Duşakabinler banyoların en önemli bölümüdür dersek yanlış olmaz. Dolayısıyla da tıpkı banyomuzun diğer bölümleri gibi düzenli temizliğinin ve bakımının yapılması gerekir. Aksi takdirde zamanla sararmalar, lekelenmeler, kireçlenmeler kaçınılmaz hale gelir. Peki duşakabin temizliği nasıl yapılmalıdır?

Duşakabin gibi dar alanlar için kimyasal temizleyiciler kullanmak yerine doğal yöntemleri tercih edebilirsiniz. Evdeki malzemelerle kolayca hazırlayabileceğiniz doğal karışımlarla tertemiz bir duşakabine kavuşmanız mümkün.

Temizlikte tuz ve su etkisi

İşte size çok basit bir temizleyici… Özellikle su lekeleri için tuz ve sudan yararlanabilirsiniz.

Bir kap içerisinde yeteri miktarda karıştırdığınız tuz ve suyu, lekeli bölgeye uygulayabilirsiniz. Tuz sayesinde duşakabininizde oluşan lekelerden kurtulmanız mümkün.

Vazgeçilmez ikili kabartma tozu ve sirke

Temizliğin vazgeçilmez ikilisi olarak adlandırabileceğimiz kabartma tozu ve sirke yine işbaşında. Küçük bir kaba, bir fincan kabartma tozu ve bu kabartma tozunu hamurlaştıracak kadar da sirke koyun. Bu karışımı duşakabin yüzeyine bir bez ya da sünger yardımıyla sürün. Yaklaşık 15-20 dakika beklettikten sonra yıkayıp durulayın.

Sirkenin yardımcısı bulaşık deterjanı

Sirke ve bulaşık deterjanının birleşimiyle ortaya çıkan karışım da duşakabin temizliğinde etkili bir yöntem. Boş bir sprey şişesinin içerisine bir miktar bulaşık deterjanı ve sirke koyun ve çalkalayarak karıştırın. Karışımı duşakabinin yüzeyine sıkın ve yarım saat kadar bekleyin. Ardından temiz bir bezle önce ovarak silin daha sonra bol su ile yıkayın. Sabun ve kir kalıntılarını bu şekilde kolayca temizleyebilirsiniz.

Limonsuz olmaz

Limon ve sirke de duşakabin temizliğinde oldukça etkili. Bir kova suyun içerisine bolca sirke ve limon suyu ekleyin. Temiz bezi bu kovaya batırın ve bezle duşakabininizi temizleyin.

Aklınızda bulunsun

  • Duşakabin temizliğinin sık aralıklarla yapılması gerekir. Aksi takdirde lekeleri temizlemek daha zor olacaktır.
  • Her duştan sonra duş tenekesi havlu ya da bir bez yardımıyla kurulanırsa, sabun köpükleri duş teknesinin yüzeyine yapışmayacaktır.
  • Duşakabininizde inatçı kireç lekeleri varsa  kireç çözücü deterjan kullanmanız gerekecektir. Yüzeye sıktıktan sonra bir süre bekleyip ovalayarak lekeleri çıkartabilirsiniz.
  • Duş başlığı su ve kireç lekelerinin en fazla görüldüğü yerlerden biridir. Bu nedenle duşakabin temizliği yapılırken duş başlığı temizliğinin de unutulmaması gerekir.
  • İster doğal malzemelerle ister piyasada satılan çeşitli ile temizlik ürünleri ile yapılan duşakabin temizliğinde mutlaka uygulama yapılan bölge iyi durulanmalıdır. Aksi halde kalıntılar temizlenen bölgeye zarar verebilir.
  • Unutmayın ki duşakabin camı üzerindeki lekelenmelerin en büyük nedeni duş sonrası  camın düzgün şekilde kurumamasıdır. Bu nedenle banyodan çıkarken duşakabininizi -açık bırakarak kurumasını sağlamalısınız.