Kış aylarının kurtarıcısı, ısıtmanın yetmediği ya da sorunlu olduğu mekânlarda en sık kullanılan ürünlerden biri olan elektrikli battaniyeler, insan hayatının vazgeçilmezlerinden biri haline gelmiş durumda. Evde oturduğunuz koltuğu ya da yatağınızı ısıtmak için kullanabileceğiniz elektrikli battaniyelerin, soğuğu kesme özelliğinin dışında nem ve rutubeti kurutma ya da önlemek gibi çeşitli faydaları da var. Ayrıca uyku kalitenizi de artıran bu battaniyeler, odanın tamamını ısıtma zorunluluğunu da çoğu zaman ortadan kaldırdığından dolayı enerji tasarrufu yapmanızı da sağlar. Elektirikli battaniyeler tek kişilik ya da iki kişilik olacak şekilde kumandalı ve kumandasız şekilde üretilir. Kumandalı elektrikli battaniyeler, ısıyı dilediğiniz şekilde ayarlama imkânı verdiğinden dolayı kullanım açısından daha avantajlıdır. Sabit ısı veren elektrikli battaniyelerde ise ısıyı ayarlama şansınız olmasa da kullanımı pratik olduğundan dolayı tercih edilen ürünler arasında yer alır. Kumandasız, ısı kademesiz olan battaniyeler standart olanlara göre biraz daha yüksek fiyatlıdır.

Elektrikli Battaniye Nasıl Kullanılır?

Elektrikli battaniyeler farklı ebatlardaki yataklarda kolay kullanılabilmesi için farklı boyutlarda üretilir. Bu nedenle ilk olarak elektrikli battaniye satın alırken yatağınızın ölçülerine uygun bir ürün tercih etmenizi öneriririz. Yatağınız için en uygun ebatlardaki battaniyeyi aldıktan sonra çarşafı sermeden battaniyeyi yatağınıza serin. Elektrikli battaniye ile vücudunuzun direkt şekilde temas etmemesi en uygun kullanım şekli olarak bilinir. Ayrıca battaniyenin yatak üzerine düzgün şekilde serilmesi gereklidir. Kırışık ya da bazı kısımları katlanmış olarak sermeniz durumunda elektrik devleri zarar görebilir. Bu durum ise tehlikeli sonuçların yaşanmasına sebep olabilir.  Elektrikli battaniyenizin fişini yatmadan önce prize takabilirsiniz. Böylece siz yatmadan öncesinde yatağınız ısınmaya başlamış olur. Eğer kumandalı ve ısı ayarlı bir battaniye kullanıyorsanız, öncesinde istediğiniz sıcaklığa ayarlayabilirsiniz. İçinde bulunan rezistanslar sayesinde battaniyeniz sizin ayarladığınız ısı sıcaklığına kadar ısınacak ve sonrasında ise bu ısı sabit kalarak korunacaktır. Uyumadan önce elektrikli battaniyenizin elektrikle bağlantısını mutlaka kesmeniz gerekir. Bir kaza yaşanmaması için uyuduğunuz süre boyunca elektrikli battaniyenin çalışır durumda olmaması önemlidir.

Elektrikli Battaniye Ne Kadar Elektrik Harcar?

