Kime sorsanız ev temizliğinin en zor ve zaman alan kısmı olarak yerleri süpürmek cevabını alırsınız. Zemindeki kir ve tozları yüksek emiş gücü sayesinde haznesinde toplayan elektrikli süpürgeler kullanımı güç gerektiren ürünlerdir. Kullanımı sırasında ayağa dolanan kabloları ve taşıması zor hantal yapıları da temizlik yapmayı zahmetli bir hale dönüştürür. Bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak için tasarlanan robot süpürgeler ise kendi kendilerine evi süpürerek pratiklik ve konfor sağlar. Her ne kadar bu cihazlar standart süpürgelere göre birçok açıdan avantaj sunsa da unutulmamalıdır ki çoğunlukla günlük temizlik için kullanıma daha uygun ürünlerdir. Derinlemesine ve detaylı bir temizlik için standart elektrikli süpürgeleri kullanırken evinizi kısa aralıklarla düzenli olarak süpürmek için bu teknolojiden faydalanabilirsiniz. Gelişen teknolojiyle beraber robot süpürgelere gün geçtikçe yeni özellikler ekleniyor. Bu durum da tercih yaparken kafa karışıklığına sebep olabiliyor. En iyi robot süpürge hangisi sorusunu cevaplamak için robot süpürgelerin ne işe yaradığını ve özelliklerini iyi bilmek gerekiyor. Geriye ise ihtiyacınız doğrultusundan size en uygun özellikleri sunan modeller arasından seçim yapmak kalıyor.  

Akıllı Robot Süpürge Ne İşe Yarar?

Robot süpürgeler, farklı emiş türlerine sahip, her türlü tozu ve kırıntıyı insan gücü olmadan kendi başına süpürebilen akıllı cihazlardır. Halı, parke, laminat, mermer ve fayans gibi farklı yüzeylerde takılmadan sorunsuz bir şekilde çalışabilen bu robotlar toz, evcil hayvan tüyü ve kırıntı gibi her türlü kiri haznesinde toplayarak etkili bir temizlik sağlar.   

Robot süpürge ve temizlik robotu olarak farklı şekillerde adlandırılan modeller esasında aynı üründür. Bazen süpürme işleminin yanı sıra mop yani paspaslama yapma seçeneği de sağlayan modeller temizlik robotu olarak kullanıcılara sunulabilmekte. Bu ürünler alt kısımlarında bulunan moplar sayesinde süpürme işlemi bittikten sonra yerleri de siliyor.

Robot Süpürge Özellikleri Nelerdir?

Robot süpürgeler hakkında araştırma yapacak olursanız ürünlerin marka ve modellerine göre sayısız özellikle karşılaşmanız mümkün. Kafa karışıklığına yol açmayacak şekilde süpürgelerin genel özelliklerini sizler için derledik.

Robot süpürgeler üzerinde bulunan sensörler sayesinde duvar ya da eşya gibi engellerle karşılaştığında yolunu değiştirerek süpürme işlemini tamamlayabiliyor. Merdiven kenarlarına geldiğinde durarak düşmeyen süpürgelerin bazı modelleri belirli bir yüksekliğe kadar kapı eşiği gibi engelleri de aşabiliyor. Hafif ve ufak boyutları koltuk, sehpa ve yatak altlarına kolaylıkla girerek ulaşılması zor yerlerdeki tozları da alıyor. Bu sayede temizlik sırasında eşyaların yerlerini değiştirme zahmetinden sizleri kurtarıyor. 

Akıllı telefonlarla eşleşebilen modeller uzaktan kontrol etme imkanı sağlıyor. Böylelikle akıllı robotunuzu evde yaşanan ufak kazalar sonucunda yere dökülenleri temizlemek için belirli bir bölgeye yönlendirebilirsiniz. Gelişmiş kontrol özelliği bulunan süpürgeleri cep telefonları vasıtasıyla evde olmadığınız zamanlarda çalıştırmanız da mümkün oluyor. Aynı zamanda bu özellik cihaz çalışırken temizleme etkinliğini ve rotasını da takip etme şansı sunuyor.

Bazı modellerde bulunan haritalama özelliği ürünlere eklenen lazer ve kamera sistemi ile mümkün oluyor. Bu modeller her odanın ayrı ayrı haritasını çıkararak mekan için sistematik bir temizlik sunuyor. Daha önce temizlediği alanın tekrar üzerinden geçmeden daha hızlı bir şekilde süpürme işlemini tamamlıyor. Sonrasında kendi başına diğer odalara geçerek tüm evi siz yönlendirmeden temizliyor. Modellerde yer alan sanal duvar özelliği süpürgenin girmesini istemediğiniz alanlar için görünmez bir engel oluşturuyor. 

Kablo kalabalığı yaratmadan şarjlı bir şekilde çalışan süpürgeler gücü tükendiğinde şarj istasyonuna kendi gidebiliyor. Eğer haritalama sistemi varsa şarjı dolduktan sonra temizleme işlemine kaldığı yerden devam edebiliyor. Gün geçtikçe robot süpürgelere eklenen yeni özellikler cihazları daha da bağımsız bir şekilde çalışır hale getiriyor.

Bunlarda biri olan otomatik toz torbası boşaltma özelliği sayesinde süpürgeler şarj istasyonuna dönerek dolan haznelerini kendi boşaltıyor. 

Robot süpürgeler belirli zamanlarda çalışmak üzere programlanabiliyor. Özellikle siz iş yerindeyken çalışması için cihazı ayarlayarak eve döndüğünüzde temiz bir ortamla karşılaşmanın keyfini yaşayabilirsiniz. Cihazın çalışma düzenini günlük ve haftalık olarak programlayarak her daim kir ve tozlardan arındırılmış hijyenik bir mekana sahip olabilirsiniz. 

Paspaslama yapabilen modelleri süpürmenin yanı sıra yerleri silmek için de tercih edebilirsiniz. Bu robot süpürgeler altlarında bulunan mikrofiber bez ve gövdesinde yer alan su tankından oluşuyor. Ayrıca bu bezlerin ıslaklık seviyesini ayarlamak da mümkün oluyor. Yalnız bu özellik sadece hafif lekeler ve kirleri temizlemek için uygundur. 

Akıllı robot süpürgelerin farklı emiş türlerine sahip olan modelleri de ürünler arasında yer alıyor. Genel olarak ıslak ve kuru emiş türünde üretilen cihazları ihtiyacınız doğrultusunda seçebilirsiniz. Her iki emiş türünü bir arada sunan modeller ise farklı kirler ve yüzeyler için seçim yapmanıza olanak tanıyor.

Genel olarak bu şekilde özetlenebilen akıllı robot süpürge özelliklerinden beklentilerinize uygun olanları belirleyerek en iyi modeli seçebilir, pratik ve zahmetsiz bir şekilde evinizin temizlik ihtiyacını giderebilirsiniz.