Makarna, Türk mutfağının bir parçası olarak öne çıkıyor. Genelde ana yemeğin yanında ve sonrasında yenmesine alışık olunan makarnanın içeriği zenginleştikçe ve makarna türleri arttıkça, ana yemek olarak da sofralarda kendine yer buluyor. Hem lezzetli hem de doyurucu olan makarnanın birden çok çeşidi bulunuyor. İçerikler ve soslar da genellikle makarna çeşitlerine göre değişkenlik gösteriyor. Makarna çeşitleriyse şöyle sıralanıyor:

·       Burgu makarna olarak bildiğimiz Fusilli Rotini,

·       Asıl adı Bucatini olan Fırın Makarna,

·       Deniz ürünlerinin vazgeçilmezi Linguini,

·       Adı pesto sos ve fesleğenle anılan Penne,

·       Tavuk ve kremanın değişmez adresi Fettucini,

·       Annelerimizin tercihi fiyonk makarna,

·       Kelebek makarna, asıl adıyla farfalle,

·       Peynirli makarnanın en özel hali dirsek makarna,

·       Deniz kabuğu görüntüsüyle öne çıkan Orecchiette,

·       Pratik yemek tariflerinin kurtarıcısı kalem makarna ve

·       Kıvrım kıvrım Taglitelle gibi farklı makarnalar uzun zamandır sofraları süslüyor.

Ama içlerinde öyle biri var ki adına özel gün bile düzenleniyor. Çoğu kişinin asla hayır demediği, köfteli ya da kıymalı olarak sıklıkla yapılan Spagetti, tüm bu makarnaların içinde en özeli. Her sene 4 Ocak’ta kutlanan Dünya Spagetti Günü’yle de adını tüm dünyaya duyurmayı başaran makarna türü olarak hepsinden bir adım öne çıkıyor. Uzun, silindirik ve ince bir yapıda spagetti tüm dünyada çok seviliyor ve en çok tüketilen makarna türlerinden biri olarak biliniyor. 1995’te yapılan Dünya Makarna Kongresi’nde ilan edilen 25 Ekim Dünya Makarna Günü’nden sonra diğer makarnalardan daha önde spagetti, kendine ayrı bir gün yaratmayı başardı. Bu nedenle her yıl 4 Ocak günü, Türkiye’de ve dünya da Dünya Spagetti Günü olarak kabul görüyor ve kutlanıyor.

Spagetti Nasıl Yapılır?

Herkesin çok sevdiği spagetti diğer makarnalara göre biraz daha değişik bir tarif olarak biliniyor. Peki, spagetti makarna nasıl yapılır sorusunun cevabı nedir, ona bakalım. Spagetti hamuru diğer makarnalardan daha farklı yapılır. Öncelikle ihtiyacınız olan malzemeleri sıralayalım:

·       300 gr ya da ortalama 2,5 su bardağı buğday unu (sert olmalı)

·       200 gr ya da yaklaşık 1,5 su bardağı irmik unu (makarnalık irmik unu olmasına dikkat etmelisiniz)

