Yaşam alanlarındaki eşyaların düzenli şekilde muhafaza edilmesi hem pratik hem de estetik açıdan birçok fayda sağlar. Estetik olarak daha temiz bir görüntü sergilenmesine yardımcı olur. Pratik açıdan aradığınız eşyalara daha hızlı şekilde ulaşmanız mümkündür. Dolap ve çekmecelerin düzenli olması ile zihinsel olarak da çok daha rahat olduğunuzu fark etmiş olabilirsiniz. Düzenli bir çevre, sakin ve stressiz bir zihni beraberinde getirir. 

Eşyaların düzenli yerlerde bulunması birçok farklı fayda sağlasa da bunun uygulanması zorlu bir görev olarak görülebilir. Yazımızda sizlerle paylaştığımız yedi öneri sayesinde düzenli bir yaşam alanı yolunda adım atabilirsiniz. Eşyalarınızı pratik şekilde organize etmenizi sağlayan önerilerden yararlanmak için önerilerimize göz atın. 

  1. 1. Mutfak Düzeninde İhtiyaçlarınıza Öncelik Verin

Eşya düzeni konusunda en çok zorlanılan ortamlardan birisi mutfaklardır. Mutfaklarda dolap düzenlerinin zor gelmesinin temel nedeni birçok farklı alt kategoriye ayrılan eşyaların bulunmasıdır. Eşya çeşitleri farklı olduğundan ve birden fazla raf, dolap, çekmece bulunduğundan yerleştirmek karışık gelebilir. Mutfak dolap düzeni hazırlanırken dikkat edilmesi önerilen nokta ihtiyaçlara öncelik vermektir. Her mutfağa uyan klasik bir düzenin olmadığını unutmamak gerekir. Mutfak eşyalarını kullanım sıranıza ve yerinize uygun bir düzen oluşturduğunuzda zamandan tasarruf edebilirsiniz. Yiyecek ve içecek hazırlamak, bulaşıkları kaldırmak gibi görevleri daha hızlı tamamlayabilirsiniz. 

Kupalarınızı bardaklardan daha çok kullanıyorsanız onları daha alt bir rafa yerleştirerek ulaşılması kolay bir konuma getirin. Çay bardakları her zaman kullandığınız bir mutfak unsuru ise pratik bir yere dizin. Hatta çay bardaklarını, kaşıklarını ve bardak altlıklarını birbirine yakın konuma yerleştirerek süreci hızlandırın. Tüm bunları çaydanlığa yakın bir yere koyduğunuzda mutfak düzeninden tam olarak yararlanabilirsiniz. 

Küçük kaplar, çatallar, kaşıklar, bıçaklar, bardak altlıklar gibi nesneleri düzenlemek için organizatörler veya sepetler kullanabilirsiniz. Çekmece içi kaşıklık, düzenli bir mutfak için herkeste olması gereken unsurlar arasındadır. Kaşıklıkları bile düzenlerken geleneksel bir mutfak düzeninden çok bireysel ihtiyaçlarınıza ve alışkanlıklarınıza öncelik vermek önemlidir. Böyle bir mutfak dolap içi düzeni hem işlerinizi pratik şekilde halletmenizi sağlar hem de estetik beklentilerinizi karşılar. 

  1. Kilerde Uyumlu Kaplar Tercih Edin

Mutfakların içerisinde veya yakın bir konumunda yer alan kilerler, sürekli olarak düzenli tutulması gereken alanlardan bir diğeridir. Uzun süreler boyunca yiyecek saklanmasını sağlayan bu alanların düzeni ve temizliği oldukça önemlidir. Yiyeceklerin ideal koşullarda saklanmaması, zararlı mikroorganizmaların büyümesine ve böceklerin gelmesine neden olabilir. Bu durum fark edilmediğinizde sağlık üzerinde yıpratıcı etkiler yaratır. Fark edildiğinde ise, kilerdeki tüm yiyeceklerin ziyan olmasına yol açabilir. Ayrıca kilerdeki yiyeceklerin son kullanma tarihlerinin de takip edilmesi oldukça önemlidir. Özellikle dar ve derin bir yapıya sahip kilerlerde bunu başarmak zor olabilir. Erzak dolabının arkalarında kalmış ve son kullanma tarihi yaklaşmış bir paket fark edilmeyebilir. Bu problemlerle karşılaşmaktan kaçınmak için düzenli ve temiz tutulan bir dolaba sahip olmak gerekir. 

Erzak dolap düzeni için ilk olarak yiyecekleri geldiği paketlerde saklamaktan kaçınmak gerekir. Son kullanma tarihi takibi için mantıklı bir karar gibi görünse de plastik paketler içinde saklamak hem yiyeceklerin daha hızlı bayatlamasına hem de estetik açıdan istenmeyen bir görüntü oluşmasına yol açar. Bunun yerine birbiriyle uyumlu tasarımlara sahip cam kapların kullanılması önerilir. Cam sağlıklı bir saklama ortamı sağlar ve sıkı şekilde kapatıldığında bayatlama problemini engeller. Farklı boyutlardaki cam kaplar alarak erzak dolap düzeni oluşturulabilir. Benzer yiyecekleri yan yana yerleştirmek, kaplar üzerine yiyecek isimlerini ve son kullanma tarihlerini not almak, harika bir düzen elde etmenizi sağlayacaktır. 

