Zamanımızın çoğunu geçirdiğimiz evlerimizin nasıl koktuğu oldukça önemli. Evlerimizde kullandığımız kokuların tamamının günlük yaşamımız ve ruh halimiz üzerinde etkili olduğu ise bilinen bir gerçek. Günün farklı zamanlarında kullanılan kokular direkt olarak yaşam kalitemiz üzerinde etkili oluyor.

Özellikle kış aylarında havasız kalan evler, mutfakta pişen kızartma ya da balık gibi yemekler ve benzer nedenlerle evin kokusundan zaman zaman rahatsızlık duyarız. Evlerde sıklıkla temizlik yapılsa da her seferinde perdeleri, halıları yıkamak ya da silmek mümkün olamıyor. Bu nedenle evde bulunan mefruşata sinen kokuları yok etmek içinse kendi yapacağınız doğal oda kokusu oldukça iyi bir fikir olabilir.

Neden Doğal Oda Kokusu Kullanılmalı?

Eve sinen istenmeyen kokuları önlemek için çok sayıda alternatif bulunuyor. Çeşitli oda parfümleri ya da muma benzeyen yapılarıyla havaya temas ettikçe kokusunu bulunduğu ortama yayan parfüm çeşitleri ev kokuları arasında en bilinen ürünlerden sadece birkaçı. Ancak bu ürünlerin içerdiği kimyasal maddelerin insan sağlığı üzerinde direkt olumsuz etkisi olduğu da bilinen bir gerçek. Özellikle evde nefes darlığı yaşayan, koah gibi çeşitli rahatsızlıkları olan ya da astımı olan kişiler varsa bu ve benzer alternatiflerin kullanılması kesinlikle önerilmiyor. Ayrıca evde evcil hayvan besliyorsanız bu ve benzer kokuların hayvanlar üzerinde de olumsuz etkisi bulunuyor. Bu nedenle doğal oda kokularına yönelmeniz ve evde bu kokuları kullanmanız tavsiye ediliyor. Peki, doğal oda kokusu nasıl yapılır? Evde doğal oda kokusu yapımı ise tahmin ettiğinizden çok daha kolay. En çok uygulanan yöntem ise doğal yağlardan oda kokusu yapmak. Doğal oda kokuları farklı şekillerde yapılabiliyor. Belirli reçeteleri var. Bu reçetelere uyarak dilediğiniz kokuları yapmanız mümkün. Hem de tamamen organik!

Doğal Oda Kokusu Tarifleri

Evde kolaylıkla yapabileceğiniz doğal oda kokusu tariflerini sizin için derlerdik. Bu tarifler dışında da beğendiğiniz kokuları aynı yöntemle hazırlayabilir kendi tariflerinizi ve kokularınızı kolayca yapabilirsiniz.

En Sevilen Kokulardan: Vanilya

Bu kokuyu yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler şöyle sıralanıyor:

·       25 gram vanilya,

·       1 adet çubuk tarçın,

·       8 adet tane karanfil.

Öncelikle malzemelerin tamamını bir tencerede iyice kaynatın. Kaynadıktan sonra malzemeleri temiz kaba aktarın. İyice soğuyana kadar bekleyin. Soğutmak için dolap ya da buzluğa koymayın. Oda sıcaklığında soğuyan karışımı minik şişelere doldurun ve evinizin dilediğiniz her köşesinde kullanın.

Tarçınlı ve Okaliptüslü

Bu kokuyu yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler şöyle sıralanıyor:

·       Küçük bir cam şişe (spreyli de olabilir),

·       Bambu çubukları,

·       Organik okaliptüs yağı,

·       Organik tarçın yağı,

·       Limon.

Öncelikle şişenin içine içme suyu koyun. Yaklaşık 500 ml su için 5 damla organik tarçın yağı, 2 damla organik okaliptüs yağı ve 3 damla da limon ekleyin. Belirli bir süre bekledikten sonra dilerseniz bambu çubuklarını şişenin içine koyarak şişeyi koku vereceği uygun bir yere bırakın, dilerseniz de sprey şeklinde kullanın.

