Yemeklerin besin değerlerini koruyarak, yüksek basınçla normalde piştiklerinden çok daha kısa sürede hazırlanmalarına olanak sağlayan düdüklü tencere modelleri, geçmişten günümüze mutfaklarımızın vazgeçilmezleri arasındadır. Çok uzun sürelerde pişen et, kuru baklagil gibi besinlerin yanı sıra, sebze yemekleri ve çorbalar da düdüklü tencere ile besin değerlerini kaybetmeden, çok çabuk şekilde hazırlanabilirler. Bu durum daha az enerji kullanımına neden olduğu için elektrikten, gazdan veya doğalgazdan tasarruf sağlar. Mutfaklardaki en büyük yardımcılardan sayılan düdüklü tencereler ister eski model ister yeni tarzdaki modellerden olsunlar çalışma prensipleri aşağı yukarı aynıdır. 

Düdüklü tencereler, yemekleri basınçlı buhar yardımıyla pişirir. Yemeklerin tencerenin dışındaki hava ile teması kesilerek buhar basıncının gücüyle hızla pişmeleri sağlanır. Yeni tarz düdüklü tencereler, adeta kullanım kolaylığı yaratmakta birbirleriyle yarışır niteliktedir. Tek elle açılabilen kapaklar, derece göstergeleri, düdüklü tencere kullanmaktan tereddüt edenleri bile kendisine çeker. Evidea’da pek çok farklı modelde, yeni tarz düdüklü tencere modellerine kolayca ulaşabilirsiniz.

Düdüklü Tencere Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bir düdüklü tencere almaya karar verdiğinizde en önemli konu kaç litrelik bir hacme sahip olduğudur. Düdüklü tencereler basınçla çalıştıkları için, bu tencerelerin içinde pişirmek için yerleştirdiğiniz gıdalarla kapak arasında bolca boş bir alan kalması çok önemlidir. Çoğu kez medyada karşımıza çıkan düdüklü tencere patladı haberleri genellikle bu en temel kurala uyulmamasından kaynaklanır. Düdüklü tencere kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken bazı basit ilkeler vardır. İşte bu temel noktalar şu şekildedir:

  • Düdüklü tencerelerde yemek hazırlarken onları tıka basa doldurmamanız çok önemlidir. Tencerenin en az üçte biri boş olmalıdır. Yeni model tencerelerde ürünü nereye kadar doldurabileceğiniz iç kısmında bir çizgi ile işaretlenmiştir.
  • Düdüklü tencerede pişireceğiniz yemeklerde mutlaka su kullanmalısınız. Susuz pişirmek tencerenize zarar verebilir.
  • Eğer hazırlayacağınız yemekte sebzeler kullanacaksanız, tencerenin kapağını kapatmadan önce onları yağda biraz sotelemeniz gerekir.
  • Düdüklü tencerede hazırlanan yemeklerin, pişirme süresince kapak açılarak pişip pişmedikleri kontrol edilemeyeceği için tencerenizin kullanım kılavuzunda belirtilen pişirme sürelerine uymanız önemlidir.
  • Pişirme işlemine orta ateşte veya yüksek ateşte başlamalı ve basınç kendini belli edip buhar göründüğünde yemeğinizi kısık ateşe almalısınız.
  • Düdüklü tencerenizin kapağının kilitli olduğundan emin olmalısınız.
  • Pişirme süresi tamamlandığında ocağı mutlaka kapatmalısınız.
  • Düdüklü tencerenizin kullanım kılavuzunda yer alana bakım ve temizlik önerilerine mutlaka uymalısınız.
  • Düdüklü tencerenin kapağını hemen açmamalı biraz soğumasını beklemelisiniz. Havasını almadan ve tencerenizi yeterince soğutmadan kapağı açarsanız özellikle eski tip modellerde patlama riski oluşabilir.

Düdüklü Tencere Hava Kaçırıyor Ne Yapmalıyım?

Düdüklü tencerenin hava kaçırması esasen tencerenin patlamasını engelleyen bir güvenlik mekanizmasıdır. Bu tip tencerelerde basıncın patlamaya yol açmaması için bir sübap bulunur. Tencerenizin hava kaçırmaya başladığını fark eder etmez daha fazla kullanmamalı ve hemen lastiğini değiştirmelisiniz. Genellikle lastik zamanla aşınıp yıpranarak eski performansını gösteremez hale gelir. Bu da düdüklü tencereyi ne sıklıkta kullandığınıza bağlı olarak değişecektir. Her kullanımdan sonra lastiği kontrol edip temizleyip kurutursanız ömrü daha uzun olabilir. Kapak ve lastik arasında da yemek artıkları kalırsa zamanla lastiğin performansını etkileyebilirler. Bu nedenle bu tür tencerelerin düzenli temizliği çok önemlidir. Düdüklü tencerenizin lastiğini kendiniz de değiştirebilirsiniz. Yedek parça olarak sipariş edeceğiniz lastiği, kapaktan çıkardığınız lastiğin yerine yerleştirmek genelde oldukça basittir. Eğer kendiniz yapmayı tercih etmezseniz satın aldığınız markanın servisleri size yardımcı olacaklardır.

En İyi Düdüklü Tencere Nasıl Seçilir?

Düdüklü tencere satın alırken öncelikle ne boyutta bir tencereye ihtiyacınız olduğuna karar vermelisiniz. 3 litrelik, 4,5 litrelik, 5 litrelik, 6, 7 ve 9 litrelik düdüklü tencereler piyasada mevcuttur. En basit sistemden en modern tarza kadar zevkinize göre pek çok seçenek bulunur. Ocağınızın türü de düdüklü tencere seçiminde önemlidir. Bazı düdüklü tencere modelleri hem indüksiyonlu hem de gazlı ocaklarda çalışabilirken bazıları ocak türüne göre üretilir. Elektrikli düdüklü tencere de giderek popüler olmaya başlayan bir modeldir. Yedek parçasını bulmanın kolay olduğu, yerli ve yabancı güvenilir bir çok marka vardır. Her tencerede olduğu gibi estetik görünüm ve diğer mutfak eşyalarınızla olan uyumu da dikkate almak isteyeceğiniz konular arasında olabilir. Unutmayın ki büyük tencereler için daha fazla saklama alanı gerekecektir ve çoğunlukla kalabalık aileler için tasarlanmışlardır. Bazı düdüklü tencerelerde gıdaları buharda pişirebileceğiniz ek bir aparat da bulunur. Bu tencereler ısıyı en iyi şekilde ileten kaliteli malzemelerden üretilirler. En iyi düdüklü tencere hangisi derseniz bu ihtiyaca ve kişiye göre değişecektir. Önemli olan size en uygun ürünü tercih edebilmenizdir. Bunun için de güvenilir markaların ürünlerini inceleyerek karar verebilirsiniz. Evidea’da ihtiyacınız olabilecek tüm mutfak eşyası seçeneklerini kolayca bulabilirsiniz.