Mevsiminde yetişen sebze ve meyvelerin tadı bir başkadır. Kış geldiğinde yazın yediklerinizi özleyenlerden misiniz? Günümüzde çoğu sebze ve meyveyi derin dondurucuda saklıyoruz ama maalesef buzdolaplarının da bir kapasitesi vardır. Bu yüzden alternatif saklama yöntemleri bulmaya yöneliriz.

Sebze ve meyveleri kış mevsiminde de tüketmek için kurutma, salamura ve konserve yapımı gibi yöntemler mevcuttur. Bu gıdaların besin değerlerini kaybetmeden, ekonomik ve sağlıklı bir şekilde tüketmemizi sağlayacak en akıllıca yöntem konserve yapımıdır. Konserve yapımı aslında düşündüğünüzden çok daha kolay ve eğlenceli bir işlemdir.

Konserve yiyeceklerin ısıyla sterilize edilerek uzun zaman bozulmadan saklanabilmesini sağlayan bir muhafaza yöntemidir. Bakteri üremesinin imkansız olduğu havasız bir ortamda saklanan sebze ve meyveler bu şekilde uzun süre bozulmayacaktır. Hava almadan ilk günkü tazeliğinde kalacaktır. 

Konserve yapımı için ağzı kapaklı cam kavanoz edinmek yeterlidir. Cam kavanozlar ve kapakları konserve yapımından önce güzelce yıkanıp durulanmalıdır. Daha sonra kaynayan su dolu bir tencere içerisine batırılarak sterilize edilmelidir. Kavanozlar çatlak, kapaklar kirli ve paslı olmamalıdır. 

Konserve yapımında kullandığınız cam kavanozları bir dahaki seneye yeniden kullanabilirsiniz. Ancak kapakların yeni olması çok önemlidir. Vakumlanma işlemenin en önemli parçası sorunsuz ve temiz kapaklardır.

Nelerin konservesi yapılır?

Domates konservesi

Yaz aylarında yemeklerde bolca kullandığınız domates, kış mevsiminde de sofralarınızda aynı lezzetiyle yer alsın istiyorsanız domates konservesi hazırlayabilirsiniz. 

Domatesleri güzelce yıkayıp kabuklarını soyduktan sonra doğrayın. Bir tencerenin içerisine alarak üzerine tuz ekleyin. Yumuşayana ve suyu azalana kadar pişirin. Henüz kaynar haldeyken sterilize ettiğiniz cam kavanozların içerisine paylaştırın. Ağız kısmını güzelce temizleyin ve kapakla güzelce kapatıp ters çevirin. Domates konserveniz 3-4 saatte vakumlanacaktır. 1-2 seneye kadar kavanozun kapağını açmadan saklayabilirsiniz.

Menemenlik konserve

Kış aylarında pratik tarifler işten yorgun olarak gelenler için büyük kolaylıktır. Menemen de bu pratik tariflerden birisidir. Ancak yaz mevsimindeki domates ve biberlerle yapılan menemenin lezzetini yakalamak çok zordur. Ama merak etmeyin menemenliğinde de konservesini yapabilirsiniz. 

Sivri biberleri yağda kavurun. Doğranmış domatesleri de aynı bir tencerede pişirin. Suyu azalan domatesler ve hafifçe pişirdiğiniz biberleri birleştirin. Biraz tuz ilave ederek 2-3 dakika kaynatın. Sıcak halde kavanozlara doldurduğunuz menemenliğin ağzını sıkıca kapatıp ters çevirin. 3-4 saatte vakumlanan kavanozları düz hale getirerek 1-2 seneye kadar saklayabilirsiniz.

Taze fasulye konservesi

Yazın en sevilen sebzelerinde olan taze fasulye, kış aylarında maalesef aynı lezzetinde olmayacaktır. Yemek yapmaya hazır bir şekilde taze fasulye konservesi hazırlamak sandığınızdan çok daha kolay.

Taze fasulyeleri yıkayın ve saplarını temizleyerek doğrayın. Hazırladığınız taze fasulye miktarının yarısı ağırlığındaki domatesin kabuklarını soyarak doğrayın. Derin bir tencere içerisine koyduğunuz domates ve taze fasulyeyi kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık 5 dakika kadar ağzını kapakla kapatarak pişirin. Hiç beklemeden kaynar haldeyken cam kavanozlara paylaştırın. Kavanozların kapaklarını iyi bir şekilde kapatın ve ters çevirerek vakumlanmasına izin verin.3-4 saatte vakumlanan kavanozları düz hale getirerek 1-2 seneye kadar saklayabilirsiniz.