Yılbaşını sevdiklerinizle evde karşılamak isteyenlerdenseniz, harika yılbaşı menüsü alternatifleri ile sofralarınızı şenlendirebilirsiniz. Yılbaşı sofralarının kırmızı tonlardaki sofra düzenleri ile sofra başında sıcacık sohbetlerle yeni yılı karşılamak çok keyifli olabilir. Yılbaşını evde kutlamanın en güzel tarafı, kendi hazırladığınız yemeklerle, mezelerle ve atıştırmalıklarla evinizde adeta bir parti ortamı oluşturmaktır. Yeni yılı sevdiklerinizle birlikte, güzel niyetler ve iyi dileklerle keyifle karşılamanız için yılbaşı menüsü örnekleri arasından sizler için  öneriler hazırladık. Keyifli bir yılbaşı için bu pratik ve yapması kolay tariflerden yararlanabilirsiniz. 

Evde yılbaşı menüsü hazırlamak zannedildiği kadar zahmetli ve zaman alıcı değildir. Burada da her şeyde olduğu gibi sayısız seçenek vardır. Önemli olan bir çerçeve içerisinde sevdiğiniz tercihleri yapabilmek ve hangi kategorilerden ne tür yemeklerin sofranızda bulunmasını istediğinize karar vermektir. Yılbaşı için yemek menüsü tasarlarken, daha çeşitli alternatifler için mekanların hazır menülerinden ilham alabilirsiniz. Örneğin her zaman gitmeyi sevdiğiniz restoranların veya kafelerin yılbaşı menülerini incelemek ne tür bir yılbaşı sofrası kurmak istediğinizi anlamanıza yardım edebilir. 

Yılbaşı Menüsü Hazırlamanın En Pratik Yolları

Yılbaşı için yemek menüsü oluştururken bir çerçeve belirlemek önemlidir. Aksi takdirde çok fazla çeşit ve tüketebileceğinizden fazlasını hazırlama riski vardır. İyi bir menü her zaman bazı kategorilerden oluşur. Her kategoriye bir veya birkaç seçenek tercih ederek nasıl bir menü hazırlamak istediğinizi aşağı yukarı belirleyebilirsiniz. Yılbaşı menüsü kategorileri için sevdiğiniz restoranların yılbaşı menülerini inceleyerek ilham alabilirsiniz. Belli başlı bazı kategoriler şöyledir; çorbalar, ara sıcaklar, mezeler, zeytinyağlılar, ana yemek ve tatlılar. 

Yılbaşı menüsü evde hazırlandığında en çok tercih edilen çorbalar genellikle balkabağı çorbası, kremalı mantar çorbası ve yayla çorbasıdır. Çorbanın ardından ara sıcaklar için mini pidecikler, kaşarlı mantar ızgaralar, paçanga veya sigara böreği, falafel, mücver veya içli köfte gibi alternatiflerden hazırladığınız konsepte uygun olanları tercih edebilirsiniz. Bir veya iki çeşit ara sıcak fazlasıyla yeterli olacaktır. Mezeler deyince Türk Mutfağı son derece zengindir. Haydari, patlıcan salatası, şakşuka, kısır, girit ezmesi, fava veya humus gibi en sevilen mezelerden zevkinize göre bir tepsi hazırlayabilirsiniz. Soğuk tabaklar arasında yer alan zeytinyağlılar da aslında mezeler grubunda değerlendirilebilir. Barbunya pilaki, sarmalar ve borani çeşitleri yılbaşı sofra menüsü için rahatlıkla tercih edilebilir. Ana yemek deyince yılbaşında ilk akla gelen hindidir. Fırında bütün olarak veya parça olarak hazırlanabilen birçok hindi tarifi bulunur. Yılbaşı sofranızda ana yemek olarak mutlaka hindi veya bütün tavuk seçmek zorunda değilsiniz. Bu sofranın manası sevdiklerinizle birlikte keyifli bir şekilde, hem göze hem damağa hitap eden bir masada yeni yıla girmektedir. Yılbaşı evde yemek menüsü olarak tavuk veya hindi yerine kebaplar, fırında etler, tandır usülü pişen et güveçleri tercih edebilirsiniz. 

Yılbaşı Menüsü Örnekleri

Yılbaşı sofranızda ana yemek olarak tercihiniz hindi veya tavuktan yana ise, fırında sebzeli tavuk veya hindiyi kestaneli yılbaşı pilavı ile birlikte hazırlayabilirsiniz. 

Fırında Sebzeli Tavuk veya Hindi Tarifi

Tavuğu veya hindiyi bütün olarak fırında hazırlamanın en pratik yolu kanatları ve butları hafifçe bağlayarak biraz haşladıktan sonra, sosa bulayıp nar gibi kızarana kadar fırına vermektir. Ancak dilerseniz hiç haşlamadan, iç kısmını sebzelerle veya pilavla doldurarak iyice sosa bulayarak 3 saat kadar fırında da pişirebilirsiniz. Fırında en lezzetli tarifler için kullanabileceğiniz karışım için gereken malzemeler şunlardır:

  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Adaçayı, biberiye, kekik
  • Karabiber, tuz
  • İsteğe göre zerdeçal

Kestaneli Yılbaşı Pilavı Tarifi

Eğer ana yemek olarak hindi veya tavuk seçtiyseniz, kestaneli yılbaşı pilavı yanına çok yakışacaktır.  İşte gereken malzemeler:

  • 2 su bardağı pirinç
  • 250 gram kestane
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ ve 2 dolu yemek kaşığı tereyağı
  • 1 paket kuş üzümü
  • 3 su bardağı tavuk suyu
  • Tarçın, tuz, karabiber
  • 1 ortaboy soğan

Öncelikle pirinci ve kuş üzümlerini ayrı ayrı ılık suda ıslayın. Kestanelere çizik attıktan sonra zevkinize göre haşlayabilir veya kebap yapabilirsiniz. Pişirdikten sonra kabuklarını soyup doğrayın. Yağı pilav tencerenize alıp soğanları kavurun. Pirinci ilave edip biraz çevirdikten sonra kestaneleri, kuş üzümünü baharatları ve tavuk suyunu ilave edin. Pirinçler göz göz olunca ocağı kapatıp pilavı dinlenmeye bırakın. Kestaneli yılbaşı pilavınız hazır. Afiyet olsun!

Yılbaşı sofralarınızı süsleyecek birbirinden güzel sofra aksesuarları ve yemek takımı seçenekleri için Evidea’yı ziyaret edin!