Şık görünüşleri ve  temizliğinin son derece pratik olması sebebiyle banyo fayansları her zaman tercih sebebidir. Banyonuz için fayans seçerken bazı noktaları göz önünde bulundurmanız gerekir. Bunlardan en önemlisi banyonuzun genişliğidir. Eğer dar bir banyoya sahipseniz geometrik desenli fayanslar ile alan derinliği oluşturabilirsiniz. Böylece daha geniş bir banyo izlenimi verebilirsiniz.

Açık renkli fayanslar tercih edin

Banyo fayansı tercih ederken açık renkli ürünleri tercih etmenizi öneririz. Banyolar genelde karanlık alanlardır ve çoğunun dışa açılan penceresi yoktur. Bu nedenle açık renkli fayanslar seçerseniz daha ferah ve aydınlık bir banyoya kavuşmuş olursunuz.

Bir başka önemli nokta da fayanslarınızın boyutu olacaktır. Banyonuzda farklı bir hava meydana getirmek için yerde ve duvarda kullanacağınız fayanslarınızı farklı boyutlarda seçmelisiniz. Yerde daha büyük boyutlu fayanslar kullanırken duvarlarda ise daha küçük ya da orta ölçüdeki fayansları tercih edebilirsiniz. Ayrıca eğer banyonuz küçük ise fayanslarınızı büyük boyda seçerseniz daha geniş görünmesini sağlamış olursunuz.

Turkuaza ne dersiniz?

Klasik renkteki beyaz ya da krem renkteki fayanslardan sıkıldıysanız renkli modelleri de tercih edebilirsiniz. Özellikle son yıllarda pathwork modellerin daha ön plana çıktığını ve rengarenk banyolar ile farklı dekorasyon alternatifleri ortaya konduğunu görüyoruz ancak burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta; banyonuz eğer küçük ise aşırı renkli fayanslardan kaçınmak olmalıdır.

Bu noktaları atlamayın

  • Alacağınız fayansın kalitesine çok dikkat edin. Aşırı ucuz, kalitesiz ürünlerden kaçının çünkü fayanslar çok fazla bakteri barındıran yapı elemanlarıdır.
  • Fayanslarınızı mutlaka yedekli alın, bir kaç parça değişime ihtiyaç duyduğunuzda aynı kodlarda bulmanızın zor olabileceğini aklınızdan çıkarmayın.
  • Mutlaka renkli ya da desenli fayans seçmek istiyorsanız, turkuaz, açık yeşil gibi renkleri tercih edin. Bu renkler banyonuzda çok daha fazla yakışacaktır.
  • Fayansların renkleri ve özelliklerini içeren etiketleri mutlaka saklayın. Üretici firmanın bu fayansların devamını ne kadar süre ile üreteceğini de mutlaka öğrenin.
  • Islak hacimlerde, kir tutmaması ve kolay temizlenebilmesi için pütür değil düz yüzeyli, kaymayı önlemesi için de kaygan olmayan yüzeyler tercih edin.
  • Sırlı modellerdeki fayansların daha zor temizlenebileceğini ve zamanla renk özelliğini kaybedebileceğini unutmayın. Bu tür modeller tercih ediyorsanız mutlaka renginin değişmeyeceğine dair garantisi olmasını sorgulayın.
  • Son yıllarda teknolojinin gelişmesi ile baskılı fayanslar da son derece popüler oldu. Arzu ettiğiniz resimleri fayanslara basarak oluşturulan fayanslar sayesinde kendi tarzınızı yansıtabilirsiniz. Bu ürünlerin temizlenmesinde daha hassas davranmak gerekir. Baskılı ürünler olduğu için yüzeyi yıpratıcı kimyasallar kullanmadan temizlik işleminin yapılması doğru olacaktır.
  • Son olarak kaliteli bir işçilik ortaya çıkaracak iyi bir ustaya ihtiyacınız olacaktır. Ustanın kullanacağı malzemelerden tecrübesine ve referanslarına kadar her türlü ayrıntıyı sorgulamaktan çekinmeyin. Hatalı yapılacak fayans döşemelerinin büyük sorun oluşturabileceğini ve maddi manevi sizi yıpratacağını unutmayın.