·       7 adet yumurtanın sarısı ve ayrıca 3yumurta

·       50 gr kadar zeytinyağı

·       1 çay kaşığı tuz

·       Yarım çay kaşığı toz şeker

Öncelikle İrmik unu, un, zeytinyağı, şeker, tuz, yumurta sarıları ve satısı ayrılmayacak tüm yumurtaları bir çırpıcı kabın içine alın. Mikser yardımıyla karıştırmaya başlayın. Hamurun bir süre sonra toparlanmaya başladığını göreceksiniz. İyice toparlandıktan sonra elinizle devam etmeniz gerekiyor. Toparlanan hamuru yaklaşık 20 dakika katlaya katlaya yoğurun. Makarna hamuru normal hamurlar gibi olmuyor. Normalden çok daha sert bir hamur elde edeceksiniz. Bu nedenle hamur neden yumuşak değil diyerek endişelenmenize gerek yok. Sonrasında makarnanızı spagetti haline getirebilirsiniz. Hamuru açmak ve şekillendirmek için ise özel makinelerden yardım almanızı tavsiye ederiz. Sonrasında ise makarnanız pişmeye hazır hale gelmiş oluyor. Dilerseniz sadenin yanında sebzeli spagettiler de yapabilirsiniz. Bunun için de spagetti nasıl yapılır sade sorusunu soruyorsanız yukarıdaki tarifi kullanabilir sonrasında dilediğiniz malzemeyi içine ekleyebilirsiniz. Ayrıca spagetti tarifleri çok yaygın olduğundan kolayca da bulabilirsiniz. Spagetti Bolonez yapabilir ya da spagetti sosları ile tariflerinizi zenginleştirebilirsiniz. Tüm spagetti tarifleri içinde en ünlü olanlardan birisi de kabak spagetti olarak karşımıza çıkıyor. Gelin, bu tarif nasıl yapılır, ona bakalım.

Kabak Spagetti Nasıl Yapılır?

Kabak kalorisi az olduğu için ve her mevsim kolaylıkla bulunabildiği için fazlasıyla tercih ediliyor. Son zamanlarda da kabak spagetti olarak mutfaklara girdi ve herkes tarafından çok sevildi. Hem çok lezzetli hem de yapması kolay kabak spagetti için ihtiyacınız olanlar:

·       2 yada 3 adet küçük boy kabak,

·       Yaklaşık 100 gr kadar kıyma,

·       Domates salçası,

·       ¾ ölçeğinde su,

·       3 Çorba kaşığı zeytinyağı,

·       Biraz tuz,

·       Biraz karabiber ve

·       50 – 60 gr kadar kaşar.

Bu tarih için öncelikle zeytinyağını tavaya alın ve kızdırın. Kızgın yağda kıymayı dilediğiniz kıvama gelene kadar kavurun. Ardından üzerine yaklaşık 1 çorba kaşığı domates salçası ekleyin. Dilerseniz küçük bir domates rendesini de ekleyebilirsiniz. Kavrulan ve domatesi iyice özümseyen karışımı, damak zevkinize göre karabiber ve tuzla tatlandırın. Kabakları güzelce yıkayıp, kaynar suda bir süre haşlayıp süzdükten sonra bir doğrayıcı yardımıyla küçük parçalar halinde kesin. Makarnayı da dilediğiniz kıvamda haşladıktan sonra kıymayı, makarnayı ve hazırladığınız kıymalı harcın tamamını aynı tencerede birleştirin. Servis sırasında da üzerine kaşar rendesi eklemeyi unutmayın. Kaşar rendesi yerine dilerseniz parmesan peyniri de ekleyebilirsiniz. Bu tarifi kabak ve benzeri olan tüm sebzelerle de uygulayabilirsiniz. Dilerseniz patlıcanlı spagetti de yapabilirsiniz. Tamamen size ve sizin damak zevkinize kalmış. Ayrıca sevdiğiniz diğer malzemeleri tarife ekleyerek, yeni denemeler yapabilir ve yeni tatlar keşfetmeye çalışabilirsiniz.

Spagetti Nasıl Yenir?

Spagetti en sevilen makarna türlerinden birisi ama yenmesi de biraz zor bir çeşidi. İnce, uzun ve silindirik yapısı nedeniyle çatala bir türlü gelmeyen, kaşıkla ise hiç yenmesi mümkün olmayan spagettiyi yemek için güzel bir önerimiz var. Ancak tam olarak hakkını vererek yemeniz için biraz alıştırma yapmanız gerekiyor. İhtiyacınız olan bir çatal ve kaşık. Tabii ki bir makarna tabağı da kullanabilirsiniz. Kaşığı tabağınıza biraz dik konumda tutmalı ve çatal yardımıyla spagettiyi alıp, kaşığın içinde dairesel hareketlerle toparlamalısınız. Bu işlemi ne kadar ustalıkla yaparsanız, spagetti yemek de o kadar keyifli hale gelir.