Dünyanın en mutlu ülkelerinden biri olarak gösterilen Danimarka’nın hayatımıza kazandırdığı felsefelerden biri Hygge*, küçük birkaç dokunuşla mutluluk vadediyor. Gelin Hygge hislerini evimize taşımak için örneklere bakalım.

“Rahatlatıcı ve mutlu eden ortamlar hazırlama”, “Sıkıntı veren şeylerden uzak olma” gibi farklı anlamlara çevrilebilen ama tam bir Türkçe karşılığı olmayan Hygge*; samimi ve huzur veren ortamların yeni sembolü oldu. Bu felsefenin sunduğu hisleri ev dekorasyonuna taşımak, bu anları sağlamak için yapılacaklar çok basit.

*”Hüge” okunur.

İç açıcı renkler

Sıcak ve samimi bir ortam için yumuşak renkler, pastel tonlar kullanın. Fonda gri, vizon ve kahverengi tercih edebilirsiniz. Kırlentler, koltuk şalları ve halılarda ise açık renklere mümkün olduğunca yer verin. Serin mevsimlerin karanlık etkisinden kurtulmak için ilk adım, odadaki pudra pembesi gibi tonları, sıcak ve samimi renkleri arttırmak.

Keyif veren anlar

Danimarkalıların yaşam sanatı Hygge’de en sıradan görünen anlar içinde rahatlık, keyif ve mutluluk veren detaylar var. İster el işi yapın ister günlük notlarınızı gözden geçirin, kendi kendinize bir sunum yapmak size iyi hissettirir. Keyif dolu küçük hazırlıklar için her fırsatı değerlendirin.

Her tarzın içinde mutluluk

Tarzınız ne olursa olsun ister modern ister avangard, her tarz mobilya ve salon dekorasyonunda Hygge ortamlar sağlayabilirsiniz. Zaman zaman dinlenmek, yaşanılan andan keyif almak için genel dekorasyon stiliniz fark etmez. Küçük mutlulukları yansıtan samimi bir görüntü, her ortamın ihtiyacı.

Işık sevgisi

Hygge kavramını bize kazandıran Danimarkalılar, güneş ışığını özellikle kış günlerinde fazla göremedikleri için evlerindeki ışıklandırma konusunda oldukça cömertler. Özellikle sarı ışığı arttıracak küçük ampuller, dekoratif mumlar, duvar aplikleri bol bol kullanabileceğiniz ışıklandırma ürünleri. Mümkün olduğunca faydalanın.

Şık detaylar içinde samimiyet

Samimi, rahat ve huzur dolu bir ortam ve sunumu her gün yeniden kuramasak da tek bir “Hygge Köşesi” ile de bu felsefeyi her gün kendimize hatırlatabiliriz. Hasır sepet, battaniye, post halı gibi dekoratif öğeleri bir araya getirerek çayınızı veya kahvenizi yudumlayacağınız hoş bir ortamı hazır tutmak iyi fikir.

Duyuları şımartın

Mutlu anlar için tat ve koku duyularını unutmamak gerek. Damak zevkinize hitap eden atıştırmalıklar, mevsimin hoş kokulu meyveleri, bitki çayları, kokulu taşlar ve kokulu mumlar tüm duyulara iyi gelerek huzur dolu anları hafızanıza işler.

Her mevsimde huzur

Hygge felsefesinin anavatanı her ne kadar soğuk iklime sahip bir ülke olsa da bu yaşam anlayışını her mevsimde uygulamak mümkün. Hayatın içinde samimi, keyif veren anlar için sonbaharı ve kışı beklemek şart değil. Sıcaklık sağlayan dekoratif aksesuarlar sayesinde samimiyet her daim sizinle.