  1. Aynı Tip Kıyafetleri Bir Arada Tutun 

Kıyafet dolaplarının düzeninde dikkat edilmesi önerilen birçok farklı nokta bulunur. Gardırop düzenine başlangıç için ilk öneri, aynı kategoride yer alan kıyafetlerin yan yana yerleştirilmesidir. Etekleri bir rafa yerleştirip, pantolonları sıralı şekilde astığınızda aradığınız kıyafetleri bulmak kolaylaşır. Ayrıca tüm bluzları yan yana asmak veya katlayıp koymak yerine yarım kollu, uzun kollu, askılı olarak da ayırmanız önerilir. Böylece hava koşullarına ve gidilecek ortama uygun kıyafet seçimi yapmak pratik hale gelir. 

  1. Kıyafetlerinizi Düzenlerken Giymediklerinizi Çıkarın

Yılda bir veya iki kere tüm kıyafetlerinizi gözden geçirmeniz gardırop düzeninizi korumanıza yardımcı olur. Bu düzenleme işlemi sırasında uzun süredir giymediğiniz, bir daha giymeyi düşünmediğiniz, artık üstünüze olmayan veya tarzınıza hitap etmeyen kıyafetlerle karşılaşabilirsiniz. Bu kıyafetleri gardıroplarınızda tutmak hem gereksiz yer kaplamasına hem de düzenleme işleminin zorlaşmasına neden olur. Bu kıyafetleri bir köşeye ayırarak düzenleme işlemine devam etmeniz önerilir. Ardından giymediğiniz kıyafetlerinizi bağışlayabilir veya satabilirsiniz. 

  1. Kıyafet Dolaplarınız için Yeterli Sayıda Askı Alın

Kıyafetlerin türü, kumaşı gibi özellikleri askıya asılarak veya katlanarak saklanmasını gerektirebilir. Kazaklar, kot pantolonlar, eşofmanlar, tişörtler, taytlar gibi kıyafetler katlanarak raflarda veya çekmecelerde muhafaza edilmelidir. Elbiseler, ceketler, bluzlar, kumaş pantolonlar, gömlekler gibi kıyafetler ise askıya asılmalıdır. Sahip olduğunuz kıyafet sayısına ve gardrop alanına uygun sayıda askı almanız önerilir. Böylece istediğiniz tüm kıyafetleri asarak daha düzenli bir görüntü elde edebilir, narin kumaşların kırışmadan saklanmasını sağlayabilirsiniz. 

  1. Çekmece İçi Düzenleyiciler Kullanın

Derin, dar, geniş, uzun gibi çok farklı özelliklere sahip çekmeceleriniz olabilir. Kıyafetlerin bu çekmecelere rastgele olarak yerleştirilmesi, aradığınız eşyanızı bulmayı zorlaştırır. Hatta sahip olduğunuzu bile unuttuğunuz kıyafetlerin çekmecelerin arkalarında kalmasına yol açabilir. Bu durumdan kaçınmak için çekmece düzenleyici kullanmanız önerilir. 

Çekmece düzenleyicileri alırken ölçülerine dikkat etmeniz oldukça önemlidir. Ayrıca düzenleyici içerisine yerleştireceğiniz kıyafetlere uygun bir seçim de yapılması gerekir. Eğer her kıyafetin ayrı ayrı yerleştirildiği bölmelere sahip düzenleyiciler alacaksanız boyut seçenekleriyle karşılaşabilirsiniz. Genellikle Small, Medium ve Large olarak sunulan boyut alternatifleri, kıyafetlerin kalınlığına göre seçilmesi gerekir. Çocuk kıyafetleri, ince tişörtler, şortlar için Small düzenleyiciler tercih edilebilir. her bir bölme bir kıyafetin yerleştirilmesi için idealdir. Böylece çekmeceyi açtığınız anda sahip olduğunuz tüm kıyafetleri görebilirsiniz. Orta boyuttaki seçenekler, bluzlar, pantolonlar, taytlar gibi kıyafetlerde kullanılabilir. Large düzenleyici tasarımları ise, kazaklar, hırkalar gibi kış mevsiminin kalın kumaşlarına sahip kıyafetlerde kullanılabilir. 

Kıyafetler, çekmece içi düzenleyicilerinin kullanıldığı tek eşya değildir. Kozmetik malzemeleri, çocuk oyuncakları, teknolojik aletlerin kabloları gibi eşyaların organize edilmesinde de kullanılabilen modeller bulabilirsiniz. 

  1. Bebek Dolapları için Dekoratif Kutular İdealdir

Bebeklerin yaşlarına bağlı olarak ihtiyaç duydukları malzemeler büyük bir çeşitlilik gösterir. Gelişme dönemi boyunca sürekli olarak değişen eşyalarına ayak uydurmak zor olabilir. Bu durum da dolap düzeni sağlamanın zor olmasına yol açar. Bebeklerin eşyalarının tutulduğu dolaplar için en büyük öneri, dekoratif kutular yardımıyla düzenleme sağlamaktır. Kutular, raflardan kolayca çıkarılıp içindeki eşyalar kullanıldıktan sonra tekrar yerleştirilebilir. Sabit bir düzeninin olmaması, çocukların değişen ihtiyaçlarına ve isteklerine ayak uydurmayı mümkün kılar. Bebek dolap düzeni hazırlanırken yürüme çağındaki çocukların erişimindeki eşyalara dikkat etmek de önemlidir. Erişebilecekleri seviyelere çocuk güvenliği olan çekmeceler yerleştirerek eşyaları dağıtmaları önlenebilir. Ayrıca bu düzen sayesinde bebekler için olabilecek en güvenli yaşam alanı sağlanmış olur. Dekoratif kutuların birbiriyle uyumlu renk ve tasarımlarda seçilmesi, dolabın açıldığı anda estetik bir görüntü ile karşılaşılmasını da sağlar.