünüzün yeterince ısınmamasına, buhar vermemesine ve bazen de kıyafetlerinizde su lekelerinin oluşmasına neden olabilir. Bu yüzden özellikle kireçe karşı ütülerin düzenli olarak temizlenmesi önemlidir. Ütü temizleme işlemini her evde bulunan doğal ürünlerle kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Sirke kullanımı hem kireç sökme hem de ütüyü kirlerden arındırma için en etkili yöntemlerden biridir. Ütünüzün su haznesine eşit miktarda sirke ekleyerek çalıştırmanız kireci hızlı bir şekilde sökecektir. Sirke yerine kireç için limon tuzu da kullanabilirsiniz. Limon tuzu ve kaynar suyu hazneye boşalttıktan sonra ütünüzü çalıştırmanız yeterli olur. Ütünün tabanındaki buhar çıkışını sağlayan delikler, kireçten en çok etkilenen kısımlardır. Bu delikleri açmak için ucuna sirke damlattığınız kulak çubuklarını kullanabilirsiniz. Kireç oluşumunu engellemek için ise musluk suyu yerine içme suyu kullanmayı deneyebilirsiniz. Ayrıca ütünün kullanma talimatlarında yazan bilgilere de uymanız kireçlenme sorununun önüne geçer.