Elektrikli battaniye satın almayı düşünen kişilerin en sık sorduğu soru elektrikli battaniye ne kadar elektrik yakar sorusudur. Elektrikli battaniye fiyatları, battaniyenin harcadığı elektriğe, tek kişilik mi yoksa çift kişilik mi olduğuna ve üretiminde kullanılan malzeme kalitesine değişiklik gösterir. En yüksek fiyatlı olanlar, ılık ya da sıcak gibi üzerinde farklı ayarları olan battaniyelerdir. Bu modelleri ılık seviyesinde kullandığınızda hemen hemen 40 watt, sıcak ayarında kullandığınızda ise ortalama olarak 80-100 watt arasında elektrik tüketimi olur. Genel olarak elektrikli battaniyelerin tamamı oldukça az elektrik tüketimi yapan ürünler olarak öne çıkar. Tüm modelleri için genel bir ortalamadan bahsetmek gerekirse, çalıştıkları süre boyunca ortalama 85 watt civarında bir elektrik sarfiyatından bahsetmek mümkündür. Karşılaştırmalı şekilde örneklendirmek gerekirse, evlerde kullanılan eski tip ampüller kadar elektrik kullandığı rahatlıkla söylenebilir. Fiyat olarak değerlendirilmesi durumunda ise 85 watt elektrik tüketimi olan bir battaniyenin sürekli şekilde 24 saat boyunca kullanılması durumunda 100 TL gibi bir faturayla karşılaşılacağını söylemek mümkündür. Ancak elektrikli battaniyeler sürekli olarak çalıştırılmadığından dolayı normal şekilde kullanımlarının olduğu durumlarda aylık faturanıza ek ortalama 20 lira daha ödemeniz gerekecektir. Bu da elektrikli battaniyeleri en ekonomik ısınma türlerinden biri haline getirir.

Elektirikli Battaniye Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Elektrikli battaniye kullanımında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar aşağıdaki şekilde sıralanır:

·       İdrarını tutmakta zorlanan ya da tutamayan yaşlılar, çocuklar ya da bebeklerde battaniye kullanılmamalıdır. Battaniyelerin kesinlikle sıvılarla temas etmemesi gerekir.

·       Hastalık sırasında, hasta olan kişinin istifra etme olasılığı varsa kullanılmamalıdır.

·       Evinizde kedi ve köpek gibi minik dostlarınız varsa battaniyeleri onlardan ayrı bir yerde tutmalısınız. Kedi ya da köpeklerin battaniyeyi ısırma ya da tırmalama ihtimali istenmeyen sonuçlara yol açabilir.

·       Battaniyenizi sakladığınız yeri doğru şekilde seçmelisiniz. Battaniyenin yüzeyine zarar verme ihtimali olan kesici, delici ya da yüzeyini zedeleme ihtimali olan yüzeylerde saklamamalısınız.

·       Yatağınızın türü de elektrik battaniye kullanımında önemlidir. Pamuklu ya da yün bir yatak kullanıyorsanız, bu yataklarda oluşması muhtemel büzüşme, kırışma ya da katlanma gibi çeşitli durumlar battaniyenize zarar verecektir.

·       Elektrikli battaniyeler taşınırken normal bir battaniye gibi taşınmalı, kablosundan, elektrik aksamında ya da kumandasının bağlı olduğu kordondan çekerek taşınmamalıdır. Bu şekilde taşırsanız elektrik battaniyeniz büyük olasılıkla bir süre sonra zarar görecektir.

·       Elektrikli battaniye yatağa serilerek kullanılmalı, iğne ya da ona benzer çeşitli metallerle yatağa sabitlenmeye çalışılmamalıdır. Bu durumda elektrikli battaniyenin içinde bulunan aksam zarar görebilir ya da kısa devre yapabilir. Bu da kaza riskini ortaya çıkarır.

·       Elektrikti battaniyeler ütülenmez. Ütülemeniz durumunda içinde bulunan küçük teller ve rezistans zarar görebilir. Gereksiz şekilde ısınabilir kopmayalar ya da aşınabilir ya da bükülebilir.

·       Battaniyenizi saklayacağınız yer kuru ve temiz olmalıdır. Nemden ve rutubetten uzak şekilde muhafaza edebilirsiniz. Ayrıca kullanırken kullanım kılavuzuna uygun şekilde kullanmanız gerekir.

Elektrikli Battaniye Nasıl Yıkanır?

Elektrikli battaniyelerin normal battaniyelerde olduğu gibi yıkanmaması gerektiğini unutmamalısınız. Kesinlikle su değdirilmemesi gerekir. Ayrıca kuru temizleme de elektrikli battaniye için uygun değildir. Temizlerken kuru bir bezle silebilir ayrıca havalandırabilirsiniz. Kimyasal olan hiçbir maddenin de elektrikli battaniye temizliğinde kullanılmaması gerekir.