Gelişen teknoloji sayesinde home office olarak adlandırılan evden çalışma günden güne yaygınlaşıyor. Bu sebeple eskiden çoğunlukla ders çalışmaları için çocuk ve genç odalarında bulunan çalışma masaları artık her evde bulunan eşyalar arasında yer alıyor. 

Bazen farklı odalarda bazen de çalışma odasına konumlandırılan masaların düzeni kolay bir şekilde işlerinizi halletmeniz için büyük öneme sahip. Peki çalışma masası düzeni yaparken nelere dikkat etmek lazım? Verimli ve rahat bir çalışma için masa düzeninde neler bulunması gerekiyor? Yazımızda bu soruların yanıtlarını sizler için derledik. 

Öncelikle çalışma masası düzeni oluştururken odaklanmayı zorlaştıran ve kalabalık yaratan eşyaların ortadan kaldırılması gerekiyor. Gereksiz eşyaları tamamen kaldırırken gerekli gördüklerinizi ise çekmecelere dizebilirsiniz. Yeterli depolama alanınız yoksa bunun için keson dolaplardan faydalanabilirsiniz. Böylelikle hem dağınıklıktan kurtulup hem de ihtiyaç duyduğunuz eşyalara istediğiniz an kolaylıkla erişebilirsiniz. Eşyalarınızı yerleştirirken sıklıkla kullandıklarınızı üst çekmelerde depolamanız da size rahatlık sağlar. Kalabalığı ve dağınıklığı önlemek için çekmece içi düzenleyiciler de birebir. Bu düzenleyiciler sayesinde gerekli eşyalarınızı zaman kaybetmeden anında bulabilirsiniz. Keson dolapların tekerlekli modellerini kolay bir şekilde hareket ettirerek çalışma masanızın altında ya da yanında kullanabilirsiniz. Pratik bir şekilde duvara monte edilebilen raflar da düzen sağlamada büyük yardımcı oluyor. Bu raflara kitap ve dergilerin yanı sıra çeşitli dekoratif eşyalar yerleştirmeniz de hoş bir görünüm sunarak çalışma alanınızın atmosferini değiştiriyor. 

Çalışırken kullanılan bilgisayar, laptop ve tablet gibi elektronik cihazlar olmaz olmazlar arasında bulunuyor. Bu cihazları masanızda rahat kullanmanıza olanak tanıyan bir yere yerleştirmeniz ve diğer eşyalarınız için yeterli alan bırakmaya dikkat etmeniz gerekiyor. Masaüstü bilgisayar kullanıyorsanız ve geniş bir ekranınız varsa monitör yükseltici standları tercih edebilirsiniz. Alandan tasarruf etmenizi sağlayan bu standların altında bulunan bölme kullanmadığınız zamanlarda klavyelerinizi saklama imkanı sunuyor. Çekmeceli modeller ise ekstra depolama alanı sağlıyor. Tablet standları da hem cihazı rahat kullanmak hem de düzen sağlamak açısından avantaj sunan eşyalar arasında yer alıyor.  

Çoğu zaman çalışmak için yeterli motivasyonu bulamıyorsanız çalışma masası düzenine ekleyeceğiniz birkaç ufak detay size yardımcı olur. Duvara asabileceğiniz motive edici sözlerin yer aldığı tablolar ihtiyaç duyduğunuz çalışma azmini sağlıyor. Sevdiğiniz kişilerin fotoğraflarını koyduğunuz çerçeveler de masa düzeninde yer alarak motivasyon kaynağı oluyor. Çalışmaktan yorulduğunuzda ya da bir molaya ihtiyacınız olduğunda güzel bir manzara resmi dinlenmenizi sağlayarak veriminizi artırıyor. Bu tarz motive edici dekorasyon ürünlerini kullanırken dikkat etmeniz gereken fazla kalabalıktan kaçınmak olmalı. İsterseniz bütün bu resim ve fotoğrafları duvara monte edilen panolara asarak hem derli toplu hem de şık bir görünüm elde edebilirsiniz. Mantar pano modelleri raptiye yardımıyla kolaylıkla notları ve resimleri üzerine asmanızı sağlıyor. Düzen sağlama açısından kullanışlı bir ürün olan metal panolar ise daha fazla seçenek sunuyor. Yapmanız gerekenleri hatırlatan notlar, hatırlanmaya değer anlarınızın ölümsüzleştiği fotoğraflar ve ilham veren sözlerin yanı sıra bu panolara elinizin altında bulunmasını istediğiniz makas, saat ve gözlük gibi eşyalarınızı da asabilirsiniz. Metal panolara asabileceğiniz kumaş cepler ise kalemlik olarak kullanmak için farklı bir alternatif yaratıyor. 

Çalışma masasında sayıca en çok bulunan ve sürekli kaybedilen ürünlerden biri kalemler. Günümüzde yazı yazmak için çoğunlukla klavyeler kullanılsa da henüz tam olarak kalemlerin yerini alabilmiş değil. Çeşit çeşit ve renk renk olan kalemler özellikle kırtasiye tutkunları için vazgeçilmez. Kalemleri bir arada tutmak için kullanılan kalemlikler masa düzeninde mutlaka bulunan ürünler. Birbirinden şık tasarımlara sahip olan kalemlikleri düzenli bir görünüm için tercih edebilirsiniz. Birden fazla kalemlik kullanarak kalemleri renk ve çeşitlerine göre dizebilirsiniz. Bu sayede istediğiniz kaleme kolayca anında ulaşabilirsiniz. 

Renklerin insan psikoloji üzerindeki etkisi malum… Çalışma masasının önünde konumlandırıldığı duvarı farklı renklere boyayarak bu etkiden yararlanabilirsiniz. Canlı renkleri seçmek enerjik bir atmosfer yaratıyor. Pastel tonlar ise ortama dinginlik katarak huzur veriyor. Seçilecek rengin masayla ve kullanılan eşyalarla uyumlu olması göz yormayan ve dikkat dağıtmayan bir ortam oluşturmanızı sağlıyor. Renk seçiminde büyük öneme sahip olan bir diğer faktör odanın aydınlığı. Eğer ortam karanlıksa koyu renklerden kaçınmak gerekiyor. Yeterli aydınlığa sahip bir mekan için ise fazla aşırıya kaçmadan yoğun ve koyu renkleri kullanmak mümkün.  

Çalışma masası düzeninde yer alan aydınlatmalar odanın şartlarına uygun olarak seçilmesi gereken ürünler arasında bulunuyor. Güneş ışığı her zaman en ideal aydınlatma şekli. Bu doğal ışıktan faydalanmak için çalışma masanızı pencere önüne kurabilirsiniz. Eğer böyle bir imkanınız yoksa en azından masayı güneş ışığının arkanızdan yansımasını engelleyecek şekilde hizalamaya dikkat edin. Aksi halde özellikle mönitörlerde yaşanacak parlamadan dolayı işlerinizi halletmekte zorlanabilirsiniz. Yine bu durum gölgenizin masanın üzerine düşmesini sağlayarak işlerinizi aksatabilir. Yeterince aydınlık olmayan mekanlarda ya da gece çalışırken masa lambası kullanmanız büyük kolaylık sunuyor. İstediğiniz yöne doğru ayarlayabileceğiniz güçlü bir ışık kaynağı hem net bir görüş hem de iyi konsantre olmanızı sağlıyor. 

Bu önerileri dikkate alarak en iyi çalışma masası düzenini oluşturabilirsiniz. Bu doğrultuda kendi ihtiyaçlarınız ve zevklerinize uygun tercihler yaparak verimli ve konforlu bir çalışma ortamına sahip olabilirsiniz.