Odunsu Aromalar

Eğer odunsu aromalardan hoşlanıyorsanız bu doğal oda kokusu tam size göre. Bu kokuyu yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler ise şöyle sıralanıyor:

·       1 lt sprey şişesi,

·       1 litre su,

·       Köknar yağı,

·       Çam yağı,

·       Ardıç yağı.

Suyu şişenin içine koyun. Ardından aromatik yağların her birinden damla suyun içine damlatın. Bir süre bekledikten sonra evin dilediğiniz her köşesine püskürtün.

Doğal Oda Kokusu Kullanmanın Faydaları

Evinizde doğal kullanmanızın çok sayıda faydası var. Sevdiğiniz, hoş kokular öncelikle ruh haliniz üzerinde oldukça etkili. Yatak odasında kullanacağınız kokular uyku kalitenizi artırırken, salonda kullandıklarınız daha huzurlu ve samimi bir ev ortamı yaratmanıza yardımcı olabilir. Banyoda kullandıklarınız kendinizi şımartmanıza, mutfakta kullandıklarınız ise iştahınızın artmasına neden olabilir. Ayrıca tamamen organik olan içerikleri nedeniyle sağlığınızla ilgili endişe etmeniz gereken bir durum oluşmaz. Bu nedenle yapmanız gereken tek şey beğendiğiniz kokuların doğal versiyonlarını, evde kendi kendinize ve basit tarifler kullanarak yapmak. Ev için kullanabileceğiniz stres azaltıcı kokular ve tarifleri ise şöyle sıralanıyor:

Stres Düşmanı Lavantalı Oda Kokusu

Gün içinde strese girmeye neden olan çok sayıda etkenle baş etmek zorunda kalıyoruz. Bu nedenle eve geldiğinizde stresinizi tamamen atmanızı ve kendinizi iyi hissetmenizi sağlayan lavantalı oda kokusu size çok iyi gelecek. Lavantalı oda kokusu yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler ise şöyle sıralanıyor:

·       1 lt spreyli cam şişe,

·       1 lt su,

·       200 gr kurutulmuş lavanta,

·       30 gr karanfil (yaklaşık 1 yemek kaşığı),

·       1 adet çubuk tarçın,

·       30 gr anason (yaklaşık 1 yemek kaşığı),

·       30 gr muskat cevizi (yaklaşık 1 yemek kaşığı).

Malzemelerin tamamını büyük bir tencerenin içine alın. Tencerenin içine 1 litre soğuk su koyun. Kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladıkça evinizi lavanta kokusu kaplayacak. Kaynayan karışımı oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Tamamen soğuduktan sonra spreyli şişeye karışımı doldurun. Evin dilediğiniz her yerinde kullanabilirsiniz.

Baharatlarla Ruhunuz Dinlensin: Baharatlı Oda Kokusu

Bulunduğunuz ortamı daha sıcak, samimi ve huzurlu bir hale getirmek istiyorsanız bu tarif tam size göre! İçinde bulunan hindistan cevizi ve vanilya ruhunuzu dinlendirirken, tarçın enerjinizi yenileyecek. Baharatlı oda kokusu yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler ise şöyle sıralanıyor:

·       1 lt spreyli cam şişe,

·       1 lt su,

·       7 damla organik hindistan cevizi yağı,

·       7 damla organik tarçın yağı,

·       7 damla organik vanilya özü.

Malzemelerin tamamını büyük bir kaynama tenceresinin içine koyun. Malzemelerin üzerine 1 litre soğuk suyu ilave edin ve kaynamaya bırakın. Kaynayan karışımı oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Tamamen soğuduktan sonra spreyli şişeye karışımı doldurun. Ve oda kokunuz hazır!