Evimiz, birbirinden farklı ihtiyaçları karşılayan, adeta yaşayan bir alan. Evin zemini ise adeta bütün tempoyu üstleniyor. Yer döşemeleri için yaptığımız seçimler ve halılar evin dekorasyon tarzı için de önemli. Mutfak, salon, çocuk odası, antre, balkon gibi birbirinden farklı alanlar için zeminde nelere dikkat etmeliyiz? Önerilerimize göz atın.

Giriş zeminine ayrı özen

Ayakkabılar dışarıda çıkarılıyorsa işiniz nispeten kolaydır. Ancak antreye ayakkabıyla giriliyorsa buradaki döşeme önemlidir. Evde trafiğin en yoğun olduğu yerlerden biri olan antrede dayanıklı, az bakım gerektiren ve kolay temizlenen seramik kullanmak kaçınılmaz görünür. Derz renginin koyu olması da işinizi ayrıca kolaylaştırır. Antreniz küçükse açık renkli seramik ve kolay kirlenmeyi önlemek için koyu renk derz seçebilirsiniz. Halı kullanacaksanız antre temizliğini kolay olmasını sağlayacak küçük ebatlı, koyu renkli bir seçim yapabilirsiniz.

Yatak odasında sıcaklık sağlamak istiyorsanız

Yataktan indiğimizde yerle ilk temasımızda yumuşak bir his bize iyi gelir. Ne var ki yatak odalarında evin genelindeki yer döşemelerinin devamı kullanılır. Geçmişte sık kullanılan duvardan duvara halılar artık fazla tercih edilmiyor. Sıklıkla yalınayak bastığınız yatak odası zemininde yumuşak bir halı tercih etmek konforunuzu arttırır. Zemininiz ahşap veya parke gibi sert bir yüzey olsa bile birinci sınıf pelüş ve tüylü halılar size ihtiyacınız olan yumuşaklığı sağlar. Lüks bir kayak evinde rastlayacağınız türde bir rahatlığı yatak odanıza taşımak aslında bu kadar kolaydır!

Salonunuz çok amaçlı kullanılıyorsa

Hem konuk ağırlama hem günlük yaşam için hem de ofis olarak kullanılan salonlara artık sık rastlanıyor. Bazen de salonların bir köşesi çalışma ve bilgisayar masalarına ayrılıyor. Hem farklı ihtiyaçları hem farklı tarzları birleştirirken kullanışlı ve şık seçimler yapmak bazen zor olabiliyor. Salonunuzda bir çalışma masası varsa, ortamın ofis gibi görünmemesi için halı seçiminiz oldukça önemli hale gelir. Kısa tüylü, sık dokumalı halılar özellikle masa altları, tekerlekli çalışma sandalyelerinin altına girmek için oldukça uygundur. Rengarenk desenler seçerek ortama sıcaklık getirebilirsiniz.

Çok kullanılan bir alanda en şık seçeneği arıyorsanız

Doğal ahşap, kullanma talimatlarına uyulduğu müddetçe en şık ve doğal seçenek. Yıllara meydan okuyan ahşap aslında kullanıldıkça güzelleşiyor. Çizilmeye yatkın olduğu söylense de sandalye ayaklarına yapıştıracağınız parke zemin koruyucular ile tedbirler alabilirsiniz. Ahşap parkelerin fazla ıslak silinmesi önerilmez. Bu sizi hijyen açısından endişelendirebilir. Halbuki kuru ve yumuşak bir mop ile günlük olarak üzerinden geçtiğinizde ahşap parkeleriniz her zaman doğal parlaklıklarını korur. Bu da doğal ve lüks bir görünüm sağlar. Ahşabın doğal deseni de ekstra şıklık katar.

SPA havasında bir banyo istiyorsanız

Banyolar nem ve kimyasalların yoğun olduğu bir ortamdır. Dolayısıyla özenli bir banyo temizliği özellikle yer döşemelerinin uzun ömürlü olması için oldukça etkilidir. Yerlere dökülen kozmetikler, sıçrayan temizlik malzemeleri, su damlaları banyo zeminini ister istemez yıpratıyor. Paspasların sık sık kirlendiği bir banyoda hijyen için öncelikle paspasların sık sık havalandırılmasına ve yıkanmasına dikkat etmeli. Sık sık ıslanan bir zemininiz varsa kaydırmaz paspas kullanabilirsiniz.

Mutfağın son moda görünmesini istiyorsanız

Zeminde gitgide daha fazla görmeye başladığımız gri renk, mutfaklar için de oldukça kullanışlı bir seçim görünüyor. Özellikle açık renk mutfak dolaplarıyla oldukça uyumlu olan grinin antrasit gibi tonlarını seramiklerde kullanabilirsiniz. Gerçek ahşap görünümlü vinil de kolay temizlenen bir malzeme olarak öne çıkmaya başlıyor. Tüm bu seçenekler oldukça dayanıklı seçimler. Dolayısıyla birkaç dekorasyon trendi sonra bile hala kullanımda kalacaklarını söylemek mümkün. Viktorya stili yer karoları ile de şık bir cafe görüntüsü yakalayabilirsiniz. Mutfakta halı kullanmak istiyorsanız kısa tüylü, kolay temizlenen bir seçenek en iyisi, bizden söylemesi.

Çocuklu bir evde

Alerjiyi tetiklediği için çocuk odalarında halı önerilmese de özellikle kış aylarında çok da mümkün olmuyor. Zeminden ısı kaybı yaşamamak için odada bir halı bulundurmaya ihtiyaç oluyor. Çocuk odalarında kısa tüylü, alerji yapmayan, boya, elişi gibi döküntüleri hapsetmeyecek, bunların kolay süpürülebileceği sık dokumalı bir halı tercih etmek en uygunu. Çocuklar yerde oldukça fazla zaman geçiriyor. Bu açıdan rahat etmeleri için kolay yıkanabilen minderler bulundurabilirsiniz. Üzerinde oturabilecekleri, uzanabilecekleri ve oyun oynayabilecekleri alçak minderler bu açıdan iyi bir seçim. Çocuk odalarında ve çocukların sık kullandığı odalarda halıların kaydırmaz tabanlı olması da pratiklik sağlıyor. Temizliğe gelince, polipropilen ve naylon gibi liflerle dokunmuş halıların temizlenmesi kolay. Ancak bunlar ilk kullanılmaya başladıklarında odanın iyi havalandırılması öneriliyor. Yine de oldukça pratik bir seçenek. Organik malzemeler ise oldukça maliyetliler. Neyse ki her bütçeye göre halı seçenekleri bulmak kolay. Kesilebilir halılar da çocuklarınız büyüdükçe ihtiyaçların değişmesine cevap veren türdeler. Üstelik ahşap veya lamine parkelerle uyumlu olan birbirinden değişik desenler bulmak mümkün.