Halılarınızın tertemiz olması için büyük özen göstermenize rağmen bazen ufak bir kaza halınızın lekelenmesine neden oluyor. Çay, kahve, meyve, tükenmez kalem gibi inatçı lekelere karşı neler yapmanız gerektiğini bilirseniz, kolayca bu lekelerden kurtulabilirsiniz.

Çay ve kahve lekesi

Halınıza çay ya da kahve döküldüğünde önce kağıt havlu ile üzerindeki fazlalığı alın ve suyunu biraz çektirin. Böylece çay ya da kahvenizin daha derinlere işlemesine engel olabilirsiniz. Çay ve kahve lekelerini halıdan çıkarmak için iki farklı yöntemden yararlanabilirsiniz.

  • Deterjan ve sirkeli bir su hazırlayın, bezinizi bu suya batırarak lekeli bölgeyi dairesel hareketlerle silin. Ancak bezinizi silerken fazla bastırmamaya özen gösterin. Bir süre bekledikten sonra bezinizi durulayın, sıkın ve tekrar lekeli bölgeyi silin. Yine fazla ıslatmamaya özen gösterin ve iyice kuruduğundan emin olduktan sonra elektrik süpürgesi ile süpürün.
  • Bir başka uygulama ise yarım limon ile yarım bardak bulaşık deterjanını bir kabın içinde karıştırın ve bu karşımı sünger yardımıyla lekenin olduğu alana uygulayın, leke çıkana kadar uygulamaya devam edin ve lekenin kaybolduğunu gördükten sonra temiz su ile durulayın.

Tükenmez kalem lekesi

Belki size ilginç gelecek ama tükenmez kalem lekesini çıkarmak için tıraş köpüğünden yararlanabilirsiniz. Yapmanız gereken şey son derece basit; lekenin olduğu bölgeye tıraş kremini bolca sıkın, su ve süngerle köpürterek bir süre köpüklü olarak bekletin. Daha sonra tıraş kremi tamamen çıkana kadar bol su ile durulayın. Lekenin yok olduğunu göreceksiniz.

Meyve suyu lekesi

Özellikle çocuklu bir evde yaşıyorsanız mutlaka halınızın üzerine meyve suyu dökülmüştür. Peki meyve suyu döküldüğünde ne yapmak gerekir? Kısaca özetleyelim; meyve suyu yeni döküldüyse halı üzerine dökülen meyve suyunu kağıt havlu ile halının üzerinden emdirerek hemen alın. Daha sonra halı üzerinde kalan lekeyi sulandırmak için halı üzerine lekenin büyüklüğüne göre soğuk su dökün. Suyu döktükten sonra tekrar bir kağıt havlu yardımıyla suyu alın.  Leke yok oluncaya kadar bu işleme devam edebilirsiniz.

Eğer daha inatçı bir leke ile karşı karşıyaysanız ya da kurumuş bir leke ise beyaz sirke ve amonyaktan yararlanabilirsiniz. Beyaz sirke asit bakımından zengindir ve inatçı meyve lekelerini halılarınızdan çıkarmada etkilidir. Amonyak ile de meyve suyu lekelerini çıkarabilirsiniz ancak önce su ile inceleterek kullanmanız gerekir. Liflerin olumsuz etkilenmemesi için bu şekilde yapmalısınız. Mandalina, portakal gibi turunçgillerin lekelerinde ise üzerine tuz serpip bir gece kadar bekletmelisiniz. Daha sonra tuzu süpürüp, ardından amonyaklı su çözeltisiyle kolayca geçtiğini göreceksiniz. Meyve lekelerini yok etmenin asidik çözelticilerle mümkün olacağı aklınızda bulunsun.

Yağ lekesi

Gelelim yağ lekelerine, yağ lekeleri en can sıkıcı lekelerin başında geliyor. Eğer halınızın üzerinde yağ lekesi varsa bulaşık deterjanı ve sıcak sudan yararlanabilirsiniz. Bir miktar deterjanı lekenin üzerine dökün, sıcak suya soktuğunuz renk vermeyecek bir bez ile ovalayarak lekeyi çıkartın ardından durulamayı unutmayın. Halınızın üzerindeki zeytinyağı lekesiyse karbonattan yararlanabilirsiniz. Lekeye bol miktarda karbonat dökün, iyice ovalayın ve halıyı kurumaya bırakın.